Skoplje: Otvoreno obnovljeno turbe posljednje bosanske princeze Katarine Tomašević Kotromanić

Otvorenju prisustvovao federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan i makedonska ministrica kulture Elizabeta Kančevka-Milevska

Obnovljeno turbe posljednje bosanske princeze u Skoplju

U Skoplju je danas održana svečana ceremonija povodom obnove turbeta posljednje bosanske princeze Katarine Tomašević Kotromanić, koja je ukopana u blizini Skoplja, javlja Anadolu Agency (AA).

Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta FBiH, i makedonska ministrica kulture Elizabeta Kančeska-Milevska su nakon sastanka simbolično presjekli vrpcu na ceremoniji otvorenja novoobnovljenog turbeta.

Kaplan je tom prilikom podsjetio da su od 2011. godine dvije zemlje sarađivale na implementaciji ovog projekta, naglasivši kako Bosna i Hercegovina i Makedonija imaju odlične kulturne veze.

“Moramo nastaviti sa jačanjem međusobnih odnosa na svim poljima. Očekujemo da će naša saradnja i u budućnosti biti nastavljena”, kazao je Kaplan.

Kančeska-Milevska je istakla kako dvije zemlje imaju vrlo dobre odnose na polju kulture, podsjetivši kako je turbe posljednje bosanske princeze obnovljeno saradnjom ministarstava iz Makedonije i BiH. Napomenula je da su radovi na obnovi izvođeni vrlo precizno i pažljivo kako bi se sačuvala ova, kako je naglasila, značajna kulturna baština.

Ceremoniji je prisustvovao ambasador Bosne i Hercegovine u Skoplju Zdravko Begović.

Troškovi obnove turbeta koštali su 30 hiljada eura, od čega je Ministarstvo kulture Makedonije osiguralo 20 hiljada, a Ministarstvo kulture i sporta FBiH 10 hiljada eura. Prilikom obnove, originalni dijelovi su korišteni u obnovi jednog stuba, dok su preostala tri ponovo izgrađena.

Radovi na obnovi turbeta su počeli 2010, a završeni su 2013. godine.

Spomenik princeze Katarine srušen je 1963. godine, kada je Skoplje pogodio razorni zemljotres. Pretpostavlja se da je spomenik izgrađen krajem 15. ili početkom 16. vijeka za vrijeme vladavine Osmanlija.

Vjeruje se da je princeza Katarina, kćerka bosanske kraljice Katarine Kosače i kralja Stjepana Tomaša Kotromanića, živjela i umrla u Skoplju, gdje se o njoj brinuo Isa-beg Ishaković.

Princeza je imala brata Sigismunda, koji je, navodno, primio islam kao i ona i s kojim je, kako se vjeruje, poslana u Istanbul.

(AA/Bportal.ba/mb)

Previous Po čemu su naselja u Sarajevu dobila nazive?
Next Ovčina: Ja se bez medalje ne vraćam kući

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Gradaščevići, Bašagići, Mulabdići… Pogledajte ljepotu narodnog blaga iz bogatih bošnjačkih porodica

Etnološka zbirka Bošnjačkog istituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića svjedočanstvo je o prošlim vremenima koje govori o životu ljudi u periodu pred kraj osmanske uprave u Bosni i Hercegovini, austrougarske uprave,

BAŠTINA

Kuća Alije Đerzeleza, heroja usmenih legendi iz 17. vijeka

Kuća Alije Đerzeleza, koja je sagrađana u 17. vijeku, jedan je od najposjećenijih muzeja u Sarajevu. Restaurirana je 1999., a 2016. godine ustupljena je Upravi Grada Istanbula. Na listi je

BH RAZGLEDNICA

Promocija rimske ceste stare dvije hiljade godina

Zanimljivu promociju rimske ceste još iz antičkog perioda na lokalitetu Dobra voda na Konjuhu u blizini Kladnja upriličio je sa partnerima Univerzitet u Tuzli. Rimska cesta koja je građena u