Spomen ploča ubijenim učenicima Srednje elektrotehničke škole u Buča Potoku

Spomen ploča ubijenim učenicima Srednje elektrotehničke škole u Buča Potoku

Na zidu Srednje elektrotehničke škole u Buča Potoku postavljena je spomen ploča za sjećanje na 13 učenika ove škole koji su ubijeni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995. godine. Postavljanje ploče ozvaničili su pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić i Mirza Memišević, vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo.

Spomen ploča je trajno svjedočanstvo o tragičnom gubitku mladih života, koje je agresor prekinuo u cvijetu njihove mladosti, tokom najljepših srednjoškolskih dana. Djevojke i mladići imali su od 15 do 18 godina i danas bi bili porodični ljudi.

Inicijativu za postavljanje spomen ploče pokrenuli su roditelji ubijene djece, a provedena je uz angažman vijećnika Općinskog vijeća Novi Grad Mirze Memiševića.

Ovom prilikom, Mirza Memišević je rekao da je sretan što je spomen ploča postavljena i što je ova inicijativa uspjela da se realizuje, istakavši da postavljenjem spomen ploče ostaje vječni trag i sjećanje na one koji su nevino stradali u toku agresije na našu domovinu.

„Ovo je inicijativa koja je podnesena prošle godine na traženje roditelja ubijene djece Srednje elektrotehničke škole u Buča Potoku i oni su željeli da se obilježi bivstvovanje njihove djece u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu i da se zabilježi ono što se desilo tokom rata,  odnosno njihova svirepa ubistva. Ja sam podnio inicijativu i ona je nakon određenog perioda, kada su se stekli uslovi, i realizovana. Izuzetno nam je drago da je to tako, da se obilježi stradanje djece, odnosno ubijanje djece u opkoljenom Sarajevu. Na ovoj tabli je ispisano 13 imena ubijene djece opokoljenog Sarajeva iz Srednje elektrotehničke škole, ali smo ostavili i prazan prostor na ploči, ukoliko bi se neko od roditelja ubijene djece naknadno javio da se i imena njihve djece upišu na spomen ploči“, rekao je Memišević.

Pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijana pitanja i zdravstvo Tajib Delalić rekao je da se postavljanjem spomen ploče ubijenoj djeci Srednje elektrotehničke škole podsjećamo na karakter rata kojeg je agresor vodio, ubijajući djecu i prekidajući njihova djetinjstva i školovanje.

„Na inicijativu roditelja, vijećnik Općinskog vijeća Mirza Memišević, prenio je inicijativu našoj Službi, koja je stavila u plan i program izradu spomen ploče. Ova ploča će biti trajni podsjetnik na nevinu djecu koja su stradala tokom agresije. Mnogo je ovakvih mjesta širom Bosne i Hercegovine, gdje su stradala djeca. Na ovakav način mi nastojimo da obilježimo svako mjesto gdje je izvršen masakr i gdje su ubijeni ljudi. I danas negatori agresije i onoga što se desilo u periodu 1992 -1995. godine žele da iskrive istinu, i mi ako se ne budemo sjećali svega učinjenog, bit će uzalud sve što smo radili i što radimo. Na Dan škole, 17. maja, ovo spomen obilježje će se posjećivati i uvrstiti u kalendar obilježavanja značajnih datuma I ličnosti iz perioda agresije na BiH”, rekao je Delalić

Postavljanje spomen ploče ubijenoj djeci Srednje elektrotehničke škole u Buča Potoku predstavlja važan korak u očuvanju sjećanja na nevine žrtve rata. Ova spomen ploča će trajno podsjećati sve buduće generacije na strašne gubitke i potrebu za očuvanjem mira. Uvrštavanjem ovog događaja u kalendar obilježavanja 17. Maja osiguravamo da se ubijena djeca nikada ne zaborave i da njihova žrtva bude trajno prisutna u kolektivnom pamćenju naše zajednice.

Ubijeni u cvijetu mladosti:

Čamdžija Adnan, sin Rifatov i Advijin – 1978-1994.

Fazlić Muamer, sin Seidov i Nafijin – 1977-1993.

Ferhatović Mahir, sin Hamdin i Dževahirin – 1974-1992.

Garbo Rijad, sin Zijadov i Maidin – 1980-1995.

Harba Nadan, sin Bakirov i Elmanin – 1978-1995.

Herenda Esad, sin Hamedov i Džemilin – 1975 -1992.

Hodžić Adnan, sin Hilmin i Bahrin – 1978 – 1993.

Kadrić Almir, sin Ešrefov i Hasibin – 1975 – 1993.

Kahvić Amel, sin Sadikov i Fatimin – 1974 – 1992.

Kovačević Danijel, sin Ivin i Anđin – 1978 – 1994.

Kurtović Nermina, kći Hamdina i Hajrijina – 1976 – 1992.

Zupčević Kenen, sin Midhatov i Rejhanin -1976 – 1993.

Žiga Muamer, sin Amirov i Razijin – 1976 – 1993.

Previous Džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić se kvalifikovale na Olimpijske igre u Parizu
Next Japan: Graditelj ruši novoizgrađenu zgradu, jer blokira mještanima pogled na planinu Fuji

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Dnevnik sa Pala Mladena Vuksanovića: 110 dana među ubicama Sarajeva

Uspomena na velikog čovjeka koji je uspio sačuvati razum i ljudskost u samom srcu tame. Piše: Tomislav Marković April je mesec, vreme crnih godišnjica za Sarajevo i celu BiH, ali i vreme

NAŠI DANI

Komšić najavio prijave nakon proglašenja Zakona o lijekovima RS

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, za Radio Slobodna Evropa, potvrdio je da će biti podnešena krivična prijava protiv odgovornih lica, nakon što je u Službenom glasniku RS objavljen

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sjećanje na 1.601 ubijeno dijete opkoljenog Sarajeva: Bol roditelja sve je veća

Danas se obilježava Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva kao spomen na sve ubijene mališane od 1992. do 1995. godine. Prema podacima Udruženja roditelja ubijene djece, tokom opsade Sarajeva, koja