“Slobodarski dani viteškog grada Bužima- 2020”

“Slobodarski dani viteškog grada Bužima- 2020”

Jubilarna dvadeset i peta manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima” svečano je otvorena sinoć na Turbetu generala Izeta Nanića i šehida 505. Viteške brigade.

Niti prolom oblaka nije spriječio značajan broj bužimljana i gostiju da dostojanstveno obilježe početak ove manifestacije”.

Zbog epidemiološke situacije na području cijele Bosne i Hercegovine ovogodišnja manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2020” nije započela predviđenim sadržajima koji su podrazumijevali okupljanje većeg broja ljudi. Organizacioni odbor manifestacije odlučio je, a prvenstveno zbog zaštite zdravlja ljudi, da reducira određene sadržaje, ali isto tako da tradiciju obilježavanja pogibije generala Izeta Nanića i godišnjicu formiranja 105-505.Viteške brigade brigade nastavi sa sadržajima koje je u ovim teškim epidemiološkim uslovima moguće organizirati uz poštivanje preporučenih mjera zaštite od strane nadležnih organa.

Ovogodišnja manifestacija kao i ranijih godina započela svečanim prijemom u zgradi općine Bužim, posjetom Spomen sobi 505. Viteške brigade, te učenjem Ja'sina na turbetu generala Izeta Nanića poginulim pripadnicima 505. Viteške brigade.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 5f2a73ec973f1rtvusk753299328.jpg
Foto: rtvusk

Nakon što su imami MIZ-a Bužim proučili Ja'sin, načelnik općine Mersudin Nanić je u kratkom obraćanju proglasio jubilarnu dvadeset i petu godišnjicu manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2020” otvorenom.

U svom kratkom obraćanju prisutnima načelnik općine Mersudin Nanić je posebno naglasio:

-“Nije vrijeme niti mjesto za velike govore i riječi. Vaš dolazak po ovakvom vremenu govori svima nama da smo i nakon dvadeset i pet godina još uvijek odlučni da obilježavamo značajne datume, sjećamo se našeg generala Izeta Nanića, poginulih boraca i njihovih porodica. ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca koji su stali u odbranu domovine onda kada je to bilo najteže. Njihova žrtva i njihovo jedinstvo moraju nam biti vodilja u budućnosti jer samo zajedno i jedinstveno možemo očekivati prosperitetnu lokalnu zajednicu i uređenu državu za koju su se borili naši najbolji sinovi kojima danas odajemo dužno poštovanje”.

Posjeta mjestu pogibije generala Nanića

Današnjom posjetom mjestu pogibije generala Izeta Nanića na Vijencu (R Hrvatska -nekoliko kilometara od Ćorkovače), te učenjem Ja'sina za sve poginule šehide 505. Viteške brigade i održanim historijskim satom obilježeno je dvadeset i pet godina od pogibije generala Izeta Nanića-komandanta brigade.

Delegacija koju je predvodio predsjednik Organizacionog odbora Edham Eminić sa načelnikom općine Bužim Mersudinom Nanićem, državnim parlamentarcom Jasminom Emrićem, ministrom za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida u Vladi USK Erminom Zulićem, članovima porodica Nanić i Bašić, te bivšim pripadnicima 505.Viteške brigade posjetila je mjesto pogibije generala Izeta Nanića i njegovog obavještajca i desne ruke Mehe Bašića, gdje su položili cvijeće i učenjem fatihe odali dužnu počast.

I pored veoma loših vremenskih uslova, te složene epidemiološke situacije u zemlji, tradicija posjete mjesta pogibije generala Izeta Nanića i njegovih saboraca nije prekinuta.

Iako je Organizacioni odbor, a zbog navedenih epidemioloških uslova, odgodio ovogodišnji pješački pohod “Putem bužimskih vitezova” na kojem se svake godine okupi po nekoliko stotina učesnika, najveći zaljubljenici i poštovaoci bužimskih vitezova i njihovog komandanta nisu dopustili da se ova tradicija prekine. Po kiši koja ih je pratila cijeli dan šezdesetak učesnika je iz Bužima stiglo do Ćorkovače pred početak zvaničnog programa koji je ove godine bio malo izmijenjen i prilagođen nastalim uslovima.

