Skandali potresaju krovnu kuću fudbala u našoj zemlji: Begovićeve optužbe i prepiska o kupovini mjesta u A timu

Skandali potresaju krovnu kuću fudbala u našoj zemlji: Begovićeve optužbe i prepiska o kupovini mjesta u A timu

Mnogo toga neprimjerenog veže se za Fudbalski/Nogometni savez Bosne i Hercegovine, godinama unazad.

Sve je kulminiralo krajem prošle godine kada je za selektora muškog A tima izabran našoj javnosti skoro nepoznat trener iz Bugarske. Imena drugih kandidata, među kojima je bio i bivši bosanski reprezentativac Sergej Barbarez, nisu ni bila u konkurenciji pri izboru. Ivaylo Petev bio je jedini za kojeg se na koncu moglo glasati, a po svemu sudeći bugarski trener već ranije je odabran. Odabran od novog rukovodstva na čelu s Vicom Zeljkovićem, bivšim prvim čovjekom Borca. Zeljković je potom, početkom 2021., i službeno preuzeo čelnu poziciju u Savezu, a ubrzo su se desile skoro nezamislive stvari u Premijer ligi, kada Olimpik i Mladost iz Doboja kod Kaknja preko noći ostaju bez licence za nastup u najvišem fudbalskom rangu naše zemlje! I dok je sarajevski Olimpik istupio nekoliko gola prije kraja, Mladost, koja je izborila opstanak, zamijenjena je Randnikom iz Bijeljine – koji je bio ispao iz PL! Potom je iz Premijer lige istupila ekipa Krupa na Vrbasu, da bi potom, kao i pomenuta Mladost, bila zamijenjena klubom iz manjeg bh. entiteta – Leotarom!

U finišu sezone Borac je uspio nadoknaditi bodovni zaostatak za vodećim, prestići mnoge i osvojiti titulu. Nemali broj je onih koji tvrde da je banjalučki klub imao pomoć sudija u tom pohodu.

Stvar posljednjih dana ponovo eskalira, oko reprezentacije. Nakon što novi selektor nije donio ništa novo (još uvijek bez pobjede u utakmici za bodove), i dok je javnost već navikla na sivilo, strasti je uzburkao nekada prvi golman bosanske selekcije, Evertonov Asmir Begović.

Begović je prokomentarisao prazne tribine stadiona u Zenici na prijateljskom susretu s Kuvajtom, a nije se libio stvari nazvati, mnogi će reći – pravim imenom! Za kriminal je optužio Zeljkovića, njegovog saradnika Zvjezdana Misimovića, selektora Peteva, kao i menadžere koji su oko reprezentacije. Begović je sve uporedio s online trgovinom eBay, a njegovu izjavu prenijeli su i neki svjetski sportski listovi.

– Umjesto da budemo fudbalski tim koji ujedinjuje državu, postali smo eBay stranica za punjenje džepova kriminalaca – kazao je Asmir Begović, koji odavno ne dobija poziv.

Kako stvari stoje, naš iskusni golman nije pričao uprazno. Upravo na njegovu poziciji, menadžerskim igrama i kriminalom, došao je jedan golman.

Tako je danas objavljena skandalozna konvezacija kao potvrda rečenog.

N1 televizija došla je u posjed prepiske u kojoj se jedan poznati fudbalski menadžer hvali kako je završio posao za svog klijenta, koji će, prema onome što stoji u prepisci, dobiti priliku igrati u utakmici Bosna i Hercegovina – Kostarika, meču koji je odigran 27. marta ove godine.

Fudbalski agent unaprijed je znao kada i kako će njegov klijent zaigrati u državnom dresu, a za to je, kaže, i platio nekome u N/FSBiH.

“Moj mora bit’ pozvan i mora branit’ prijateljsku 27.3. protiv Kostarike! Tako sam dogovorio i kaparu dao“, stoji u dijelu prepiske.

Sve što je menadžer napisao na kraju se i obistinilo. Njegov klijent zaista jeste zaigrao u prijateljskom susretu protiv Kostarike, što predstavlja čvrst dokaz da je barem jedan igrač u reprezentaciji “kupio” svoje mjesto u nacionalnoj selekciji.

