Španija, Malta, Irska i Slovenija uskoro priznaju Palestinu

Španija, Malta, Irska i Slovenija uskoro priznaju Palestinu

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell izjavio je da će Španija, Malta, Irska i Slovenija priznati državu Palestinu, prenosi Anadolu.

Borrell je tokom gostovanja u emisiji španske radio stanice “RNE” odgovarao na pitanje da li je već određen datum kada će Španija, Irska, Slovenija i još neke zemlje Evropske unije (EU) priznati palestinsku državu.

“Znam da mi je Jose Manuel Albares, španski ministar vanjskih poslova rekao da će Španija priznati Palestinu 21. maja”, rekao je Borrell, dodajući da će Palestinu sigurno priznati i Malta, Irska i Slovenija.

“Znam i da Belgija trenutno neće priznati Palestinu, ali još uvijek postoji takva mogućnost”, kazao je Borrell.

Na pitanje o granicama države Palestine, Borrell je istakao da to ne mogu odlučiti države.

“To je već određeno prema rezolucijama Ujedinjenih naroda (UN)”, dodao je.

– Kritika protiv Netanyahua –

Borrell je naglasio da je potrebno kritikovati one koji odbijaju pregovore i mirna rješenja za izraelsko-palestinsko pitanje.

“Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne kritikuje mirovna rješenja nego im se protivi. Međunarodna zajednica je tražila od Netanyahua da ne ulazi u Rafah, ali on nije poslušao ovaj apel”, kazao je Borrell.

Upozorio je da će rat između Izraela i Hamasa imati opasne posljedice širom svijeta i da će uticati i na izbore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i zapadnom svijetu.

Borrell također smatra da će se protesti podrške Palestini koje su pokrenuli studenti brojnih univerziteta proširiti po cijelom zapadnom svijetu.

Glasanje u Generalnoj skupštini UN-a

Generalna skupština Ujedinjenih naroda trebala bi u petak podržati palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN-u, priznajući je kao kvalificiranu za članstvo i šaljući zahtjev natrag Vijeću sigurnosti UN-a da “preispita stvar Palestincima u korist”.

Palestinci oživljavaju svoju kandidaturu za punopravno članstvo UN-a, kojim bi deklarativno bila priznata palestinska država, nakon što su Sjedinjene Američke Države prošlog mjeseca uložile veto u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a.

Glasanje 193-člane Generalne skupštine u petak smatra se ispitivanjem svjetskog mnijenja o palestinskom pitanju. Zahtjev za punopravnim članstvom UN-a najprije treba odobriti Vijeće sigurnosti, a zatim Generalna skupština.

Diplomate kažu da će nacrt teksta vjerovatno dobiti podršku potrebnu za usvajanje.

Palestinci su trenutno država posmatrač nečlanica, što je de facto priznanje državnosti koje je dodijelila Generalna skupština UN-a 2012, prenosi AJB.

Izvor: Agencije

Previous Dr. Džana Katana, docent na Univerzitetu Pittsburgh, nagrađena za revolucionarni naučni rad
Next Cilj preuzimanje Dnevnika, veće slobode za vrijeme Tita no za Tita i Dina

You might also like

NAŠI DANI

Učenici iz Liplja pisali Inzku: Zar treba da se odreknemo onog jezika kojim govorimo u našim kućama?

Grupa školaraca iz Liplja kod Zvornika pisala je visokom predstavniku Valentinu Inzku, tražeći da im pomogne da sjednu u školske klupe. Učenici bošnjačke nacionalnosti ne pohađaju nastavu u osnovnoj školi

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Trideset studenata prestižnog ‘Yale Univerziteta’ posjetilo kompaniju ‘Bosnalijek’

U okviru posjete Bosni i Hercegovini, 30 studenata, prestižnog „Yale Univerziteta“, posjetilo je kompaniju „Bosnalijek“, kao jednu od tri kompanije iz naše zemlje koje su bile u programu obilaska ovog

NAŠI DANI

RVI protestirali ispred OHR-a, pismo domaćim i stranim zvaničnicima

Ispred zgrade Ureda visoko predstavnika (OHR) u Sarajevu danas je održan protest ratnih vojnih invalida Federacije Bosne i Hercegovine. Predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH Mujo Aganović pročitao je njihove zahtjeve