Sjećanje na pobjede bužimskih vitezova: Obilježena dvadeset i šesta godišnjica akcije “Munja 93.”

Sjećanje na pobjede bužimskih vitezova: Obilježena dvadeset i šesta godišnjica akcije “Munja 93.”

 

Koordinacija boračkih udruženja općine Bužim i ove godine obilježava jednu od najvećih pobjeda koju su izveli pripadnici 105-505. bužimske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

11. januara 1993. bužimski su vitezovi ušli duboko agresoru iza leđa. Bila je to zapravo prva oslobodilačka akcija branilaca, u kojoj je oslobođena velika teritorija. Zaplijenjene su i znatne količine naoružanja, opreme i tehnike.

Dvadeset i šesta godišnjaca Munje započela je tradicionalnim druženjem pripadnika Hamzi i Gazija u MZ Zaradostovo, a nastavljena posjetom Turbeta generala Izeta Nanića i poginulih boraca 505. Viteške brigade gdje je u  prisustvu brojnih građana Općine Bužim, predstavnika izvršene i zakonodavne vlasti USK, Općine Bužim i boračkih udruženja položeno cvijeće i proučena Fatiha.

Nakon toga izvršena je posjeta Muzej sobi 505,.Viteške brigade, a u organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca  upriličen je prijem za porodice šehida koji su poginuli u ovoj bitci kojem su prisutvovali i predstavnci izvršne i zakonodavne vlasti, te predstavnici boračkih udruženja.

Centralno obilježavanje ove velike pobjede i ove godine je održano na poprištu bitke gdje je izgrađeno Spomen obilježje koje će trajno podsjećati sve generacije koje dolaze na herojsku borbu bužimskih vitezova. Ispod Kedića Glavice održan je prigodan program programom, gdje su prvo imami MIZ Bužim proučili Jasinnakon kojeg je upriličen i historijski čas,  te evocirane uspomene na ovu briljantnu pobjedu bužimskih boraca. Referat o ovoj slavnoj bitci, te samom toku akcije  pročitao je Porić Almedin, sin poginulog borca iz bitke Munja.

Prisutnima su se obratili v.d. načelnika Općine Bužim, Nedžad Kudelić,  načelnik Općine Bosanska Krupa, Armin Halitović, savjetnik gradonačelnika Cazina Jusuf Bajrektarević i ministar za pitanje boraca i RVI u Vladi USK, Sanel Zulić.

“Čestitam koordinaciji boračkih udruženja na jedinstvu koje su postigli, čestitam im na organizaciji obilježavanja ovakvih i sličnih datuma iz naše bliske prošlosti što nam svima treba biti podstrek da zajednički radimo na izgradnji države i naše lokalne zajednice kojoj su upravo ovi borci udarili čvrste temelje. Ja se radujem što smo ovih dana na dobrom putu da konačno krenemo sa realizacijom Muzeja grada Bužima u kojem će svoje centralno mjesto zauzeti i Spomen soba 505.Viteške brigade.” – istakao je v.d. načelnika Nedžad Kudelić.

Previous Drašković: Srbija bira; u NATO savezu, za stolom, ili da bude – na meniju
Next Tuzla: Potpisivanje peticije za liječenje djece iz budžeta i plaćanje političara SMS-ovima

You might also like

NAŠI DANI

Ni trideset godina poslije nema optužnice za stradanja nedužnih civila na mostu u Brčkom

U organizaciji brčanskih udruženja nestalih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata u koordinaciji s Udruženjem “Suza” i Udrugom zatočenih – Udruženjem logoraša, okupljanjem kod graničnog prijelaza Brčko – Gunja i polaganjem

OTPOR BOSNE

Dani ponosa i pobjeda – Atif Dudaković, govor i polazak u borbu

Atif Dudaković bivši general ARBiH i ratni komandant Petog korpusa Armije RBiH:

NAŠI DANI

Komandant bosanske armije Ahmet Sejdić pravosnažno oslobođen svih optužbi Tužilaštva

Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno je oslobodilo svih optužbi Tužilaštva BiH Ahmeta Sejdića, bivšeg komandanta Prve višegradske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i heroja odbrane Goražda, saznaje “Dnevni avaz”.