Skandali potresaju krovnu kuću fudbala u našoj zemlji: Begovićeve optužbe i prepiska o kupovini mjesta u A timu

Skandali potresaju krovnu kuću fudbala u našoj zemlji: Begovićeve optužbe i prepiska o kupovini mjesta u A timu

Mnogo toga neprimjerenog veže se za Fudbalski/Nogometni savez Bosne i Hercegovine, godinama unazad.

Sve je kulminiralo krajem prošle godine kada je za selektora muškog A tima izabran našoj javnosti skoro nepoznat trener iz Bugarske. Imena drugih kandidata, među kojima je bio i bivši bosanski reprezentativac Sergej Barbarez, nisu ni bila u konkurenciji pri izboru. Ivaylo Petev bio je jedini za kojeg se na koncu moglo glasati, a po svemu sudeći bugarski trener već ranije je odabran. Odabran od novog rukovodstva na čelu s Vicom Zeljkovićem, bivšim prvim čovjekom Borca. Zeljković je potom, početkom 2021., i službeno preuzeo čelnu poziciju u Savezu, a ubrzo su se desile skoro nezamislive stvari u Premijer ligi, kada Olimpik i Mladost iz Doboja kod Kaknja preko noći ostaju bez licence za nastup u najvišem fudbalskom rangu naše zemlje! I dok je sarajevski Olimpik istupio nekoliko gola prije kraja, Mladost, koja je izborila opstanak, zamijenjena je Randnikom iz Bijeljine – koji je bio ispao iz PL! Potom je iz Premijer lige istupila ekipa Krupa na Vrbasu, da bi potom, kao i pomenuta Mladost, bila zamijenjena klubom iz manjeg bh. entiteta – Leotarom!

U finišu sezone Borac je uspio nadoknaditi bodovni zaostatak za vodećim, prestići mnoge i osvojiti titulu. Nemali broj je onih koji tvrde da je banjalučki klub imao pomoć sudija u tom pohodu.

Stvar posljednjih dana ponovo eskalira, oko reprezentacije. Nakon što novi selektor nije donio ništa novo (još uvijek bez pobjede u utakmici za bodove), i dok je javnost već navikla na sivilo, strasti je uzburkao nekada prvi golman bosanske selekcije, Evertonov Asmir Begović.

Begović je prokomentarisao prazne tribine stadiona u Zenici na prijateljskom susretu s Kuvajtom, a nije se libio stvari nazvati, mnogi će reći – pravim imenom! Za kriminal je optužio Zeljkovića, njegovog saradnika Zvjezdana Misimovića, selektora Peteva, kao i menadžere koji su oko reprezentacije. Begović je sve uporedio s online trgovinom eBay, a njegovu izjavu prenijeli su i neki svjetski sportski listovi.

– Umjesto da budemo fudbalski tim koji ujedinjuje državu, postali smo eBay stranica za punjenje džepova kriminalaca – kazao je Asmir Begović, koji odavno ne dobija poziv.

Kako stvari stoje, naš iskusni golman nije pričao uprazno. Upravo na njegovu poziciji, menadžerskim igrama i kriminalom, došao je jedan golman.

Tako je danas objavljena skandalozna konvezacija kao potvrda rečenog.

N1 televizija došla je u posjed prepiske u kojoj se jedan poznati fudbalski menadžer hvali kako je završio posao za svog klijenta, koji će, prema onome što stoji u prepisci, dobiti priliku igrati u utakmici Bosna i Hercegovina – Kostarika, meču koji je odigran 27. marta ove godine.

Fudbalski agent unaprijed je znao kada i kako će njegov klijent zaigrati u državnom dresu, a za to je, kaže, i platio nekome u N/FSBiH.

“Moj mora bit’ pozvan i mora branit’ prijateljsku 27.3. protiv Kostarike! Tako sam dogovorio i kaparu dao“, stoji u dijelu prepiske.

Sve što je menadžer napisao na kraju se i obistinilo. Njegov klijent zaista jeste zaigrao u prijateljskom susretu protiv Kostarike, što predstavlja čvrst dokaz da je barem jedan igrač u reprezentaciji “kupio” svoje mjesto u nacionalnoj selekciji.

Pregledajući dalje dopisivanje, jasno se može uočiti kako je fudbalski agent prije vremena također upoznat i sa pozivima drugih reprezentativaca, koji nisu njegovi klijenti, što ukazuje na uvezanost sa ljudima koji vladaju bh. fudbalom.