Pregledajući dalje dopisivanje, jasno se može uočiti kako je fudbalski agent prije vremena također upoznat i sa pozivima drugih reprezentativaca, koji nisu njegovi klijenti, što ukazuje na uvezanost sa ljudima koji vladaju bh. fudbalom.

Reakcija Saveza i Zeljkovića

Nakon neriješenog rezultata koji je reprezentacija BiH ostvarila u Francuskoj, te prve pobjede nakon dugo vremena, pažnja javnosti se, izgleda planski i namjerno usmjerava na druge stvari a danas i na navodnu prepisku pojedinih menadžera koji „kupuju“ mjesto u nacionalnom timu.

Tim povodom predsjednik NS/FS BiH Vico Zeljković je izjavio:

„Svjesni smo da se ništa ne može preko noći uraditi, a istovremeno i tužni što se harmonija, povjerenje i zajedništvo, koji se najzad osjete među igračima, pokušavaju narušiti i fokus prebaciti na drugu stranu. Ne mogu svaki dan komentarisati razne gluposti koje se serviraju. Umjesto da se svi bavimo i posvetimo sutrašnjoj utakmici protiv Kazakhstana, nekome je očigledno u interesu nešto drugo, spinovanje i podmetanje.

Mi nikada nećemo sav teret poraza pripisati samo selektoru i igračima, niti pobjedu shvatiti kao našu zaslugu. Kao rukovodstvo Saveza, mi smo tu za igrače i sve njihove potrebe.

Naš zadatak je da im obezbijedimo najbolje moguće uslove za rad i ostvarivanje najboljih rezultata ali smo tu i da sagledamo i riješimo sve probleme.

Reprezentacija je dugoročan projekat na kojem svi zajedničkim snagama trebamo raditi da bi se došlo do uspjeha.

Kad je riječ o navodima, koji su se pojavili danas a odnose se na insinuacije da je neko „kupio svoje mjesto u nacionalnoj selekciji“ mi smo kao Savez spremni da se razotkrije svaka eventualna nepravilnost, ali je po svemu sudeći, proteklih dana na sceni smišljena hajka s ciljem da se naruši odlična atmosfera u reprezentaciji.

Svako može da napiše bilo kakvu poruku ili prepisku predstavi kako mu odgovara. Ako već postoji neki dokaz onda se javnosti prezentuju i imena autora i ko stoji iza cijele priče.

Ovako sve izgleda kao dio nekog plana sa potpuno drugom namjerom, očigledno lošom po interese bh. fudbala.“ – kazao je.

-U javnosti se pojavila i informacija kako su bosanski navijači imali problema sa državnom zastavom (od 1992-1998.) na meču s Kuvajtom – u Zenici!

Sve nam to govori da situacija u krovnoj kući fudbala nije ni blizu onakve kakva bi trebalo biti, posebno pred sutrašnji kvalifikacioni meč s Kazahstanom. Pobjeda u tom meču Zmajeve ostavlja u igri za plasman na SP, vjerovatno nakratko i smiruje strasti u i oko reprezentacije, Saveza. Ali, ukoliko se potvrde tvrdnje o kupovini mjesta u reprezentaciji, o nepravednom oduzimanju premijerligaškog statusa pojedinim klubovima – nikakav rezultat ne bi smio biti alibi za nepravdu.

Previous Vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na vojnom poligonu „Manjača“
Next Muzej devet heroja oživljava sjećanja na hrabre sinove Bosne i pobjedničku ARBiH (Foto)

You might also like

NAŠI DANI

Vlada FBiH u Zavod Pazarić šalje Finansijsku policiju i inspekcije

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici koja je održana u Sarajevu upoznala se sa informacijom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o izvještajima upravljačkih struktura ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač

NAŠI DANI

Ide primirje: Padavine bi trebale postepeno jenjavati

Obilne padavine koje su ovih dana zahvatile Bosnu i Hercegovinu izazvale su brojne probleme u naseljima neposredno uz riječne tokove. Uslijed plavljenja određenih područja otežana je i putna komunikacija. Najveće

NAŠI DANI

Upućeno pismo i pitanja najznačajnijim međunarodnim zvaničnicima

VKBI, HNV, SGV, Forum parlamentaraca BiH 1990, Društvo za ugrožene narode zajedno sa bivšim Visokim predstavnikom gosp. Šilingom danas su održali press konefernciju Na samom početku izraćena je zahvalnost profesoru