Srbija zarobljena u zlu devedesetih

Srbija zarobljena u zlu devedesetih

Početak sudske (ne)rehabilitacije Milana Nedića ponovo će otvoriti sve karte. Da se ponovo vidi gdje je ko. U medijima, među historičarima naučnicima i „naučnicima“, među političkim akterima, među stručnim i građanskim udruženjima, u pravosuđu.

Da se ponovo vidi gdje je Srbija nakon svih vojničkih i moralnih poraza u zadnjih nekoliko decenija, piše vojvođanska Autonomija.

U preovlađujućoj desničarskoj atmosferi, zagovornicima rehabilitacija širom je otvoren medijski prostor. Ne samo u tabloidnim medijima, nego u ime „otvorenosti za sve poglede“ i u onim medijima koji pretenduju na ozbiljnost.

Jedan od “intelektualnih vedeta” naprednjačkog režima, Dragomir Anđelković, kolumnista Vučelićevog profašističkog sedmičnika “Pečat”, u navodno liberalnom i građanskom listu “Danas” objavljuje kolumnu pod nazivom “Kvislinzi protiv Milana Nedića”, u kojoj protivnike rehabilitacije Nedića naziva kvislinzima.

Treba imati jak stomak pa to pročitati. Još jači da se shvati zašto se takvom autoru pored toliko desničarske štampe-đubreta daje toliki prostor u, trebalo bi, ozbiljnim novinama. A ne daje se samo Vučelićevom kolumnisti, nego i nizu njemu sličnih. I to je dio medijske slike Srbije.

Rehabilitacije kvislinga i kolaboracionista samo su jedan od indikatora nezaliječenih metastaza zla devedesetih. Pod istim ideologijama koje se danas i de jure rehabilituju, prije tridesetak godina ujedinili su se petokraka i krst tobože radi odbrane srpstva. Kako je poslije bilo i kako je odbranjeno srpstvo, kako nam je zbog toga još i danas, dobro znamo.

Naši susjedi znaju još i bolje.

Ideologije i zločinci iz Drugog svjetskog rata rehabilituju se kako bi ideologija i zločinci iz devedesetih i u budućnosti ostali moralno i politički neupitni.

Cjelovit članak na: autonomija.info

(mb)

Previous Saraji bega Resulbegovića - zamak neponovljivosti
Next KNJIGA: Jezik i grafija srednjovjekovne bosanske epigrafike

You might also like

NAŠI DANI

Za zločine u Doboju optužen i Borislav Paravac

Paravac je bio član Predsjedništva BiH od 2003. do 2006. godine, a osim njega optužene su još tri osobe. Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao

NAŠI DANI

Dodik prijem Džaferovića kod gradonačelnika Bijeljine nazvao ‘okupljanjem probosanskih snaga’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik bio je iznenađen “gostoprimstvom” koje je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović ukazao njegovom kolegi iz državnog predsjedništva Šefiku Džaferoviću tokom posjete ovom gradu. Ocijenio

NAŠI DANI

Svjetski dan svijesti o autizmu

Simboličnim puštanjem 100 plavih balona ispred Sebilja na Baščaršiji i šetnjom sarajevskim ulicama, učenici, roditelji i zaposlenici Zavoda “Mjedenica” obilježili su danas Svjetski dan svijesti o autizmu. Pedagogica Zavoda Zumreta