Sjećate li se heroja u bijeloj majici i adidas tenama?

Sjećate li se heroja u bijeloj majici i adidas tenama?

Sjećate li se heroja u bijeloj majici i Adidas tenama kako obilazi borce na linijama oko Sarajeva?

Ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva, Mustafa Hajrulahović Talijan.

Sutra je 22 godine kako je stalo njegovo “sportsko srce”, prisjetila se jučer ovog komandanta bosanske armije novinarka Arijana Saračević Helać.

A imao je samo 40 godina.

Koliko je on važan za odbranu Sarajeva, to najbolje znaju momci koji su bili u rovovima. Mi građani smo zahvalni jer agresor nije ušao u grad. Na historičarima je da ga sačuvaju od zaborava. Ja sam ga na početku rata,upoznala na liniji, na Stupu. Divni i veliki Safet Plakalo, žabilježi tada da sam usred pakla, dobila crvenu ružu. Od Talijana. Ubrao je u nekom dvorištu.Rekao mi je: “Za snagu Vrbasa u tebi i hrabrost Plive koja ga čini plahovitim i bistrijim.” Valjda da me ohrabri u tom užasu.

Bio je rođeni Banjalučanin, vječno zaljubljen u svoju lijepu suprugu Zlatu i brižan za svoju dječicu. Talijan je bio borac za multietničku BiH, suverenu i nedjeljivu. Prezirao je formu i držao do dobrih ljudi. Često se pitam, da je živ, da li bi dozvolio sramno ignorisanje još jednog heroja odbrane-Dragana Vikića? Dragana su napustili i gotovo u samoći, pred Sudom dokazuje svoju časnost kakav ustvari i jeste? Ne bi. Pitam se da li zna da ratni profiteri i poratni poltroni, gospodare našim životima? Svašta se pitam. Bila je nedjelja kada je otišao. Baš kao i sutra, napisala je.

Priča o njemu počinje mnogo prije sarajevskih nemira, prije nego što se nad Bosnom nadvila zlokobna sijenka rata, ali on je nezaobilazan dio priče o zlatnim ljiljanima. I to onim prvim, izvezenim na plavoj čohi, podjeljeni noću, kradom kad se govoriti nije smijelo da se boriš za slobodu Bosne. Ljudi su osjećali da se nakakvo zlo iza brad valja,ali da postoje nekakve tople struje. “Ima neko ko čuva ovaj grad” ,govorili su ljudi.

Mustafa Hajrulahović rođen je u Banja Luci, 22. januara 1957. godine. U rodnom gradu je završio srednju školu i proveo najljepše godine života potpuno prepušten beharu, Šeheru i Vrbasu.

Zatim odlazi na vojnu školu. Završava Mornaričku vojnu akademiju sa odličnim ocjenama, a nakon toga školu za pomorskog diverzanta ili preciznije postaje stručnjak za divizije na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima postaje komadant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, prolazi niz specifičnih kurseva, uči Talijanski jezik odlazi na školovanje u Italiju.  Što su bile prave priprema za neki budući rat u diplomatiji. Nešto kasnije postaje kapetan korvete. Rat u Sloveniji zatiče ga u službi u Splitu. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreće od tog poziva u toj vojsci. Od tada samo za njega postoji Bosna i Hercegovina pravac Sarajevo. Talijan je bio član Patriotske lige, preteče Armije RBiH, od prvih dana. Bio je branilac grada i prije prvih agresorskih barikada. Preminuo je 08. marta 1998.g.

Historija.ba

Bio je prvi ratni komandant 1. korpusa AR BiH, general Armije RBiH.

Danas jedan međunarodni bokserski turnir u Sarajevu nosi njegovo ime.

Previous Davis cup: Pobjeda bosanskih tenisera nad južnoafričkim
Next Razvoj domaćeg tržišta i autohtonih proizvoda šansa za razvoj društva

You might also like

OTPOR BOSNE

OBILJEŽENA GODIŠNJICA SMRTI GENERALA ALAGIĆA

– Legendarnog komandanta 7. korpusa krasile su osobine sjajnog vojskovođe, vizionara i nadasve čovjeka velikog srca, koji je do kraja ostao vjeran svojoj Krajini Svi koji su poznavali i cijene

OTPOR BOSNE

“Odbrana BiH-Igman 2022”: Svi, bez obzira na vjeru i naciju, treba da gradimo savremenu i prosperitetnu državu BiH

Ni po koju cijenu ne smijemo dozvoliti nestanak naše domovine. Uradimo sve što možemo da naša domovina bude stabilna i prosperitetna. Pozivamo sve, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost,

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica bitke u kojoj je ranjen i glavnokomandujući agresorsko-genocidne vojske

Postavljanjem kamena temeljca za spomen obilježje na lokaciji Sip-Križ, te nizom sadržaja obilježena je 25. godišnjica velike bužimske bitke “Breza 94”. Obilježavanje je počelo u subotu 07.09.2019. godine odigravanjem turnira