Nakon učenja Ja'sina na platou Spomen obilježja “PONOSA I POBJEDA” okupljenim bužimljanima, te gostima iz Busovače, Doboja, Kozarca, Tuzle, Zenice i Sarajeva obratili su se načelnik općine Mersudin Nanić, predsjednik udruženja najvećih ratnih priznanja i odlikovanja Alija Redžić, ratni komandant 505.Viteške brigade Sead Jusić i muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić.

U svom obraćanju načelnik općine Bužim Mersudin Nanić je posebno naglasio:

-” Moramo se sjećati našeg generala Izeta Nanića i svih naših boraca i šehida koji su nam omogućili da danas uživamo u slobodi koju su nam podarili. Moramo biti jedinstveni i složni u izgradnji države za koju su oni najbolji dali svoje živote. Moramo to znati cijeniti, moramo to poštovati i moramo prenositi generacijama koje dolaze istinu. Istina uvijek pobjeđuje i istina se nikada ne zaboravlja”.

Ratni komandant 505.Viteške brigade Sead Jusić u svom obraćanju je posebno naglasio važnost izgrađenog Spomen obilježja PONOSA I POBJEDA na Ćorkovači kao trajnoj uspomeni na herojsku borbu bužimskih vitezova. Povodom napisa u hrvatskim medijima i tvrdnje “kako je hrvatska vojska spasila bihaćki Okrug”, Jusić je naglasio da takva tvrdnja ne stoji, te da je 5.Korpus vezao nekoliko hiljada vojnika tzv.Srpske Krajine, Vojske RS-a i drugih jedinica. Da nije bilo 5.Korpusa i njegovih jedinica zasigurno bi Hrvatska danas savim drugačije izgledala-zaključio je Jusić.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je zastava2-1024x768.jpg
Bužim ukrašen bosanskim zastavama (Foto: opcinabuzim)

Muftija bihaćki Mehmed ef.Kudić je ispred muftijstva dodijelio priznanja općini Bužim i Medžlisu IZ Bužim za poseban doprinos u organizaciji Slobodarskih dana viteškog grada Bužima i očuvanja tradicije ove manifestacije. Priznanja su primili načelnik općine Bužim Mersudin Nanić i ef. Eniz Veladžić.

– Program obilježavanja trajati će do polovine avgusta i objediniti brojne vjerske, kulturne, historijske i sportske sadržaje. Manifestacija je dobrim dijelom naslonjena na događaje iz rata i bužimske heroje. Njome se obilježavaju dva važna datuma: peti august, dan pogibije brigadnog generala Izeta Nanića i petnaesti august, dan osnivanja 505-te Viteške bužimske brigade.

Previous Bosanski izvoz električne energije porastao za 20 posto u prvih 6 mjeseci tekuće godine
Next Osnivač koncentracionog logora u Skupštini Srbije

You might also like

NAŠI DANI

Za dva i po mjeseca ‘BH voz’ počinje saobraćati na relaciji Sarajevo – Bihać

  Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine danas su potpisale ugovor sa firmom Step d.d. Sarajevo, koja je ponudila najbolje uvjete na međunarodnom tenderu, za izvođenje radova na elektrifikaciji dijela Unske

NAŠI DANI

Rusija upozorila Hrvatsku nakon izjava ministra vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je prošle srijede za Hrvatski radio rekao da je Vladimir Putin počinio ratne zločine i izrazio nadu da “ruski autokratski režim” neće trajati

BAŠTINA

Saradnja dvije Tuzle: Protokol o štampanju velikog tiraža Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i Turgut Ozcan, zamjenik načelnika Općine Tuzla iz Istanbula, sa saradnicima, susreli su se danas u Gradskoj upravi, kako bi razgovarali o unapređenju saradnje i budućim