Snažna poruka! Američki nosač aviona USS Truman u Jadranskom moru blizu Bosne

Snažna poruka! Američki nosač aviona USS Truman u Jadranskom moru blizu Bosne

Udarna grupa američkog nosača aviona USS “Hari S. Truman” uplovila je u Jadransko more uz podršku aviona, prenijeli su mediji u regionu.

Nosač aviona nalazi se svega 130 kilometara zračne linije (70 nautičkih milja) od Dubrovnika i nešto dalje od granice naše zemlje, u međunarodnim vodama.

Riječ je o čuvenom nuklearnom nosaču aviona “CVN-75 Hary S. Truman” sa 90 aviona, 20 helikoptera i 5.000 marinaca.

Mirza Čubro, novinar i producent Al Jazeere Balkans objavio je 2017. na svom Facebook profilu fotografije kada je u društvu Dodika i drugih bh. političkih zvaničnika boravio na nosaču aviona USS Harry S.Truman.

Posjeta je organizirana kako bi se političari, oficiri, novinari … upoznali s načinom djelovanja NATO-a. U delegaciji je, među ostalim, bio i Dodik, “tada snažni zagovornik EU i NATO integracija”. Pored Dodika tada je u ulozi zapovjednika u Oružanim snagama BiH bio i aktuelni ministar odbrane BiH, general Sifet Podžić. Upravo zajedno s unifomiranim Podžićem, Dodik je tada rado pozirao na američkom nosaču.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović kaže za Radiosarajevo.ba da ulazak nosača aviona u Jadranski akvatorij jeste iznimno važna poruka.

“Kada Amerikanci žele da pojačaju svoje političke aktivnosti koje ne idu u pravcu kojim oni žele, onda u igru uvode njihov najjači argument od 90.000 + tona američke diplomacije u vidu nosača aviona na nuklearni pogon klase Nimitz”, kaže Ahatović za Radiosarajevo.ba, te dodaje:

“Ovaj ploveći aerodrom od 330 metara dužine, sa 6000 ljudi posade i 90 borbenih aviona i helikoptera koji košta 4.5 milijarde dolara je vrlo moćna poruka onima koji izazivaju američki autoritet velike sile. I pored činjenice da polako zastarijevaju američki nosači aviona i dalje su simbol njihove vojne i političke moći”.

Inače, govoreći o ovoj “plovećoj tvrđavi”, napominje da nosač aviona na nuklearni pogon nikada ne plovi sam.

“Uvijek ga prate najmanje dva razarača klase Arleigh Burke i jedna do dvije raketne krstarice klase Ticonderoga, sa pomoćnim brodovima, a grupaciji nosača aviona počesto se pridodaje i po jedna napadna podmornica na nuklearni pogon klase Los Angeles”, analizira sagovornik.

Upravo zbog “diplomatske poruke”  – njihovo kretanje se pomno prati.

“Jer je i to vid komunikacije koju povremeno Bijela kuća upotrebljava kako bi nekim ljudima postalo jasno šta to State Department hoće od njih”, zaključuje Ahatović u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Srđan Šušnica, publicista, kulturolog, pravnik i istraživač, inače odlično upućen u pitanja odbrane i sigurnosti u međunarodnom kontekstu, primijetio je drugačiji kontekst u kojem se dešava kriza u Bosni i Hercegovini.

“Kriza u BiH dešava se u kontekstu tihoga rata između Zapada predvođenog SAD-om, s jedne, i Rusije i Kine, s druge strane. Pogotovo na istoku Evrope i Mediteranu. Prisustvo, Kine, Rusije, ta podrška Dodikovom režimu je izraz želja jer se šalje poruka Americi da je ovo “njihova teritorija”, njihov dio interesne zone u zaleđu NATO pakta, kao i da računaju na njega. Kako računaju? Oni ovaj prostor mogu da koriste da ucjenjuju Zapad i time da su sposobni izazvati krizu u regionu”, analizira Šušnica.

Vidi se, dodaje, da Dodik neće stati upravo zbog riješenosti Rusiji da drži BiH čvrsto. Upravo u ovom kontekstu pominje i nosač aviona…

“Razlika u odnosu na ranije godine je upravo to da se dešava drama u crnogorskom bazenu, na istoku Evropu. Šesta flota je na istočnom Mediteranu, ušla je u Jadranski akvatorij. Osniva se Štab NATO-a u Albaniji za cijelu regiju. Mislim da uloga Balkana, BiH i Srbija, situacija u njima postaju fokus jer su RS i Srbija ruske platforme u regiji. Nosioci destabilizacije u klinu između istočnog i južnog krila NATO! To uklinjavanje predstavlja jedan trajnu opasnost po sigurnosne nacionalne interesa NATO zemalja. Mislim da su se mnogi u EU i Washingtonu probudili. To se vidi. Vidjet ćemo koliko će brzo reagovati”, zaključio je Šušnica.

