Slavo Kukić: Mostarsko-banjalučki dvojac čini sve da destruira Bosnu i Hercegovinu

Slavo Kukić: Mostarsko-banjalučki dvojac čini sve da destruira Bosnu i Hercegovinu

Akademik Slavo Kukić kazao je za N1 kako se posljednjim posjetama Beogradu i Zagrebu izgubila strana Bosne i Hercegovine kao ravnopravnog partnera u međunarodnim odnosima, prije svega u odnosima sa susjedima, što nije dobro. Naglasio je kako “mostarsko-banjalučki dvojac čini sve da destruira državu”.

“Sinoć sam gotovo s ironijom čitao informaciju kako su gospoda Dodik i Čović otišli na prijateljsko ćaskanje uz dobru klopu i časicu i usput su, kako nas je obradovao ovaj Evropejac s Neretve, razmijenili mišljenja o stanju evropskih integracija u BiH i svim regionalnim temama, na prijateljskom ćaskanju, zamislite”, rekao je Kukić.

Istakao je kako su “beogradska i zagrebačka posjeta zabrinjavajuće iz više razloga, a prvi je što mostarsko-banjalučki dvojac čini sve da destruira državu što je uzrok njenog sve intenzivnijeg zaostajanja za okruženjem i Evropom i sve tanje nade da se ovdje promjena uopće može dogoditi, kao i sve intenzvinijeg demografskog pražnjenja”.

“Drugo, sve otvorenije izjave prvog čovjeka Srbije koji upozorava na ponovno oživljavanje ambicije za ostvarivanjem velikosrpskog projekta ‘svi Srbi u jednoj državi’ i zbog činjenice da se taj projekat uz Kosovo i Crnu Goru sve manje prikriven prepoznaje i u Bosni i Hercegovini što kroz izjave Vučića u kojima se nikada ne spominje riječ suverenitet kao obilježje BiH kao države, što kroz prešutnu podršku Dodikovim izjavama da je BiH nemoguća država i projekt koji će pasti istog časa kada od njega ruke dignu svjetske moći”, kazao je Kukić.

Smatra kako je suština toga svega da se “BiH ne prestaje talasati”, a kako bi Dodik i Čović opstali.

“Milorad Dodik ima izgovor kao želja Srba da žive u istoj državi. Dragan Čović ima izgovor o neravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini i nužnost ustavnih promjena i promjena Izbornog zakona. Ne vjerujem da je posrijedi i jedno i drugo.

Njima je potrebno političko talasanje kojim će se zadržati status quo u Bosni i Hercegovini i onemogućiti evropsko približavanje BiH, onemogućiti prihvaćanje evropskih standarda posebno što se tiče pravne države i poglavlja 23. i 24, i koja će na taj način biti zajamčena njihova pravna struktura jer su i jedno i drugo svjesni da se tamo gdje postoji pravna država, zbog onoga što su prethodnih 20-ak godina činili, završili u zatvoru”, zaključio je Kukić.

Previous Bošnjački učenici iz Liplja ponovo u školskim klupama
Next 'Naše rijeke, planine i priroda su totalno napadnute i te minicentrale bi potpuno izmijenile krajolik'

You might also like

NAŠI DANI

U Sarajevu obilježena 26. godišnjica stradanja građana u masakru kod Gradske tržnice

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe obilježena je 26. godišnjica stradanja građana Sarajeva u masakru kod Gradske tržnice, javlja AA. Članovi porodica, delegacije, među

NAŠI DANI

Interni izvještaj Tužilaštva BiH koji je sačinio tužilac Predrag Tomić: “Gordana Tadić stopirala hapšenje generala Milomira Savčića”

Više nema dileme. Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić lično je u decembru 2019. godine zabranila hapšenje Milomira Savčića, ratnog komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Vojske RS-a koji je optužen za

NAŠI DANI

Stoltenberg: NATO ostaje predan pružanju podrške bh. euroatlantskom putu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i članovima Vijeća ministara BiH, da NATO ostaje predan