Skrivenih 12 miliona iz Mađarske za finansiranje propagande Janšine stranke

Skrivenih 12 miliona iz Mađarske za finansiranje propagande Janšine stranke

Slovenija – Članovi skupštinske istražne komisije o navodnom nezakonitom finansiranju SDS-a mogli bi sutra i u srijedu konačno saznati odakle je sve vladajuća stranka dobivala novac za svoje aktivnosti i izborne kampanje.

Dvije godine nakon osnivanja žele ispitati neke ključne ljude povezane s medijskim kućama pod kontrolom SDS-a. Među njima su i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, bivši generalni sekretar Vlade Božo Predalič, poslanik SDS-a Dejan Kaloh i direktor Nova24TV Boris Tomašič.

Poziv na ročište dobili su i Peter Schatz i Agnes Adamik, mađarski poduzetnici koji su zvanično bili vlasnici medijskih kuća iz kruga SDS-a. Imaće i Klavdija Snežič, prvobitna najveća vlasnica Nova24TV i supruga Roka Snežiča, osumnjičenog u policijskoj istrazi međunarodne mreže za navodno pranje novca, od koje se SDS krajem 2017. godine zadužio za gotovo pola miliona eura da izađe pred poslanike. Zastupnike EP će zanimati i da li je SDS novac namijenjen svojim medijima koristio za političke reklamne sadržaje i druge oblike političke propagande prije prijevremenih izbora 2018. godine.

Ali već je jasno da će SDS i prije predstojećih izbora za Narodnu skupštinu imati prednost u odnosu na političke rivale. Vladajuća stranka ima praktično neograničena finansijska sredstva, posebno iz inostranstva, i za finansiranje sopstvene propagande. O tome svjedoče brojni dokumenti i podaci o finansijskim tokovima između SDS-a, njegovih medija i raznih mađarskih kompanija, koje smo analizirali u posljednjih godinu dana u redakciji necenzurirano.si, piše ova slovenski medij.

Danas otkrivamo da “samo” četiri miliona eura novca nije stiglo iz Mađarske, kao što je do sada poznato, već nekoliko puta više.

12 miliona eura za medijski sistem SDS-a


Dokumenti pokazuju da je od 2017. do 2020. godine najmanje 12 miliona eura novca koje su mađarska pravna i fizička lica prebacila sa mađarskih računa na račune firmi povezanih sa pojedincima iz SDS-a i same stranke. Poređenja radi: 2022. godine država će izdvojiti toliko novca da pokrije povećanje plata zaposlenih u svim domovima za stare, kako ne bi te troškove prevalili na njegovatelje i njihove rođake.

U ovih 12 miliona eura nisu uračunata sredstva koja su kompanije i pojedinci iz Mađarske uložili u kapital medija SDS-a. Dokapitalizacija Nova24TV u 2017. vrijedna je 800.000 eura, a Janez Janša je prilikom objavljivanja prvih podataka o mađarskom finansiranju branio da je to “kap u moru ako pogledamo koliko se stranog kapitala ulaže u slovenačke medije”. Sada je jasno da je to daleko od slučaja. Opozicione stranke SD, LMŠ, SAB i Levica, koje čine Koaliciju Ustavnog luka (KUL), prošle godine su imale ukupan prihod manji od dva miliona eura. Krajem prošle godine sve četiri su na računima imala nešto manje od pola miliona eura.

Odakle je došao ovaj novac? Iz Mađarske je počeo dolaziti u proljeće 2017. godine, kada je SDS bio u opoziciji. Vlada Mira Cerara i dalje je bila na vlasti, ali je postajalo sve jasnije da joj mandat ističe zbog političkih previranja. Ovo je mjesec kada je Janša preuzeo osmi mandat na čelu SDS-a, a Viktor Orban, mađarski premijer i predsjednik vladajuće stranke Fides, prvi put je došao na kongres stranke.

Tada je Nova24TV i zvanično postala većinski vlasnik tri mađarske medijske kuće iz kruga mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove stranke Fides. To je već bilo u vrijeme kada su Janša i Orban sklopili bliski politički savez. Ali nikada nije bilo jasno koji je ekonomski interes ili logika mađarskih poduzetnika da ulažu u Nova24TV. Parlamentarna istražna komisija bi tako trebala potvrditi ili odbaciti sumnje da su Peter Schatz i Agnes Adamik zapravo samo fiktivni vlasnici Nova24TV, opravdavajući enormne finansijske transfere medijskom sistemu SDS-a.

Aleš Hojs i Operacija Mađarska


Dokumenti otkrivaju da je ulazna tačka za novčane tokove iz Mađarske bila kompanija R-Post-R, koju je navodno upravo u tu svrhu osnovao Peter Schatz. Kompanija je danas vlasnik kompanije Nova obzorja, izdavača nedeljnika Demokracije. Riječ je o kompaniji koja je namijenjena samo za usmjeravanje novca u Sloveniju. Operacija je sve vrijeme tekla na isti način:

1) Samo između marta 2017. i januara 2019. godine, R-Post-R je primio skoro 8 miliona eura doznaka na račun Intesa Sanpaolo banke.

