Srbija zarobljena u zlu devedesetih

Srbija zarobljena u zlu devedesetih

Početak sudske (ne)rehabilitacije Milana Nedića ponovo će otvoriti sve karte. Da se ponovo vidi gdje je ko. U medijima, među historičarima naučnicima i „naučnicima“, među političkim akterima, među stručnim i građanskim udruženjima, u pravosuđu.

Da se ponovo vidi gdje je Srbija nakon svih vojničkih i moralnih poraza u zadnjih nekoliko decenija, piše vojvođanska Autonomija.

U preovlađujućoj desničarskoj atmosferi, zagovornicima rehabilitacija širom je otvoren medijski prostor. Ne samo u tabloidnim medijima, nego u ime „otvorenosti za sve poglede“ i u onim medijima koji pretenduju na ozbiljnost.

Jedan od “intelektualnih vedeta” naprednjačkog režima, Dragomir Anđelković, kolumnista Vučelićevog profašističkog sedmičnika “Pečat”, u navodno liberalnom i građanskom listu “Danas” objavljuje kolumnu pod nazivom “Kvislinzi protiv Milana Nedića”, u kojoj protivnike rehabilitacije Nedića naziva kvislinzima.

Treba imati jak stomak pa to pročitati. Još jači da se shvati zašto se takvom autoru pored toliko desničarske štampe-đubreta daje toliki prostor u, trebalo bi, ozbiljnim novinama. A ne daje se samo Vučelićevom kolumnisti, nego i nizu njemu sličnih. I to je dio medijske slike Srbije.

Rehabilitacije kvislinga i kolaboracionista samo su jedan od indikatora nezaliječenih metastaza zla devedesetih. Pod istim ideologijama koje se danas i de jure rehabilituju, prije tridesetak godina ujedinili su se petokraka i krst tobože radi odbrane srpstva. Kako je poslije bilo i kako je odbranjeno srpstvo, kako nam je zbog toga još i danas, dobro znamo.

Naši susjedi znaju još i bolje.

Ideologije i zločinci iz Drugog svjetskog rata rehabilituju se kako bi ideologija i zločinci iz devedesetih i u budućnosti ostali moralno i politički neupitni.

Cjelovit članak na: autonomija.info

(mb)

Previous Saraji bega Resulbegovića - zamak neponovljivosti
Next KNJIGA: Jezik i grafija srednjovjekovne bosanske epigrafike

You might also like

NAŠI DANI

Samit u Beogradu – od Pokreta nesvrstanih do pokreta za Rusiju: Bizaran govor Dodika

U Beogradu se održava samit povodom 60. godišnjice od osnivanja Pokreta nesvrstanih. Odavno je sve izgubilo smisao u vezi s tim Pokretom, ali postoje sjećanja koja aktuelni beogradski režim želi

NAŠI DANI

Istanbul: Svečano otvoren most “Canakkale 1915”

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan u petak je svečano otvorio most “Canakkale 1915”, još jedan u nizu turskih megaprojekta, koji je najduži most srednjeg raspona u svijetu, prvi na

NAŠI DANI

Lavić: Umjesto ‘konstitutivnosti naroda’ uvesti ravnopravnost građana

Umjesto etničko-teritorijalnog koncepta “konstitutivnost naroda”, potrebno je uvesti koncept ravnopravnosti građana na svakom dijelu države BiH, ocijenio je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” profesor i predsjednik