Speiegel opet proziva Schmidta. Pomenuli i ispad u Goraždu

Speiegel opet proziva Schmidta. Pomenuli i ispad u Goraždu

“Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt sve je više na udaru kritika.

U pismu Odboru za vanjske poslove Bundestaga, Društvo za ugrožene narode poziva šefa odbora Michaela Rotha (SPD) da smijeni Schmidta ako ne promijeni svoj stav”, piše ugledni njemački magazin Der Spiegel.

Navodi se i da “Schmidt ne jača demokrate u BiH, već “opasne nacionaliste” podržavajući određene hrvatske snage i zalažući se za promjenu bosanskohercegovačkog izbornog zakona u njihovu korist.

Autori kritiziraju da su se od Schmidtovog kursa okoristile stranke HDZ i SNSD – “ne normalne stranke, već nasljednici onih snaga koje su počinile zločine u bosanskom ratu s ciljem uspostavljanja Velike Hrvatske i Velike Srbije “. Visoki predstavnik se mora “odlučno suprotstaviti” tendencijama negiranja prošlih ratnih zločina u Bosni, pišu autori. Umjesto toga, on ih promovira.

“Političar CSU i bivši ministar poljoprivrede Schmidt imenovan je za visokog predstavnika 2021. godine da nadgleda Dejtonski mirovni sporazum. Prije samo nekoliko sedmica, grupa bivših diplomata i balkanskih stručnjaka poslala je oštro pismo Komitetu za vanjske poslove, pozivajući ga da učini “šta god je potrebno” za Schmidtovu smjenu.

Schmidt odbacuje optužbe i optužuje autore da se ponekad služe i “lažima”.

Prema izvještajima, Schmidt je trenutno u razgovorima sa Komitetom za vanjske poslove kako bi se u dogledno vrijeme lično suočio sa kritikama na svoj račun u Berlinu i izvijestio o svom radu.

Poslije rata u BiH uspostavljeno je mjesto visokog predstavnika kako bi nadgledao civilni dio mirovnog sporazuma. Budući da ured predstavlja međunarodnu zajednicu, imenovanja se vrše preko međunarodnog tijela. Visoki predstavnik ima široke ovlasti, od pokretanja zakona do smjene javnih službenika. O Schmidtu se raspravljalo od njegovog imenovanja 2021. godine, na primjer prošle godine kada je političar CSU morao da se brani zbog izliva bijesa”, piše Spiegel.

(politicki.ba/MiruhBosne)

Previous TRZ Hadžići - prošle godine je u kompleksu radilo 36 osoba, a danas pogon zapošljava 255 ljudi
Next Počeo rad na prvoj bosanskoj kraljevskoj operi 'Tvrtko, kralj bosanski'

You might also like

NAŠI DANI

„Bosanska armija najboljih sinova“ – aktivnosti obilježavanja Dana Armije R BiH u TK

Tuzlanski kanton počinje sa aktivnostima obilježavanja Dana formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Manifestacija ove godine nosi naziv „Bosanska armija najboljih sinova“… A to su i bili! Obilježavajući ovaj datum

NAŠI DANI

Talac kojeg je oslobodio Hamas rekao Netanyahuu: “Helikopter je pucao na nas”

Prošla su dva mjeseca od Hamasove operacije pod nazivom “Potop Aqsa”, koja je pokrenuta 7. oktobra kao odgovor na kršenja ljudskih prava od strane Izraela. Tog datuma počeli su intenzivni

NAŠI DANI

U Goraždu manifestacija “Dan 1. Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2022”

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca u Goraždu je održana manifestacija ”Dan 1. Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2022.”, javlja Fena.