Skijalište u parku prirode Blidinje: Zimska idila na dva sata vožnje od Jadrana

U podnožju skijališta smještenom na 1.293 metra nadmorske visine brojni skijaši čekaju da se četverosjedom zapute na vrh

Iako je bio radni dan, na skijalištu na Blidinju uživa više desetaka skijaša. Njihov broj vikendom bude znatno veći i dostiže nekoliko stotina. Ekipa Anadolu Agency (AA) tokom posjete Blidinju zabilježila je i brojne goste koji su se nakon skijanja ili sankanja odmarali na planinskom suncu.

Do Blidinja smo stigli putem iz Tomislav-grada za što nam je trebalo oko sat vremena. Iako je Blidinje od Tomislav-grada udaljeno 26 kilometara, od čega je desetak kilometara makadam, u zimskom periodu nužan je poseban oprez, ne samo iz razloga što je put sužen, jer je očišćena samo njegova sredina, već zato i što je dio dionice potpuno zaleđen, posebno u usjecima do kojih ne dopiru sunčeve zrake, zbog čega treba voziti sporije.

Loši putevi brzo se zaborave

Slična je situacija i kada se odlučite da dođete ili se vratite putem koji vodi za Jablanicu, koji je u povratku bio i naša ruta. Od Blidinja do Jablanice potrebno je oko sat vremena iako je zvanična udaljenost svega 25 kilometara. I na toj dionici postoje potpuno zaleđeni usjeci na cesti, a od 25 kilometara, čak 15 kilometara puta je makadam.

Osim iz pravca Tomislav-Grada i Jablanice u ili sa Blidinja može se stići i putem od Prozora/Rame ili Posušja (udaljenost oko 28 kilometara).

Ma iz kojeg pravca se odlučite zaputiti u ovaj rezervat prirodne ljepote, jasno je naznačeno da je tokom zime veliki problem neadekvatna cestovna infrastruktura i makadamske seoske ceste. Ovaj problem djelimično rješava zimska služba koja redovno čisti ceste, ali je obavezno korištenje zimske opreme.

No, na sve eventualne poteškoće na putu se zaboravi onog trenutka kada se dođe na odredište. Čist zrak, sunce, snijeg, tišina i mir bit će dovoljan razlog za uživanje. Oko Ski centra “Staza” na Blidinju niklo je na desetine privatnih kuća i objekata koji se koriste kao vikendice, ali i apartmanskih sadržaja koji su na usluzi posjetiocima.

U podnožju skijališta smještenom na 1.293 metra nadmorske visine brojni skijaši čekaju da se četverosjedom zapute na vrh. Visinski uspon od oko 255 metara, s obzirom na to da se vrh glavne skijaške staze nalazi na 1.548 metara nadmorske visine, žičarom se pređe za oko desetak minuta. Naime, skijaški centar na Blidinju raspolaže žičarom četverosjedom – Doppelmeyr kapaciteta 1.942 osobe na sat.

– Sa ovom sezonom smo za sada dosta zadovoljni. Prvi snijeg nam je pao krajem 12 mjeseca. A, prvi skijaški dan, odnosno staza je bila otvorena 30. prosinca 2014. godine. U prvom dijelu prvog mjeseca imali smo nešto manje količine snijega. Uz naš trud i rad uspjeli smo osposobiti staze, pa je bila u upotrebi. U tom periodu imali smo dosta dobru posjećenost gostiju kao i u ovom ostalom dijelu sezone. Zadovoljni smo sa posjetiteljima. Veći je broj posjetitelja. Pogotovo dobru posjećenost imamo za vikend – petak, subota i nedjelja, dok nešto manji broj posjetitelja, u biti znatno manji, imamo radnim danima – kazao je Ivica Rezo, voditelj skijališta Blidinje.

Najviše posjetitelja iz Dalmacije

Naglašava kako veliki broj posjetitelja dolazi iz Republike Hrvatske – sa područja Dalmacije i dubrovačkog područja, te sa prostora Hercegovine.

“Uvjeti za skijanje su odlični. Staze su dobro urađene. Temperatura je dobra za staze. Dnevna je oko četiri-pet stepeni, a noćne su dosta niske tako da staza ostaje uvijek u dobrom stanju. Skijaši su zadovoljni stazama. I sve se odvija u najboljem redu”, navodi Rezo.

