Slovenija će na samitu EU-a predložiti kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu

Slovenija će na samitu EU-a predložiti kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu

Slovenski premijer Robert Golob izjavio je u petak da će na samitu EU-a iduće sedmice predložiti da se status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji dodijeli i Bosni i Hercegovini.

Završavajući dvodnevnu “posjetu upoznavanja” s institucijama u Bruxellesu, tokom koje je razgovarao s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, a onda i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, novi je slovenski premijer u izjavi za novinare kazao da će Slovenija predložiti da i Bosna i Hercegovina dobije status kandidata, te pozdravio pozitivno mišljenje Komisije u pogledu statusa Ukrajine i njene evropske perspektive.

Što se tiče prijedloga da uz Ukrajinu i Moldaviju status kandidata dobije i Bosna i Hercegovina realnost je takva da to može spriječiti i jedna jedina članica, no nadam se da će “pobijediti razum”, kazao je slovenski premijer.

“Nadam se da će pobijediti razum, premda je u prošlosti dolazilo do zloupotrebe prava veta koje su pojedine članice koristile kao instrument pritiska za vlastite interese koji nemaju nikakve veze s evropskim vrijednostima”, rekao je Golob.

Potvrdio je da je upoznat sa sadržajem pisma koje je u smislu podrške kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvu u EU-u Charlesu MIchelu uputio predsjednik Slovenije Borut Pahor.

“Vjerujemo da zapadni Balkan zaslužuje posebni tretman kao Ukrajina, Moldavija i Gruzija, a posebno one države koje su bile u ratu, a same nisu odgovorne za to što ne mogu ispuniti tehničke uslove”, kazao je u Bruxellesu slovenski premijer.

Izvor: Agencije

Previous Mostar: Rekonstruisana korpa kojom su dopremane potrepštine vraćena na mjesto na kojem je bila u vrijeme rata
Next Za samo 72 sata u UKC Tuzla rođeno 40 beba

You might also like

NAŠI DANI

Njemačka preispituje davanje ordena negatoru srebreničkog genocida

Trenutno se provodi preispitivanje dodjele Križa Reda za zasluge izraelskom historičaru Gideonu Greifu, u koordinaciji sa saveznim Ministarstvom vanjskih poslova, potvrđeno je u pisanom odgovoru Al Jazeeri Balkans iz Ureda

NAŠI DANI

Bošnjaci Luksemburga kupili stan demobilisanom borcu Armije BiH

  Spojiti dva dobra zna biti rijetkost. Međutim, ponekad se i to desi, kao u slučaju o kojem govori ovaj prilog. Dobro koje postoji u našoj Bosni, spojilo se s

NAŠI DANI

Novalić: S pozicije premijera Federacije radim apolitično, u interesu svih građana FBiH

Sve što smo čuli i vidjeli tokom održavanja sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije, ali i nakon obraćanja visokog predstavnika Christiana Schmidta, dalo mi je dodatnu snagu i motiv, da s