Snježana Mulić-Softić svojim pričama davala je glas onima koji ga nemaju i izazivala reakcije

Snježana Mulić-Softić svojim pričama davala je glas onima koji ga nemaju i izazivala reakcije

 Komemoracija u povodu smrti Snježane Mulić-Softić, urednice i novinarke Al Jazeere Balkans, održana je u utorak u Sarajevu, a ovom prilikom o kolegici i prijateljici govorili su direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić, urednik portala Al Jazeera Balkans Edin Krehić te Damir Uzunović.

Krehić je kazao da je Snježana Mulić-Softić uživala raditi novinarski posao.

“Ne samo i isključivo za platu. Ima tu puno više, najčešće neobjašnjivo, nedokučivo… Čista ljubav, spisateljska strast i lična satisfakcija kada vidiš svoj tekst u mnoštvu drugih. A Snježu je svaki objavljeni tekst istinski činio sretnom i zadovoljnom. Pisala je o svemu, najviše o ljudima pored kojih samo prođemo i ne primijetimo ih, ali ih je ona vidjela”, podvukao je Krehić.

On je kazao da Snježana nije štedila sebe, niti mlađe od sebe. Tražila je požrtvovanje, izvrsnost, cijenila lijepu rečenicu i stil.

“Snježa je bila starog spisateljskog kova, autorica kojoj je stalo do svakog teksta, svake rečenice, svakog zareza”, naveo je Krehić.

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić kazao je da su, kad se pravila Al Jazeera, željeli biti glas onih koji glasa nemaju, čiji se glas ne čuje.

“Od silnih kravata, klupa u parlamentu, vlada, ministara, nekad ti mali ljudi ne dođu na red. Snježa je uvijek nalazila načina da te visoke politike spoji s malim ljudima. Njene priče su uvijek bile na strani onih koji do glasa i prava ne mogu doći, do života ne mogu doći. U tome je u najvećoj mjeri od svih nas na Al Jazeeri, a ima nas, bila ono što je davanje glasa onima koji glasa nemaju. Njeni tekstovi izazivali su emociju, ali i konkretnu pravnu i političku reakciju kako bi tim ljudima bilo bolje”, podvukao je Đođić.

Foto: Fena

On se prisjetio da je Mulić-Softić dugo bila bolesna, ali bez obzira na to, uvijek je bila sređena, nasmijana, optimistična.

“Nažalost, ostajemo bez Snježe fizički, ali ona će biti sa nama. Bit će uzor mlađima, onima koji ostaju. Ja ću je pamtiti kao djevojčicu koja sada putuje na neko bolje mjesto”, kazao je.

Snježana Mulić-Softić tokom karijere bila je novinarka i urednica magazina BH Dani i Slobodna Bosna, radila je na Televiziji Hayat, a posljednjih 12 godina i novinarka te urednica na portalu Al Jazeere Balkans. Kolumne je objavljivala i u više domaćih i stranih medija.

Autorica je nagrađene zbirke priča Sanduk po mjeri i romana Povratak. Njene priče uvrštene su u nekoliko antologija bosanskohercegovačke proze. Bila je članica PEN centra BiH.

Dobitnica je Novinarske nagrade „Srđan Aleksić“, nagrađena je i za najbolju priču o Srebrenici, dobitnica je i drugih nagrada. Također je i autorica dva dokumentarna filma: “Pismo preporučeno srcem” i “Jetimi”.

Tekstovi Snježane Mulić-Softić na: https://balkans.aljazeera.net/author/snjezana-mulic-softic

Previous Policajac Karan, poručnik Višković i beretka Stevandić
Next Turska zvanično prihvatila 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici

You might also like

NAŠI DANI

Ibrahim, dječak kojem su 1992. vezali ruke žicom i ubili ga u Višegradu

Danas je, na sarajevskom groblju Vlakovo, klanjana dženaza Ibrahimu Hodžiću. Imao je deset godina kada je, svezanih ruku, ubijen u svom rodnom Višegradu, u ljeto 1992. godine. Više od tri

OTPOR BOSNE

Mostar: Marš od Dračevica do Podveležja u čast stradalih “zlatnih ljiljana”

U organizaciji Udruženja “Zlatni ljiljani” Hercegovačko-neretvanskog kantona, Saveza ratnih vojnih invalida HNK-a, Jedinstvene organizacije boraca, Unije veterana te organizacija porodica šehida i palih boraca, organizovan je tradicionalni, 18. po redu

NAŠI DANI

Načelnik Hadžića: Teža je socijalna situacija građana od zdravstvene

Na današnjoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo obratio se i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović. Govorio je o aktuelnoj situaciji kao i aktivnostima koje se provode