Sjenina Rijeka kod Doboja: Protest i bojkot nastave do ostavke direktorice

Sjenina Rijeka kod Doboja: Protest i bojkot nastave do ostavke direktorice

Mi želimo vratiti svoju djecu u školske klupe, ali je uslov smjena ili ostavka Mevlide Dervišefendić, direktorice Osnovne škole “Petar Kočić” – kaže za Preporod.info Aida Mujakić, predsjednica Vijeća roditelja.

Pažnju javnosti ova škola u selu Sjenina Rijeka kod Doboja privukla odlukom direktorice da smanji ocjene vladanja učenicima koji su izostali sa nastave 25. novembra, jer su željeli proslaviti Dan državnosti Bosne i Hercegovine. U međuvremenu je direktorica kažnjenim učenicima popravila ocjene iz vladanja, ali roditelji ne odustaju od zahtjeva za njenom smjenom.

Roditelji učenika iz Sjenine i Sjenine Rijeke u četvrtak su se okupili na mirni protest, drugi od nepopularnog postupka direktorice škole. Prethodni protest prije održavanja nisu odobrile nadležne institucije pa je Mujakić, kao organizatorica, kažnjena sa 500 KM kazne.

Vijeće roditelja je anketiralo stanovništvo i nakon do sada prikupljenih više od 350 potpisa odlučili su da traže ostavku direktorice Dervišefendić, ali ne samo to.

– Naši zahtjevi su sprečavanje diskriminacije djece, vraćanje naziva Bosanskog jezika i grupe nacionalnih predmeta, smjena ili ostavka direktorice – ističe Mujakić i napominje da je zadnji zahtjev uslov za povratak djece u školske klupe.

Mirni protest roditelja učenika iz Sjenine i Sjenine Rijeke

Većina učenika Bošnjaka iz protesta nije krenulo u drugo polugodište. Nastava se održava za samo 38 od 220 učenika. Mujakić ističe da na nastavu ide nekoliko učenika čiji roditelji trpe pritiske na radnim mjestima pa djecu moraju slati u školu, iako podržavaju zahtjeve Vijeća roditelja.

– Cilj roditelja je što brži povratak djece u školske klupe naše škole, a ne njihovo prebacivanje u druge škole, u Federaciji BiH ili bilo gdje drugo – napominje predsjednica Vijeća dodajući da u ostale prosvjetne radnike škole roditelji i ostali građani Sjenine i Sjenine Rijeke imaju povjerenje, ali da od ostavke direktorice neće odustati.

Direktorica škole je odbila komunicirati sa okupljenim roditeljima kao i sa novinarima. Članovima Vijeća koji su u školu predali zahtjev je rekla da ne želi dati ostavku i da nije ništa pogriješila.

Predstavnici Vijeća roditelja su nakon protesta posjetili Gradsku upravu Doboja gdje su sa svojim problemima upoznali predsjednika Skupštine grada Miloša Bukejlovića. Najavili su se i kod gradonačelnika Borisa Jerinića i ističu da je to samo početak jer žele sve institucije upoznati sa tačnim informacijama o problemima s kojima se susreću djeca i njihovi roditelji u OŠ “Petar Kočić”.

Previous Tuzlanski ljekar osmislio jedinstvenu metodu operacije trbušne aorte
Next Jakub-paša Bošnjak i velika pobjeda na Krbavskom polju u 15. vijeku

You might also like

NAŠI DANI

Marko Divković: Vapaji civila iz Gaze podsjećaju na posljednja obraćanja Nine Ćatića iz Srebrenice

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) pozvali su gospođu Irenu Khan, specijalnu izvjestiteljicu Ujedinjenih naroda za slobodu izražavanja i mišljenja, da se hitno uključi u

NAŠI DANI

Ukop nekompletnih posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida: Do sada ukopano više od 400 maloljetnika

Na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas će biti ukopani nekompletni posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog u ljeto 1995. godine nad Bošnjacima u Srebrenici. Nijedno

NAŠI DANI

U Bosni narednih dana tokom dana proljetne temperature

Narednih dana u Bosni i Hercegovini očekuje se pretežno oblačno i sunčano vrijeme sa temperaturama do 18 stepeni, javlja AA. Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa