Srbija: Turski Teklas preuzima više od 1.000 radnika firme koja je prestala s radom u Vranju

Srbija: Turski Teklas preuzima više od 1.000 radnika firme koja je prestala s radom u Vranju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će odlikovati generalnog direktora turske kompanije Teklas Nebia Anila zbog svega što je učinio za jug Srbije, konkretno za Pčinjski okrug, javlja Anadolu Agency.

Kako je rekao, volio bi da gospodina Anila odlikuje povodom Dana državnosti Srbije – 15. februara.

Vučić je rekao da je danas otišao u Vladičin Han, kako bi molio vlasnika Teklasa da preuzme radnike firme koja je otišla iz Vranja. Prenio je da je Nebi Anil rekao da razumije situaciju i da će od sutra početi intervjue za dalje zapošljavanje radnika i da će u prve četiri sedmice biti zaposleno 250 ljudi, a do kraja marta 600 i da Teklas ima 1.030 zaposlenih, a da će u narednom periodu imati oko 2.000 zaposlenih.

On je dodao da će ta turska fabrika preuzeti halu fabrike obuće koja odlazi iz Vranja i da će svoju proizvodnju imati i u tom gradu na jugu Srbije.

Kako je rekao predsjednik Srbije, turska kompanija je veoma važna za Pčinjski okrug jer zapošljava ljude iz Vranjske Banje, Vladičinog Hana, Vranja i Surdulice i jer daju veće plate od prosječnih plata na jugu Srbije.

Istakao je da je 2012. godine u Vladičinom Hanu prosečna plata bila 245 eura, a da je od dolaska Teklasa ona 444 eura, što je povećanje od 81 odsto.

Vučić je rekao da turski investitor traži da se uvede gas i da će gas biti razveden od Leskovca do Vladičinog Hana i do Vranja do kraja 2022. godine.

On je kompaniju Teklas nazvao “spasom” za jug Srbije. Vučić je svoje obraćanje završio riječima: “Živjelo prijateljstvo Srba i Turaka.”

U poseti Teklasu zajedno s predsednikom Srbije bio je Hami Aksoy, ambasador Republike Turske u Srbiji.

Aksoy je u izjavi za Anadolu Agency kazao kako je Teklas jedna od najvažnijih turskih investicija u Srbiji.

“Riječ je o firmi koja je svjetski lider u proizvodnji dijelova za auto-industriju. Vučić je ovu firmu posjetio u pratnji dvojice ministara, a razlog posjete bio je prestanak rada talijanske firme zbog koje je više od 1.200 osoba ostalo bez posla. Srbijanski zvaničnici su od Teklasa zatražili da zaposli ove ljude, na što je Teklas pristao. Vučić se nekoliko puta zahvalio Teklasu i obećao da će dodijeliti državni orden. Mi smo svojim prijateljima izašli u susret u ovim teškim danima, pružili smo im podršku i pokazali solidarnost”, kazao je Aksoy.

Previous Obilježena godišnjica od zločina na Hrastovoj Glavici: Još se čeka optužnica protiv odgovornih
Next Remi Elfsborga i Veleža u Borasu

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Vispakov espresso se pije u 60 kafea u Kairu

Nakon što je bosanskohercegovačka prehrambena industrija Vispak u maju ove godine uspješno plasirala prve količine espresso kafe na tržište Egipta, u Kairu se ovaj brand nalazi u ponudi već u

Ekonomija/Biznis

Kompanija iz Jajca proizvodi aluminijske felge za njemačko tržište

Kompanija Jajce Alloy Wheels bilježi sve bolje rezultate, a prihodi i dobit rastu iz godine u godinu. Firma je lani povećala izvoz i ostvarila prihode od 60,5 miliona maraka, što

MADE IN BOSNIA-387

Bosna je prva zemlja u regionu koja je označila proizvode sa oznakom kvaliteta ”BEZ GMO Proizvedeno”

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas (utorak) će biti promovisan značaj BEZ GMO certifikacije i važnost značavanja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za konkurentnost domaćih proizvođača i prehrambene industrije u Bosni i