Voditelj skijališta Blidinje kaže kako je teško govoriti o broju posjetitelja jer “ima veliki broj izletnika koji vikend i lijepe zimske dane provode na Blidinju, a dio njih su skijaši”.

“Za vikend dnevna ponuda se kreće oko 200 skijaša. Dužina velike staze je 1.200 metara, a imamo dvije popratne staze uz glavnu, kao i baby stazu i sankalište. Noćno skijanje se odvija vikendom – petak, subota i nedjelja od 18 do 21 sat”, navodi Rezo.

Kompleks Ski & nature park Blidinje, inače, koji je ujedno i prirodna atrakcija za posjet u svim godišnjim dobima smješten je u podnožju planine Čvrsnice, u srcu parka prirode Blidinje i obuhvaća površinu od oko 30.000 metara kvadratnih.

Gosti zadovoljni uslovima i cijenama

Dugogodišnji skijaš Renato Rodić, iz Mostara uživa u skijanju.

– Imamo tu kuću tu i dolazimo kada imamo slobodnog vremena – subota, nedjelja. Ali i radnim danima kada imamo slobodnog vremena. Fenomenalni su uvjeti za skijanje. Prezadovoljan sam – navodi Renato.

Navodi da bi bilo dobro “možda malo više uvesti kulture u skijanje”.

“Malo više zavesti reda. Skloniti sa staze one koji voze spust, koji voze brzo, a ne znaju. Uvesti neke redare koji bi bili na stazi ‘filteri’ za recimo ove koji slabije skijaju”, preporučuje Renato.

Svim građanima Bosne i Hercegovine, regije, a posebno Republike Hrvatske, s obzirom na to da je Blidinje udaljeno tek nešto više od dva sata vožnje od Jadranskog mora, savjetuje samo jedno – “doći na Blidinje i skijati se”.

– Osjeti se veliki napredak: od staza, ljudi koji rade tu, do restorana, organizacije, puta, čišćenja, parkinga – navodi Renato, upoređujući Blidinje nekada i sada.

Brojne endemske biljne i životinjske vrste

Park prirode Blidinje nalazi se na prostoru općina Posušje, Tomislav-Grad i Jablanica odnosno Zapadnohercegovačkog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10 (Livanjskog). Planinski masivi Čvrsnice (Pločno 2.228 m) i Vrana (Veliki Vran 2.074 m) te Blidinjsko jezero i Polja čine najistaknutije dijelove ovog prostora.

Područje Blidinja jedinstvena je prirodna pojava prekrasnih krajolika na kojem žive mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta od kojih je napoznatija bor Munika. Blidinjsko jezero, površine šest kilometara kvadratnih, smješteno je na nadmorskoj visini od 1.184 metra.

Takva pozicija čini da je to lokacija idealna za posjetu u svim godišnjim dobima, bilo da se zimi želi skijati ili ljeti uhvatiti hlad pred velikim vrućinama. Moguće je voziti bicikl ili planinariti po jedinstvenim planinama Čvrsnici i Vranu, ali i jednostavno uživati u šetnjama u čarobnom prirodnom okruženju.

(Faktor.ba)

Previous Ubica Vedrana Puljića: Oliver Knezović slavio pobjedu u štabu Kolinde Grabar-Kitarović!
Next U toku izrada projekta: Najstarija tuzlanska džamija bit će rekonstruirana

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo lani: Turista 16,8% više nego godinu ranije; povećanje smještajnih objekata od 46,3%

Kanton Sarajevo je u  2019. godini posjetilo 665.489 turista, 16,8 posto više u odnosu na  2018. godinu, koji su ostvarili 1.446.534 noćenja, 22,8 posto više nego 2018. godine. U ukupno

TURIZAM

Poznati sportista Novak Đoković u višednevnoj posjeti Visokom – meditira na Bosanskim piramidama

Poznati sportista i trenutno vodeći teniser na ATP listi Novak Đoković došao je, na poziv osnivača Arheološkog parka: Bosanska piramida Sunca’ dr. Semira Osmanagića u trodnevnu posjetu Bosanskim piramidama, od

BH RAZGLEDNICA

Slapovi Kozice: Prirodni dragulj fojničkih rijeka

Iako je Fojnica najpoznatija po Franjevačkom samostanu iz 14. vijeka koji čuva desetine knjiga starih nekoliko vijekova, ovaj gradić, smješten na izvoru termalne vode, krije brojne prirodne ljepote kao što