Vedran Sršen u tekstu na portalu Tačno.net navodi, također, da je američki nosač primijetio i zvanični Zagreb, koji ovih dana očijuka sa Moskvom.

“Sada nakon Banja Luke probudila se i hrvatska politika shvativši da je opčinjenost Miloradom Dodikom kao branikom hrvatskih nacionalnih interesa u BIH vodi u potencijalne nesuglasice sa SAD-om, a buđenje je nastupilo uplovljavanjem američkog nosača aviona “Harry S. Truman” sa 90 aviona, 20 helikoptera i 5.000 marinaca članova posade u Jadransko more. Andrej Plenković, koji je do jučer govorio kako sa Zoranom Milanovićem po pitanju BIH između njih nema razlike, sada nastojeći popraviti odnose u Federaciji sastaje se u Dubrovniku sa Bakirom Izetbegovićem”, naveo je, uz ostalo, Sršen.

‘Da bi se umirili američki saveznici i partneri u regionu’

Ipak, ovih dana vidjeli smo da se nastavlja ‘očijukanje’ Zagreba i Moskve. Sastanak ministara vanjskih poslova dvije zemlje i poruke u vezi Bosne i Hercegovine to jasno pokazuju.

Američka mornarica saopštila je da je ova grupa brodova uz podršku iz vazduha “planski raspoređena u oblasti operacija američkih pomorskih snaga Evropa-Afrika/SAD radi održavanja stabilnosti i bezbednosti, kao i odbrane interesa SAD i njenih partnera u Evropi i Africi”.

Grupa je prethodno 14. decembra uplovila u Sredozemno more, u namjeri da kroz Suecki kanal dođe do Perisjskog zaliva.

Međutim, sekretar odbrane SAD Lojd Ostin naredio je toj udarnoj grupi predvođenoj nosačem aviona da ostane u regionu Sredozemnog mora, umjesto da se prema prethodnom planu preseli na Bliski istok, zbog zabrinutosti zbog gomilanja hiljada ruskih vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, prenio je AP 28. decembra.

Zvaničnik odbrane rekao je tada da promjena u rasporedu USS Hari S. Trumana i pet američkih ratnih brodova koji ga prate odražava potrebu za stalnim prisustvom u Evropi.

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da je promjena neophodna da bi se umirili američki saveznici i partneri u regionu.

Osim Bosne i Hercegovine, sve zemlje koje izlaze na Jadransko more – Italija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Albanija – članice su NATO.

Nosivost USS “Hari S. Truman”, koji je u sastavu američke 6. flote sa sjedištem u Napulju u Italiji, je do 90 aviona i oko 20 helikoptera, pisao je ranije Glas Amerike.

(MiruhBosne/RadioSarajevo/VOA)

Previous Skandalozni ministar vanjskih poslova RH: Dobio sam saglasnost Rusije za izmjene izbornog zakona u BiH
Next Sarajevska kompanija dobila posao nabavke i ugradnje senzora za mjerenje kvaliteta morske vode

You might also like

NAŠI DANI

Priština: Premijer Haradinaj pozvao Bosnu i Hercegovinu da prizna Kosovo

 Na skupu održanom u Vladi Kosova povodom 28. septembra- Dana Bošnjaka Kosova, premijer Ramush Haradinaj pozvao je zvanično Sarajevo da razmotri mogućnost priznanja države Kosovo, kao i ukidanja viznog režima

NAŠI DANI

Postavka “Opkoljeno Sarajevo” dopunjena maketom koja prikazuje ubistvo sedmogodišnjeg Nermina

Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je predata maketa koja će upotpuniti stalnu postavku “Opkoljeno Sarajevo” koja se nalazi u ovom objektu, javlja AA. Maketa, koju je Muzeju

NAŠI DANI

Azra Zornić, jedna od potpisnica pisma upućenog Blinkenu: Tražimo jednaka prava za sve

Grupa građana BiH i SAD-a uputila je pismo Antonyju Blinkenu, državnom sekretaru SAD-a i kongresmenima, tražeći pomoć u rješavanju ustavnih i izbornih reformi u BiH. Jedna od potpisnica Azra Zornić