2) Najveći dio ovog novca došao je od R-Post-R iz dva izvora: mađarske inženjerske kompanije Belfry, koja igra važnu ulogu u infrastrukturnim projektima u Mađarskoj, i medijske kompanije Ripost, koju godinama vodi Schatz. I Belfry i Ripost su blisko povezani sa mađarskim oligarhom Lőrinc Mészárosom, Orbanovim prijateljem iz djetinjstva.

3) Kada je primio novac, odmah ga je prebacio medijskim kućama SDS-a u redovnim, praktično jednakim iznosima.

4) Nova24TV je od Mađarske dobijala u proseku 110.000 eura mesečno, dok je Nova obzorja, koja izdaje nedeljnik Demokracija, u jednom periodu dobijala oko 50.000 eura mesečno.

5) Manji dio novca koji prima Nova24TV, od 6.000 do 70.000 eura mjesečno, prebačen je sestrinskoj kompaniji Nova hiša koja upravlja portalom Nova24TV.

Mađarski novac se slio i u medije SDS-a 2019. godine, kada je njihovo vodstvo preuzeo Aleš Hojs. U junu 2019. godine dosadašnji ministar unutrašnjih poslova postao je izvršni direktor Nova24TV. Samo nekoliko sedmica kasnije od R-Post-R je dobila 125.000 eura, a u drugoj polovini mjeseca još 143.700 eura. Oba puta Nova24TV je prenijela 40.000 eura kompaniji Nova hiša koja upravlja web portalom Nova24TV. Direktor Hojs je također bio tamo.

Za manje od godinu dana, kada je Hojs bio njihova odgovorna osoba, Nova24TV i Nova hiša su na svoje bankovne račune primile više od milion eura mađarskog novca. Hojs je danas, kao ministar, zadužen za policiju, koja je početkom 2018. godine – nakon otkrivanja afere sa kreditom SDS-a od državljanke BiH Dijane Đuđić – pokrenula pretkrivični postupak zbog sumnje da je počinio krivična djela. To je vjerovatno bio jedan od glavnih razloga kasnijih kadrovskih čistki u policiji. U februaru prošle godine, neposredno prije promjene vlasti, tadašnja generalna direktorica Tatjana Bobnar je od tadašnjih generalnih direktora Žana Mahniča i Zvonka Černača zatražila informacije o istrazi protiv SDS-a.

Novac iz medija u oglasima SDS-a


Prvo ključno pitanje je zašto bi Mađari pet godina slali tolike sume novca u Sloveniju. Kao što je već rečeno, u ekonomskom smislu to je promašena investicija, jer se radi o mediju koji ima lošu gledanost i posjećenost. Prema nekim podacima, Nova24TV ima dvadeset puta nižu gledanost od najveće komercijalne televizije Pop TV.

Dokumenti konačno otkrivaju da Nova24TV i drugi mediji SDS-a vitalno ovise o finansiranju iz Mađarske. Bez novca koji dolazi iz ove zemlje, odavno bismo bankrotirali. U periodu od jula 2017. do marta 2020. Nova24TV je od Mađarske dobila ukupno 3,5 miliona eura. Ovo predstavlja veliku većinu svih prihoda ovog medija. Ove doznake su službeno “pokrivene” reklamnim računima koje izdaje Nova24TV i potpisuje Hojs. Prema našim podacima, ti iznosi dostižu stotine hiljada eura. Njihova ekonomska osnova je vrlo upitna, jer oba stvarna finansijera Nova24TV, Belfry i Ripost ne posluju u Sloveniji, pa bi to trebalo da zanima istražne organe.

Sve ove medijske kuće su očigledno pomogle i u finansiranju kampanje SDS-a. U proljeće 2018. godine na društvenim mrežama, posebno na Facebooku i Instagramu, osvanuli su predizborni oglasi SDS-a, koje plaćaju Nova24 i Demokracija. To znači da je mađarski novac potrošen direktno na predizbornu kampanju SDS-a. Prema zakonu o političkim partijama, njima nije dozvoljeno da pribavljaju sredstva od priloga iz inostranstva, uključujući i kampanju. Međutim, Revizorski sud, koji je nadležan za nadzor nad radom političkih partija, može samo provjeriti nacionalnost donatora priloga na transakcioni račun političkih partija. Međutim, nema kontrolu nad uplatama na transakcijske račune kompanija u kojima političke stranke ili njihovi članovi imaju udio.

Kakve veze ima pozajmljivač SDS sa Mađarima?


Istina je da Orban ovim finansijskim injekcijama u Sloveniji jača svoj utjecaj i bliski politički savez između SDS-a i mađarske vladajuće stranke Fidesz. R-Post-R je dobio više od 700.000 eura od mađarske kompanije Nouvelle Media, koju su osnovali Arpad Habony, Orbanov dugogodišnji savjetnik i ideolog mađarske vladajuće stranke Fidesz, i Tibor Győri, Orbanov prijatelj i bivši zaposlenik u njegovom kabinetu.

