Spektakl u Sarajevu: Navijači vatrometom obilježili 100 godina postojanja FK Željezničar

Spektakl u Sarajevu: Navijači vatrometom obilježili 100 godina postojanja FK Željezničar

Navijači Fudbalskog kluba Željezničar spektakularnim vatrometom sinhronizovanim na više lokacija u cijelom Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, obilježili su večeras na fantastičan način 100 godina postojanja slavnog kluba, javlja AA.

Fudbalski klub Željezničar službeno je registrovan 19. septembra 1921. godine u tadašnjem Sarajevskom podsavezu.

Osnovali su ga radnici Željezničke radionice na inicijativu Dimitrija Dimitrijevića. Zajedno sa Ludvigom Lepleom, Stjepanom Katalinićem i ostalim radnicima iz Željezničke radionice sakupili su novac za kupovinu lopte i dresova na kojima su bila kao grb izvezena krila lokomotive sa loptom, a zatim i za registraciju kluba u Sarajevski podsavez.

Prva utakmica odigrana je sa SAŠK-om 17. septembra 1921. Na igralištu je prisustvovalo 500 gledalaca, a SAŠK je bio bolji, pobijedivši 1:5. Nakon poraza Željezničar je sljedećeg dana odigrao drugu prijateljsku utakmicu sa Sarajevskim Sportskim Klubom i zabilježio prvu pobjedu, rezultatom 2:1.

Prvu takmičarsku sezonu Željezničar je igrao u drugom razredu Sarajevskog podsaveza, gdje su još nastupali Troja, Šparta, Barakohba. Prvu utakmicu igrao je 2. novembra 1921. protiv Troje. Rezultat je bio 1:1.

Početkom Drugog svjetskog rata klub obustavlja rad jer nije htio igrati pod fašističkom okupacijom. Nakon oslobođenja od okupatora i završetka rata rad FK Željezničar se obnavlja i tim nastupa u Prvoj ligi Bosne i Hercegovine koju osvaja, te tako ostvaruje plasman u Prvu ligu Jugoslavije, u njenoj premijernoj sezoni 1946/47.

Željezničar je u sezoni 1971/1972. godine osvojio šampionsku titulu u nekadašnjoj SFR Jugoslaviji.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini i opsade Sarajeva (1992.-1995.), Željezničarov stadion ”Grbavica” našao se na liniji fronta, a zapadna tribina bila je u potpunosti spaljena. Entuzijasti i simpatizeri kluba, odnosno nekoliko njegovih legendi predvođenih Mišom Dragom Smajlovićem i u ratnom periodu održale su Željezničar u životu, održavajući treninge sa igračima u školskim salama, samo kako klub ne bi izgubio kontinuitet. Nakon rata 19. marta 1996. godine Željo se vratio na slobodnu Grbavicu. Prvu povratničku utakmicu na svom stadionu ”Grbavica” odigrao je 2. maja 1996. godine u vječitom derbiju sa Sarajevom (1:1).

Petog juna 1998. godine u finalu play-offa za prvaka Bosne i Hercegovine pred 40.000 gledalaca na stadionu Olimpijskom stadionu ”Koševo” Željezničar je osvojio drugu titulu državnog prvaka trijumfom u nezaboravnom meču sa Sarajevom (1:0).

Željezničar u svojim vitrinama ima titulu šampiona Jugoslavije te šest titula prvaka Bosne i Hercegovine. Šest puta je osvojio Kup Bosne i Hercegovine, kao i tri puta Super kup ove države.

Najveći međunarodni uspjesi popularnog Želje su četvrtfinale Kupa UEFA u sezoni 1971/1972., te polufinale istog takmičenja 1984/1985.

FK Željezničar u proteklom vijeku imao je mnogo velikih igrača i trenera: Josipa Joška Domorockog, Ivicu Osima, Mišu Dragu Smajlovića, Josipa Bukala, Milana Ribara, Josipa Katalinskog, Vasilija Radovića, Ilijasa Pašića, Veliju Bećirspahića, Envera Hadžiabdića, Edina Spreču, Branimira Jelušića, Milomira Odovića, Refika Šabanadžovića, Mehmeda Baždarevića, Mirsada Baljića, Slobodana Janjuša, Radmila Mihajlovića, Harisa Škoru, Edina Bahtića, Dželaludina Muharemovića, Amara Osima, Edina Džeku…

Video: TVSA
Previous Hiljadu učesnika na festivalu trčanja u Sarajevu
Next Temeljni dokumenti ‘srpskog sveta’

You might also like

NAŠI DANI

Glas razuma! Mia Bjelogrlić: Veličanje ratnih zločinaca je sramota

Mia Bjelogrlić, kćerka srbijanskog glumca i filmskog producenta Dragana Bjelogrlića, već danima dobija uvrede zbog stava o ratnom zličincu Ratku Mladiću, koga je žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u

NAŠI DANI

Šef opkoljene bolnice u Gazi: ‘Minute nas dijele od neizbježne smrti’

Izraelske snage napadaju ulazna vrata bolnice Al-Shifa u gradu Gaza, gdje su se sklonile hiljade pacijenata i raseljenih Palestinaca. Šef palestinskog Crvenog polumjeseca kaže Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da su

NAŠI DANI

Masovni protest ispred OHR-a: Rješenja moraju pogodovati svim građanima Bosne i Hercegovine

U Sarajevu je večeras organiziran masovni mirni protest građana protiv najavljene odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, a okupljeni su pozvali visokog