Skakavac vikendom posjeti više od 1.300 osoba (FOTO)

Skakavac vikendom posjeti više od 1.300 osoba (FOTO)

Vodopad Skakavac postaje sve popularnije mjesto za odmor, a osim domaćih posjetilaca za ovu prirodnu turističku atrakciju zainteresirani su i turisti iz zemalja okruženja te Arapi i Turci.

Javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo zabilježila je da za jedan vikend Skakavac, oko kojeg je uređeno izletište, posjeti više od 1.300 osoba.

Direktor te ustanove Osman Delić Feni je kazao da je ove godine znatno povećan broj posjetilaca.

– Počeli smo raditi analize da za narednu godinu možemo pripremiti parking za vozila i urediti prilaze – istakao je Delić.

Najavio je da će početkom naredne sedmice biti uređen put preko Nahoreva, a u narednom periodu i ostali prilazi, koji su bili uređeni i vodili do vodopada, a koje su uništile nedavne padavine.

Također, naredne sedmice bit će postavljen veliki rezervoar za vodu, kao spremnik vode za piće i kao spremnik za eventualne požare.

Izletište u blizini vodopada je uređeno i spremno za prihvat većeg broja posjetilaca. S više mjesta, takozvanih vidikovaca, vodopad se može vidjeti iz daljine, a do podnožja Skakavca može se doći samo pješice, šumskom stazom koja je osigurana rukohvatima.

Vodopadu se automobilom, iz pravca Nahoreva, može prići na udaljenost oko jednog kilometra.

Skakavac se nalazi 12 kilometara sjeverno od Sarajeva, iznad Nahoreva. Visok je 98 metara. Vodopad i šire područje oko njega proglašeni su spomenikom prirode.

Previous Sjećanje na žrtve masakra na Markalama
Next Ima posla u Bosni - Mladić iz Zavidovića suši voće: Od sušenja šljive dobro se zarađuje

You might also like

BAŠTINA

Musa-pašina džamija u Novoj Kasabi – izgrađena 1643. godine

  Musa-pašina džamija situirana je na lijevoj obali rijeke Jadar i puta M-19 koji vodi od Vlasenice prema Zvorniku. Postanak i razvoj Nove Kasabe na Jadru u istočnoj Bosni usko

TURIZAM

Na piramidama u Visokom turisti iz Indije, Jordana, Palestine, Tajvana…

Iako turistička sezona ni izbliza nije otvorena, vodiči na piramidama u Visokom imaju pune ruke posla. Samo u mjesecu martu arheološki kompleks u Visokom koji trenutno zaokuplja najveću pažnju svjetske

TURIZAM

U julu rekordna posjeta turista Sarajevu: Najviše Turaka, Arapa i Amerikanaca (VIDEO)

  U julu ove godine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo zabilježila je najveću posjećenost turista glavnom gradu Bosne i Hercegovine otkad ova ustanova prati te trendove, rečeno je za agenciju Fena.