Skakavac vikendom posjeti više od 1.300 osoba (FOTO)

Skakavac vikendom posjeti više od 1.300 osoba (FOTO)

Vodopad Skakavac postaje sve popularnije mjesto za odmor, a osim domaćih posjetilaca za ovu prirodnu turističku atrakciju zainteresirani su i turisti iz zemalja okruženja te Arapi i Turci.

Javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo zabilježila je da za jedan vikend Skakavac, oko kojeg je uređeno izletište, posjeti više od 1.300 osoba.

Direktor te ustanove Osman Delić Feni je kazao da je ove godine znatno povećan broj posjetilaca.

– Počeli smo raditi analize da za narednu godinu možemo pripremiti parking za vozila i urediti prilaze – istakao je Delić.

Najavio je da će početkom naredne sedmice biti uređen put preko Nahoreva, a u narednom periodu i ostali prilazi, koji su bili uređeni i vodili do vodopada, a koje su uništile nedavne padavine.

Također, naredne sedmice bit će postavljen veliki rezervoar za vodu, kao spremnik vode za piće i kao spremnik za eventualne požare.

Izletište u blizini vodopada je uređeno i spremno za prihvat većeg broja posjetilaca. S više mjesta, takozvanih vidikovaca, vodopad se može vidjeti iz daljine, a do podnožja Skakavca može se doći samo pješice, šumskom stazom koja je osigurana rukohvatima.

Vodopadu se automobilom, iz pravca Nahoreva, može prići na udaljenost oko jednog kilometra.

Skakavac se nalazi 12 kilometara sjeverno od Sarajeva, iznad Nahoreva. Visok je 98 metara. Vodopad i šire područje oko njega proglašeni su spomenikom prirode.

Previous Sjećanje na žrtve masakra na Markalama
Next Ima posla u Bosni - Mladić iz Zavidovića suši voće: Od sušenja šljive dobro se zarađuje

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Zajednički projekt četiri općine: Etno selo na lokalitetu Busija na Majevici (Video)

  Četiri lokalne zajednice – gradovi Tuzla i Bijeljina te općine Ugljevik i Lopare, zajedno rade na projektu izgradnje etno sela na lokalitetu Busija na Majevici. Ovaj turističko-rekreativni kompleks, okružen

BH RAZGLEDNICA

SANSKI MOST: Prizori zaleđenih rijeka (FOTO)

U Sanskom Mostu ovih dana temperature se spuštaju čak ispod -20 stepeni Celzijusovih, pa i ne čudi da su rijeke počele da se zamrzavaju. Izvor: inmedia.ba

SPORT

Kajakaši Buka ukras Drine u Goraždu

Kajakaški klub Buk Goražde, nakon nekoliko godina pauze, ponovo se vratio u drinske brzake.  Sa svojim atraktivnim plovilima kajakaši svih uzrasta ovog ljeta svakodnevno se mogu vidjeti na Drini, u