Skandal: Zbog patriotskih pjesama BHR1 smijenio urednicu Hajdarević-Šojko!

Skandal: Zbog patriotskih pjesama BHR1 smijenio urednicu Hajdarević-Šojko!

Enisu Hajdarević-Šojko, urednicu na BH Radiju 1, Dejan Kerleta, direktor BHR1, prvo je mailom obavijestio da je, kako tvrdi, zaprimio veliki broj prijava građana jer su u programu tog radija emitirane pjesme iz perioda rata u Bosni i Hercegovini.

Ekspresno je održan redakcijski kolegij na kojem je urednica smijenjena.
Prema informacijama do kojih je došao Hayat.ba, određenim ljudima koji rukovode BH Radiom 1, između ostalog, zasmetala je pjesma ‘Branioci Sarajeva’ Nazifa Gljive, koja, s druge strane, nikako se ne može smatrati ratnohuškačkom, već isključivo patriotskom, ljubavlju nastrojenom prema Bosni i Hercegovini, u kojoj su opjevani oni koji istinski, srcem, vole Bosnu i Hercegovinu.

Prije nego je donesena ova odluka, na Facebook profilima pojedinih rukovodilaca ovog radija, počela se širiti priča o tome kako se nije smjelo dozvoliti da se emitira ta pjesma, uz brojne uvrede na račun smijenjene urednice.

Podsjećamo, ovo nije prvi sramotan propust rukovodstva BH Radija 1, s obzirom na to da je Krleta samostalno, bez ikakvih konsultacija sa Poslovodnim odborom odnosno generalnim direktorom BHRT-a donio odluku da se program BH Radija prilagodi danu žalosti kojeg je proglasila Vlada bh. entititeta RS 27. septembra 2023. godine zbog smrti napadača na Kosovu.

Održana je i vanredna sjednica Kolegija BH Radija 1.
– Kolegij BHR1 je razmatrao slučaj emitovanja emisije Narodna na BHR1 od 02.07.2024. godine gdje su emitovani segmenti muzičkih numera iz perioda ratnih dešavanja u BIH od 1992, do 1995, godine što je izazvalo negodovanje velikog broja građana i dobile izuzetno negative reakcije u medijima.
Kolegij ovo smatra ličim propustom urednika, jer se nije vodilo računa o posljedicama i reakcijama javnosti, i zaključuje da je sve sadržaje u programu potrebno prilagoditi društveno političkom kontekstu kako nijedan emitovani sadržaj ne bi izazvao uznemirujuće reakcije kod stanovnika u svim dijelovima BiH, te obavezno voditi računa o tome da je misija BHR1 da bude integrativni medij koji isključivo spaja, a ne razdvaja – navodi se.

Kako se navodi u dokumentu, direktor BHR1 stavilja van snage ovlaštenje kojim je Enisa Hajdarevic Šojko ovlaštena da mijenja urednika Muzičkog programa Samira Ćulića.
– Do povratka urednika, 07.07.2024. godine svi snimljeni sadržaji, odnosno emisije moraju imati odobrenje za emitovanje od urednika Religijskog programa Dejana Garića koji će biti ovlašten da ga mijenja. Od urednika Muzičkog programa se očekuje da po povratku sa godišnjeg odmora obavi razgovor sa autorom spornih programskih sadržaja i izvjesti članove Kolegija o slijedećim koracima kako se ne bi ponovili slični slučajevi i na koji način iste tretirati i sankcionisati – navodi se u zapisniku sa sjednice Kolegija koji objavljujemo.

Previous Učesnici Marša mira iz Trepča kod Tešnja krenuli na put dug 240 kilometara
Next Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine je besplatna

You might also like

NAŠI DANI

Primjeri Bajrakli džamije i crkve ‘Svetog preobraženja’ – Sarajevska lekcija Beogradu

Radeći na rasvjetljavanju požara u pomoćnoj prostoriji – ostavi, koja se nalazi u sklopu crkve “Svetog preobraženja“, ulica Zmaja od Bosne broj 43, općina Novo Sarajevo, policijski službenici II PU

NAŠI DANI

Dan Armije RBiH svečano obilježen i u Hercegovini

  Nizom manifestacija u organizaciji JOB-a HNK-a u saradnji s boračkim udruženjima na nivou općina, Dan Armije RBiH svečano je obilježen i na području Hercegovine. Nakon obilaska spomen obilježja u

NAŠI DANI

‘Brzi odgovor 2016’ – Združena vježba federalnih policijskih snaga na aerodromu kod Tuzle

MUP TK je obavijestio građane Tuzlanskog kantona da će se dana 08. 09. 2016. godine (četvrtak) sa početkom u 14,30 sati na aerodromu Ciljuge (općina Živinice) održati združena vježba antiterorističkih