SLO: Selma Skenderović dobitnica prestižne književne nagrade

SLO: Selma Skenderović dobitnica prestižne književne nagrade

Devetnaesti festival književnosti mladih ‘Urška’ na slovenačku književnu scenu šalje novo mlado književno pero.

Selma Skenderović iz Kopra nagradu za 2020. godinu zaslužila je svojim hrabrim rukopisom, u kojem prepliće različite stilove i suvereno se bavi teškim temama poput beskućništva, neprijateljstva, anksioznosti i konzumerizma.

19-godišnja Selma Skenderović je na konkursu učestvovala sa dvije priče, a pobjednicom je proglašena u konkurenciji pet finalista.

Festival ili natjecanje Urška svake godine privuče gotovo stotinu mladih autora do 30 godina koji svojim književnim djelima pokušavaju uvjeriti najzahtjevnije čitatelje – selektore. Ove godine 92 autora natjecala su se za laskavu titulu uršljana, koju su ranije držali mnogi danas afirmirani pisci.

Uz pomoć mentorice Suzane Tratnik, Skenderović će napisati svoj prvijenac, knjigu koja će biti objavljena sljedeće godine, a sudjelovat će i na međunarodnom književnom festivalu Ob robu u Češkoj.

“Ne mogu vjerovati. Jako sam sretna, dodatni je motiv za pisanje i očekujem da ću dobro sarađivati ​​sa Suzanom, objaviti ovu knjigu, koja će biti zbirka kratkih priča, jer sam je odavno željela objaviti ” – reakcija je dobitnice.

Previous Taekwondo: Dva zlata, srebro i bronza za bosanske kadete
Next Nakon skoro tri decenije vratio se iz Švedske i pokrenuo posao u rodnom gradu

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

NUB BiH promovirao novi broj časopisa ‘Bosniaca’, međunarodni naučni i stručni časopis

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUB BiH) promovirala je 27. broj časopisa ‘Bosniaca’, koji izlazi jedanput godišnje i objavljuje originalne stručne i naučne radove – građu od značaja

NAŠI LJUDI

Bol i razočarenje naše dijaspore: U Americi smo izgubili svoju djecu

  Piše: Senad Agić/Imigracija i asimilacija: Iskustvo bosanskih muslimana u Chicagu Već je spominjano da je većina iz prve generacije bošnjačkih imigranata imala malo ili nimalo formalnog obrazovanja. Porodica je

NAŠI LJUDI

Fascinantan životni put Amre Alić: Od bosanskog pakla do uspješne karijere u New York-u

Rođena je Banjalučanka. Preživjela je bosanski pakao. Školovala se u Bosni i Hercegovini, Češkoj i SAD-u. Voli umjetnost. To je sastavni dio njenog života. Zove se Amra Alić. Danas živi