Ali uprkos milionskim doznakama koje stižu iz zemlje od 2017. godine, Mađari nikada nisu osjetili potrebu da preuzmu i upravljanje medijskim kućama SDS-a. Umjesto toga, na čelnim pozicijama ostavljeni su istaknuti članovi SDS-a i njeni vjerni medijski radnici.

Neovisna istraga bi zato morala provjeriti i mogućnost, ali uopšte za izvorni mađarski novac. Slijed događaja ukazuje na moguće veze mađarskih doznaka i međunarodne mreže za navodno pranje novca, koju, prema istražiteljima iz više zemalja, podržava Rok Snežič.

Početkom maja 2017. godine, samo nekoliko sedmica prije prvih velikih mađarskih transfera u Sloveniju, Dijana Đuđič je otvorila dva bankovna računa u jednoj od ekspozitura OTP banke u Mađarskoj. Odmah potom postala je punomoćnik na još jednom trećem računu u istoj mađarskoj banci, koji je otvorio još jedan državljanin BiH, Bojan Savanović, njen saradnik na mreži.

Nije poznato šta se tada i kasnije dogodilo sa mađarskim računima Dijane Đuđić, jer prema našim saznanjima, slovenački organi reda nisu uspeli da dobiju podatke o finansijskim tokovima najmanje od jednog od njih. Oni bi mogli potvrditi ili opovrgnuti sumnje u veze između Đuđića i mađarskog finansijera SDS-a.

Istraga briše tragove


Međutim, veliki dio novčanih tokova rekonstruisan je na osnovu podataka dobijenih od nadležnih organa Austrije i Bosne i Hercegovine. Novac sa mađarskih računa je nekoliko puta prebačen iz Slovenije u Slovačku i odatle u Mađarsku, a potom vraćan u Sloveniju. Zašto je Dijani Đuđić i drugim građanima BiH bila potrebna Mađarska za upravljanje mrežom, ostaje nepoznato.

Ali nesporno je da je i novac za SDS medije dolazio direktno iz ove mreže. Klavdija Snežič je 2015. godine izdvojila 100.000 eura za pokretanje medijskog projekta Nova24TV, čime je već neko vrijeme postala najveći pojedinačni vlasnik kompanije. Kako smo otkrili, riječ je o gotovini koju joj je predao Dražen Kuča, manje poznati ptujski biznismen i jedan od osumnjičenih u istrazi Državnog istražnog ureda (NPU). Bio je i vlasnik jedne od firmi Elektro-Ka, koja je preko mreže prodavala najviše novca za navodno pranje novca.

Na sva ova i druga pitanja u pronalaženju odgovora trebala bi pomoći skupštinska komisija na čelu sa Gregorom Peričem, članom nekadašnje Stranke modernog centra (SMC), koja se u subotu spojila u stranku Konkretno. Perić do sada nije pokazao volju da istraži finansiranje SDS-a. Komisija pod njegovim vodstvom je neko vrijeme bila čak i mrtvo tijelo. Ali posljednjih mjeseci njen rad se očito ubrzao. Zastupnici su pozvali i Dražena Kuču da se brani sa slobode.

U svakom slučaju, Mađari su prije nekog vremena počeli da brišu tragove. Kompanija R-Post-R u oktobru prošle godine zatvorila je slovenački račun kod Unicredit banke i od tada posluje samo preko računa u Mađarskoj. Otvoren je u MKB banci, u vlasništvu Lőrinca Mészárosa, pišu Slovenci.

Prema podacima Uprave za sprečavanje pranja novca Slovenije, od 2016. godine do danas, državljani Bosne i Hercegovine, uglavnom nastanjeni u Banja Luci i drugim gradovima Republike srpske, oprali su preko 20 miliona eura. Sve je to urađeno u ime i za račun Roka Snežiča i Mirana Vuka, prijatelja slovenačkog premijera Janeza Janše, pisao je ranije portal Istraga.ba.

Manji entitet u Bosni – raj za Janšine prijatelje

Previous U januaru sankcije SAD-a protiv pojedinaca u Srbiji, CG, Kosovu i BH entitetu RS
Next Yavuz company – Nastavljen rast, investicije, izvoz povećan 120 posto

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Promoviran projekat “Grbavica – 30 godina nakon“

Projekat „Grbavica – 30 godina nakon“, kojeg realizuje Fondacija „Sarajevo Navigator“ u saradnji sa FK „Željezničar“, a uz podršku Visit Sarajevo – Turističke zajednice Kantona Sarajevo, ministarstava boračkih pitanja i

NAŠI DANI

Premijer Kurti: Čuvajte se onih koji se ne izvinjavaju za svoje zločine

Govor premijera Kosova Albina Kurtija na sjednici Skupštine povodom usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici… Poštovani poslanici Skupštine Kosova,Poštovani predsjedavajući Skupštine Republike, g. Glauk Konjufca,Poštovana potpredsjednica vlade, gđo. Emilija Redžepi,Poštovani

NAŠI DANI

Nigerijski studenti svjedoče o nasilju hrv. policajaca (VIDEO)

MUP RH negira da su njihovi službenici oteli nigerijske studente i prebacili ih u BiH. Studenti za Žurnal svjedoče o načinu na koji su iz Zagreba prebačeni u šumu kod