Španija odlučila da se pridruži tužbi za genocid protiv Izraela pred ICJ-om

Španija odlučila da se pridruži tužbi za genocid protiv Izraela pred ICJ-om

Španija je odlučila da se pridruži tužbi Južnoafričke Republike za genocid protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde (ICJ), rekao je španski ministar vanjskih poslova Jose Manual Albares u četvrtak, javlja Anadolu.

“Ovu smo odluku donijeli u svjetlu nastavka vojne operacije u Gazi”, rekao je Jose Manual Albares na brifingu za novinare.

Dodao je da sa ogromnom zabrinutošću posmatraju regionalno proširenje sukoba.

“Španija je donijela ovu odluku ne samo da bi dopustila da se mir vrati u Gazu i Bliski istok, već i zbog svoje posvećenosti međunarodnom pravu”, rekao je Albares.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, više od 36.580 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, među kojima su većina žene i djeca, a više od 83.000 je povrijeđeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

Previous Održana svečana akademija manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2024"
Next Đilas: Kakvi uslovi kada u Beogradu glasaju Dodik i Stevandić

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Posmrtni ostaci 30 srebreničkih žrtava suzama i molitvama ispraćeni iz Visokog

Posmrtni ostaci žrtava genocida u Srebrenici, položenih na 30 tabuta, suzama i molitvama ispraćeni su jutros iz Visokog na put do svog posljednjeg počivališta, Memorijalnog centra u Potočarima, gdje će

NAŠI DANI

Angelina Jolie: Nikada nisam srela više hrabrijih, dostojanstvenijih i otpornijih žena od Majki Srebrenice

  Holivudska glumica Angelina Jolie, koja je više puta širom svijeta govorila o genocidu, te je posjetila Memorijalni centar u Potočarima, ponovo se obratila povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u

NAŠI DANI

Sarajevo: Asmir Begović otvorio sportsko igralište Zavoda Mjedenica

Nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, Asmir Begović, danas je u svojstvu glavnog donatora projekta, simbolično otvorio Sportsko igralište Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica u Sarajevu, što je