Snažne poruke ministrice Turković u Berlinu – o COVAX-u, migrantskoj krizi, izbornom zakonu

Snažne poruke ministrice Turković u Berlinu – o COVAX-u, migrantskoj krizi, izbornom zakonu

Savezna Republika Njemačka je bila i ostala jedan od najvećih prijatelja i partnera Bosne i Hercegovine, njezin važan oslonac na putu obnove te podrška na putu ka euroatlantskim integracijama, kazala je danas ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković tokom posjete Berlinu gdje se sastala sa njemačkim kolegom Heikom Maasom.

Obraćajući se medijima nakon sastanka, Turković je rekla kako uprkos različitim pogledima koji često dolaze od nekih strana iz vana i zemalja u okruženju, Bosna i Hercegovina nastavlja taj put ispunjavajući obaveze iz usvojenih strateških dokumenata.

“Ovi procesi idu sporo i zato nam treba snažnija podrška međunarodne zajednice, prije svega EU, kako bi brže provodili reforme i razvijali Bosnu i Hercegovinu onom brzinom kojom želimo”, istakla je.

U fokusu sastanka bila je i pandemija kao i poteškoće u nabavci vakcina, s kojima se BiH trenutno suočava.

“Danas je cijeli svijet suočen s pandemijom Covid-19 koja ostavlja posljedice na živote građana. Istovremeno dok traje borba protiv pandemije, koju većinom nose zdravstveni radnici, započela je vakcinacija u mnogim zemljama. Bosna i Hercegovina je vjerovala u mehanizam COVAX, uplatila novac za vakcine ali prve isporuke još nismo dobili. Vakcinacija i njen proces još nije počeo. Naši građani su s pravom nezadovoljni i zato sam zamolila ministra Maasa da nam pomogne podsredstvom Europske komisije u rješavanju ovog problema,” naglasila je ministrica Turković.

Ostale teme sastanka uključivale su i problem migrantske krize, za koju je Turković iznijela moguća rješenja.

“Migrantska kriza konkretno nailazi na najveći problem u dva kantona, u njima su hiljade migranata koji žele dalje u EU zemlje. Naravno tu su i međunarodne organizacije, koje su zadužene da pomognu u rješavanju opvog pitanja, ali još uvijek ne postoji adekvatan odgovor. Mi vidimo dio rješenja u jačanju istočne granice, raspoređivanju migranata u druge dijelove Bosne i Hercegovine, na cijelom teritoriju, povratku migranata u matične zemlje ali isto tako i u snažnom angažmanu EU”, podvukla je.

Na kraju se osvrnula i na temu prisustva i zatvaranje Ureda Visokog predstavnika u BiH, koje je akutalno u zadnje vrijeme.

“Posljednjih godine se vode polemike oko prisustva OHR u Bosni i Hercegovini, postoje snažni pritisci u našoj zemlji i inostranstvu za odlaskom prvog čovjeka OHR. Lično smatram da OHR treba ostati i imati još snažniju i aktivniju ulogu. Bosna i Hercegovina je kompleksna zemlja s komplikovanim sistemom odlučivanja. Kada on postane funkcionalan, kada postanu politički predstavnici koji će se boriti svim snnagama da povećaju funkcionalnost zemlje, kada prestanu priče o potenicjalnoj podjeli zemlje i kada svi budemo snažno radili na napretku, to će biti vrijeme kada nam Visoki Predstavnik neće biti potreban. Zasad nam treba njegova pomoć”, zaključila je Turković.

Kratko je govorila o pritiscima i uplitanju drugih zemalja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, pogotovo u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Bosna i Hercegovina neće podržati parcijalna rješenja koja će dalje produbiti podjele. Mi se zalažemo za sveobuhvatne promjene u zemlji koje će svakom građaninu u svakom dijelu BiH omogućiti jednaka prava. To su vrijednosti EU i to su vrijednosti kojima teži većina građana Bosne i Hercegovine”.

(N1/MiruhBosne)

Previous Atif Dudaković izašao iz bolnice
Next Po instrukcije u Beograd: Vučić i Dodik o posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Turskoj

You might also like

NAŠI DANI

Turski biznismen bosanskog porijekla Muzaffer Čilek donirao više od milion KM za žrtve poplava

Muzaffer Čilek, turski biznismen bosanskog porijekla, donirao je u prošloj i ovoj godini za pogođene u poplavama i socijalno ugroženima u BiH, pomoć u vrijednosti od preko 1 milion KM.

NAŠI DANI

Tuzla: Građani se uglavnom pridržavaju uputa da smanje kretanje, zatvorene brojne radnje

Gotovo prazne ulice u Tuzli pokazuju da se građani pridržavaju uputa Kriznog štaba Tuzlanskog kantona, javlja AA. Suncem obasjan Trg slobode i bašte ugostiteljskih objekata bez ikog su prizor koji

NAŠI DANI

Sjećanje na Fikreta Hodžića, legendarnog bosanskog sportistu koji je mučki ubijen tokom agresije

Postavka posvećena Fikretu Hodžiću, istinskoj legendi bosanskohercegovačkog bodybuildinga koji je 15 puta branio titulu državnog prvaka Jugoslavije, a mučki je ubijen 1992. godine na svom kućnom pragu u Trnopolju, predstavljena