‘Ski Tower’ – Hoće li Sarajevo dobiti jedan od najviših tornjeva u Evropi?

‘Ski Tower’ – Hoće li Sarajevo dobiti jedan od najviših tornjeva u Evropi?

Toranj bi trebao biti visok oko 250 metara i imati više od 50 spratova

U hotelu “Hills” drugog dana Sarajevo Business Foruma brojne bosanske kompanije predstavile su svoje projekte međunarodnim investitorima, a među njima i kompanija “Avaz”, koja planira graditi 250 metara visok ”Ski Tower”.

Brojni gosti, visoke zvanice iz poslovnog svijeta, među kojima i investitori iz Dubaija, član kraljevske porodice iz Dubaija Ahmed bin Saeed Maktoum i mnogi drugi s pažnjom su se zanimali za pojedinosti projekta, a sa svim ih je posebnom prezentacijom upoznao direktor marketinga grupacije “Avaz” Sead Numanović.

On je u svome govoru podsjetio na razvojni put i prethodne velike projekte ove grupacije.

-”Avaz”, kao grupacija, poznat je i po zgradama koje smo do sada napravili. Počeli smo od “skromne“ zgrade u novom dijelu Sarajeva, nedaleko odavde. No, kako se dalje razvijao naš biznis u novinarstvu, prostor koji smo imali postao je pretijesan, pa smo se 2005. godine premjestili u puno veći objekt, današnji hotel ”Radon Plaza”.

Danas je ”Radon Plaza” impresivna građevina na ulasku u Sarajevo, koju ste uočili kada ste slijetali na Sarajevski aerodrom.

-U međuvremenu smo obogatili taj prostor kupivši još dva susjedna objekta te postali vlasnici parcele ukupne površine od 40.000 m2. Lokacija i prostor koji posjedujemo pružaju nam neslućene mogućnosti daljnjeg razvoja. I spremamo se tu graditi još nekoliko zgrada.

Naše dvije kompanije žele dalje izgrađivati Bosnu i Hercegovinu, ali otvoreni smo i za partnerski odnos i nove investitore koji žele uložiti ovdje. Na četiri hektara planiramo impresivan kompleks koji će obilježiti taj dio Sarajeva.

Početkom 2006. godine pokrenuli smo aktivnosti na izgradnji impresivnog objekta u centru Sarajeva. Na lokaciji nedaleko od tada poznatog hotela ”Holiday Inn”, te blizu Željezničke stanice postavili smo temelje za najvišu zgradu na Balkanu – ”Avaz Twist Tower”.

U partnerstvu s još jednom kompanijom, u gradu Tuzli, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, izgradili smo još jedan toranj ukupne površine 32.000 m2. Spoj stambenih jedinica, uredskog prostora i šoping-centra uljepšao je i obogatio Tuzlu i taj dio Bosne i Hercegovine.

Reference i poslovni rezultati naše grupacije dovoljni su da sami napravimo nešto što niko i nikada nije uradio u ovom regionu – ”Ski Tower”.

-”Ski Towerom” ostavljamo trajnu uspomenu i podižemo spomenik olimpijskom duhu ovog grada i ove države. ”Ski Tower” je projektiran u olimpijskom duhu – takmičenja u dobru i pobjede uz fer-plej.

To je zgrada koja će biti visoka 250 metara, u kojoj će biti smješteni najprestižniji svjetski brendovi i koja će Bosnu i Hercegovinu svrstati među deset država s najvišim tornjem u Evropi, istakao je Numanović tokom prezentacije.

Zapravo, trenutno samo nekoliko zemalja ima izgrađene tornjeve od preko 250 metara, a to su: Rusija, V. Britanija, Turska i Njemačka.

Najviši je Lakhta Center (462.5 m) koji se nalazi u Saint Petersburgu, Rusija. Inače u Rusiji se nalazi čak 10 od 20 najviših nebodera u Evropi.

Lakhta Center -2018-07 - DJI_0351 (ViktorSukharukov)

Ovih dana je najavljena gradnja nebodera koji bi bio najviši u zapadnoj Evropi – 320 m.

Assuming it goes ahead, the Tower & Village skyscraper will rise to a height of 320...

Planirano je da se izgradi u jednom malom mjestu u Danskoj.

(MiruhBosne/Avaz)

Previous Kako je Srbija pogazila svoju antifašističku tradiciju
Next «BH. korpa» - 300 domaćih proizvoda iz 50 kompanija učestvovalo u projektu podrške domaćim proizvođačima

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosni i Hercegovini dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU

  Evropska komisija danas je objavila odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u

Ekonomija/Biznis

Dinamičan razvoj i izvozna orijentacija automobilske industrije (Video)

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je na Poslovnom forumu Privredne komore FBiH (PKFBiH) u Sarajevu izjavio da automobilska industrija u Bosni i Hercegovini ima dugogodišnju tradiciju, te da ovaj

Ekonomija/Biznis

Impozantni rezultati gornjovakufskog rudnika uglja u 2018

  Plan proizvodnje uglja za 2018. u Zavisnom društvu Rudnik uglja “Gračanica” Gornji Vakuf-Uskoplje bit će prebačen za petnaest posto, a pretpostavke su da će se realizirati s 290.000 tona