Reakcija Saveza i Zeljkovića

Nakon neriješenog rezultata koji je reprezentacija BiH ostvarila u Francuskoj, te prve pobjede nakon dugo vremena, pažnja javnosti se, izgleda planski i namjerno usmjerava na druge stvari a danas i na navodnu prepisku pojedinih menadžera koji „kupuju“ mjesto u nacionalnom timu.

Tim povodom predsjednik NS/FS BiH Vico Zeljković je izjavio:

„Svjesni smo da se ništa ne može preko noći uraditi, a istovremeno i tužni što se harmonija, povjerenje i zajedništvo, koji se najzad osjete među igračima, pokušavaju narušiti i fokus prebaciti na drugu stranu. Ne mogu svaki dan komentarisati razne gluposti koje se serviraju. Umjesto da se svi bavimo i posvetimo sutrašnjoj utakmici protiv Kazakhstana, nekome je očigledno u interesu nešto drugo, spinovanje i podmetanje.

Mi nikada nećemo sav teret poraza pripisati samo selektoru i igračima, niti pobjedu shvatiti kao našu zaslugu. Kao rukovodstvo Saveza, mi smo tu za igrače i sve njihove potrebe.

Naš zadatak je da im obezbijedimo najbolje moguće uslove za rad i ostvarivanje najboljih rezultata ali smo tu i da sagledamo i riješimo sve probleme.

Reprezentacija je dugoročan projekat na kojem svi zajedničkim snagama trebamo raditi da bi se došlo do uspjeha.

Kad je riječ o navodima, koji su se pojavili danas a odnose se na insinuacije da je neko „kupio svoje mjesto u nacionalnoj selekciji“ mi smo kao Savez spremni da se razotkrije svaka eventualna nepravilnost, ali je po svemu sudeći, proteklih dana na sceni smišljena hajka s ciljem da se naruši odlična atmosfera u reprezentaciji.

Svako može da napiše bilo kakvu poruku ili prepisku predstavi kako mu odgovara. Ako već postoji neki dokaz onda se javnosti prezentuju i imena autora i ko stoji iza cijele priče.

Ovako sve izgleda kao dio nekog plana sa potpuno drugom namjerom, očigledno lošom po interese bh. fudbala.“ – kazao je.

-U javnosti se pojavila i informacija kako su bosanski navijači imali problema sa državnom zastavom (od 1992-1998.) na meču s Kuvajtom – u Zenici!

Sve nam to govori da situacija u krovnoj kući fudbala nije ni blizu onakve kakva bi trebalo biti, posebno pred sutrašnji kvalifikacioni meč s Kazahstanom. Pobjeda u tom meču Zmajeve ostavlja u igri za plasman na SP, vjerovatno nakratko i smiruje strasti u i oko reprezentacije, Saveza. Ali, ukoliko se potvrde tvrdnje o kupovini mjesta u reprezentaciji, o nepravednom oduzimanju premijerligaškog statusa pojedinim klubovima – nikakav rezultat ne bi smio biti alibi za nepravdu.

Previous Vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na vojnom poligonu „Manjača“
Next Muzej devet heroja oživljava sjećanja na hrabre sinove Bosne i pobjedničku ARBiH (Foto)

You might also like

NAŠI DANI

Gradačac: Proučena Dova za domovinu

Manifestacija “Dova za domovinu Bosnu i Hercegovinu” na Musalli kod spomenika “Ljiljan” na Banderi u Gradačcu, održana je danas u prisustvu velikog broja vjernika. Programu je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice

NAŠI DANI

Vučić 19. najavio dolazak ruskog obavještajca, danas sam sebe demantovao optužujući druge za laž i ‘obavještajni rat protiv Srbije’

“Gospodin Patrušev je trebalo da dođe u Beograd. Ta posjeta je otkazana i on neće dolaziti u Beograd”, kazao je u nedjelju srbijanski predsjednik Aleksanda Vučić. Mediji u Srbiji, bliski predsjedniku Vučiću,

RIJEČ

U svijetu nezamislivo u srpskom sv(ij)etu cvjeta

Za Antenu M piše: Ahmed Avlijani Možete li da zamislite kakav bi bio sv(ij)et da su Konrad Adenauer, Ludvig Erhard, Dzordž Kisinger ili Vili Brant nakon Drugog svjetakog rata podilazili