SPOMENIK ZA 507 UBIJENIH BOŠNJAKA NEVESINJA

SPOMENIK ZA 507 UBIJENIH BOŠNJAKA NEVESINJA

U selu Kljune kod Nevesinja u nedjelju je velikim skupom obilježeno otvaranje centralnog Spomen-obilježja u znak sjećanja na ubijene Bošnjake nevesinjske opštine.

Spomen-obilježju se sastoji od 24 natpisne ploče na kojima je uklesano 507 imena svih ubijenih i poginulih koji su rođeni u nevesinjskom kraju, a život izgubili tokom prethodnog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Spomenik je podignut uz kompleks džamije, koja je prva obnovljena nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma na prostoru entiteta Republike Srpske.

Šerif Bojčić, predsjednik udruženja „Povratkom za Bosnu i Hercegovinu“ podsjetio je kako je 305 Bošnjaka Nevesinja ubijeno samo tokom 1992. godine za vrijeme “egzodusa stanovništva” sa tih prostora.

“Među ubijenima su bile i tri starije ženske osobe, koje su u to vrijeme bile starije od 90 godina i čak dvadeset i šestero djece” – naglasio je Bojčić.

On je kazao kako je značaj obilježja ubijenim Bošnjacima Nevesinja – “ogroman”, te da su ubijeni “stradali od srpskih i hrvatskih vojnih formacija” tokom rata.

“Značaj ovog spomenika se ogleda i u današnjem dolasku velikog broja ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine.

Inače, cilj nam je bio da otrgnemo od zaborava sve ono što se dešavalo, posebno 1992. godine i kasnije, jer smo mi Bošnjaci skloni tome da zabravljamo – kazao je Šerif Bojčić, dodajući da je važno da se Bošnjacima “historija više ne ponavlja”.

(StarMo/MiruhBosne)

Previous U Bosanskoj Krupi održani tradicionalni 37. „Unski lađari“
Next Zvizdić i Zaev potpisali Mostarsku povelju mira

You might also like

NAŠI DANI

Erdogan dolazi u Bosnu, prisustvo sastanku u Predsjedništvu potvrdio i Dodik

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovat će ove sedmice u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Susret sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine planiran je za petak u glavnom gradu, a

NAŠI DANI

Republika srpska plaća 80.000 dolara mjesečno američkoj kompaniji za lobiranje

Za 80.000 dolara mjesečno, bosanskohercegovački entitet Republika srpska (Rs) će u periodu od godine dana unajmiti američku advokatsku kompaniju za lobiranje ‘McGinnis Lochridge’ kako bi ih savjetovala i predstavljala u

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka Rogatice

U organizaciji Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba „Suza“ danas je obilježena  27. godišnjica  stradanja Bošnjaka Rogatice. Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na lokacijama Sjemeč I i II, “Dizdareva njiva”, “Krive