Srbija se naoružava! Ako Srbi imaju oružje, imamo ga i mi…

Srbija se naoružava! Ako Srbi imaju oružje, imamo ga i mi…

“Hameri”, ruski “migovi”, helikopteri, pa i novi raketni sistem, oprema su i naoružanje koje bi u Vojsku Srbije trebalo da stigne sljedeće godine – pišu beogradski mediji.

Troškovi naoružavanja vojske neće u potpunosti pasti na teret poreskih obveznika jer će najveći dio opreme stići kao donacija.

Naime, na poklon od Rusa, do marta 2017. godine, trebalo bi da Beograd dobije šest aviona “mig-29”.

Iako je riječ o polovnim letjelicama, tamošnji ministar odbrane Zoran Đorđević tvrdi da nisu za otpad i da će moći da se koriste najmanje još 10 godina.

Da li će “migovima” biti potreban remont i koliko bi to moglo da košta do sada zvanično niko nije saopćio. Procjene stručnjaka su da bi ceh mogao da bude i 60 miliona eura.

‘Uslovi i dalja modernizacija i razvoj tih aviona, kao i naše lovačke avijacije, zavisiće od dogovora sa Rusijom i toga šta se premijer Aleksandar Vučić bude dogovorio tokom posjete Moskvi zakazane za 21. decembar’ – rekao je Đorđević.

Više detalja o avionima biće poznato nakon što ugovor bude potpisan u Moskvi. Srbija već ima četiri aviona tog tipa, a od iduće godine vojska će moći da računa na jednu lovačku eskadrilu od 10 letjelica.

Za narednu godinu planirana je i nabavka 13 helikoptera. Šest naoružanih transportnih helikoptera dobiće specijalne snage Vojske Srbije, tri MUP, dok se četiri letjelice očekuju kao donacija.

Srbija je već kupila dva helikoptera “mi-17” iz Rusije. Sa dijelovima i obukom posade koštali su oko 25 miliona eura. “Mi-17” može da ponese 36 putnika, 24 padobranca ili 12 ranjenika… Takođe, ima integrisani GPS sistem, opremu za noćno letenje…

U Srbiju bi sljedeće godine trebalo da stigne i oko 30 borbenih vozila “hamer” – marke XMMWY, kao donacija SAD. Njihova vrijednost je najmanje tri miliona eura.

Koristiće se u specijalnim brigadama i mirovnim misijama. Od Amerikanaca je Srbija na poklon 2013. već dobila 21 vozilo “hamer”. Pošto su džipovi bili isporučeni bez oklopa, naoružanja i sistema veze, tu nadogradnju je obavio Tehnički remontni zavod iz Čačka.

Tokom 2015. godine bilo je riječi i o planovima za nabavku najmodernijeg raketnog sistema “buk M2” i o tome se takođe pregovaralo sa Rusima.

Taj sistem se smatra jednim od najefikasnijih sredstava za borbu protiv aviona i helikoptera i važi za jedno od najmoćnijih ruskih oružja.

U zavisnosti od verzije koja bi mogla da se nađe u VS, ove rakete mogu efikasno da unište cilj na visini od čak 25 kilometara.

“Buk” košta najmanje 60 miliona dolara po jednom divizionu…

– Komentarišući rečeno naoružavanje Aleksandar Vučić je izjavio ‘da takve borbene mogućnosti nemaju sve države nastale na teritoriji bivše Jugoslavije zajedno’.

I dok srbijanske vlasti nastavljaju militarizaciju svoje zemlje, tamošnji mediji vrlo rado izvještavaju o svemu tome.

U međuvremenu pojedini analitičari upozoravaju na potencijalnu opasnost od ruskog uticaja i oružja na Balkanu; postoje i mišljenja da Rusi zapravo isporučuju zastarjelo naoružanje svom balkanskom savezniku…

U Bosni i Hercegovini već odavno pojedinci ukazuju na debalans u naoružanju kada je riječ o zemljama regije. Isti je svakako na štetu naše zemlje.

Bosanci ipak ne bi bili to što jesu da nemaju lucidne odgovore i na ovu situaciju. Ne govorimo o političkim liderima i državnom vrhu, već o običnom čovjeku – prosječnom Bošnji.

Oni sebe hrabre činjenicama iz nedavne prošlosti, kada su se nenaoružani i pod embargom uspjeli suprotstaviti jednoj takvoj sili kao što je bila ‘JNA’.  Na potencijalnu opasnost pomenutog oružja po našu zemlju, sarkastičan komentar našeg čovjeka bio bi: Ako Srbi imaju oružje, imamo ga i mi! – aludirajući tako na mnogobrojno naoružanje do kojeg su došli hrabri bosanski vojnici i policajci tokom velikosrpske agresije na našu zemlju.

 

(MiruhBosne)

 

Previous Sestra Anica i Đejlan su slika bolje Bosne i Hercegovine
Next Nova pobjeda mladih Zmajeva: Pala je i Litvanija!

You might also like

BAŠTINA

Obilježavanje Dana bosanske nezavisnosti na kraljevskom Bobovcu (Video)

  „Bosno i Hercegovino, u čast tvoje slobode nekadašnje, sadašnje i buduće, ponosno podižemo zastavu kralja bosanskog Tvrtka I Kotromanića kao simbol tvoje prošlosti i tvoje budućnosti. Živjela Bosna i

NAŠI DANI

Od 09. augusta voz Sarajevo-Hadžići (Pazarić) -Sarajevo

Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja (Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine, Godina X – Broj 57 od 21.11.2003. godine, član 11, 12, 13 i

NAŠI DANI

Postavljen dezinfekcioni tunel u centru Visokog

U ulici Branilaca u Visokom postavljen je dezinfekcioni tunel u cilju efikasne borbe s pandemijom koronavirusa (COVID-19). Ovaj projekat realizirao je Grad Visoko u saradnji sa Opštom zadrugom BIOS iz