Srbijanski policajci koji su razotkliri Vučićeve laži pravosnažno slobodni

Srbijanski policajci koji su razotkliri Vučićeve laži pravosnažno slobodni

Vijeće Apelacionog suda u Beogradu pravosnažno je oslobodilo pripadnike MUP-a Srbije Milana Dumanovića i Mladena Trbovića optuženih u slučaju “Potočari”, piše politicki.ba.

Proces protiv njih trajao je više od šest godina, a optuženi su za odavanje službene tajne vezano za ilegalni boravak pripadnika srbijanskih službi sigurnosti u Potočarima 11. jula 2015.godine prilikom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, kada je napadnut tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Dumanović i Trbović su, po vlastitom priznanju boravili u Potočarima sa još 18 svojih kolega i svi su imali legitimacije “Srebrenica 2015”, iste onakve kakve su imali i domaći pripadnici obezbjeđenja skupa u Potočarima. 

Nakon napada na Vučića u kome su značajnu ulogu imali pripadnici srbijanske BIA-e, te informacije o nelegalnom boravku  njihovih agenata u Potočarima koja je procurila u javnost, Dumanović i Trbović su podnijeli krivične prijave protiv vrha srbijanske policije zbog toga što su, bez službenog naloga, bez naoružanja i službenih legitimacija, poslati u Potočare. 

Milan Dumanović i Mladen Trbović zbog javnog iznošenja činjenica o tome kako su poslati u Potočare, pod sumnjom da su odali službenu tajnu, uhapšeni su 31. decembra 2016. godine, da bi bili pušteni na slobodu 7. februara naredne godine. 

Dugogodišnji sudski proces protiv ove dvojice pripadnika MUP-a Srbije, u kome je svaka sudska rasprava bila zatvorena za javnost,  okončan je objavom pravosnažne odluke Apelacionog suda po kojoj su oslobođeni odgovornosti za odavanje službene tajne. 

Previous Lana Pudar otputovala na Svjetsko prvenstvo u Melbournu
Next Svjetski uspjeh tuzlanskog oftamologa doc. dr. Jasmina Zvorničanina

You might also like

NAŠI DANI

BH Telecom obezbijedio besplatan pristup internetu za 3.443 učenika

Kompanija BH Telecom stavila je na raspolaganje obrazovnim institucijama svoje tehnološke kapacitete IPTV platforme i Enterprise Cloud-a, s ciljem nesmetanog odvijanja online nastave u vrijeme pandemije koronavirusa. Međutim, tokom realizacije online

NAŠI DANI

Nakon dvije sedmice građani napuštaju karantin na Bjelavama

Četrdeset pet građana koji su prije više od 14 dana smješteni u Studentski dom Bjelave u karantin, počeli su napuštati ovaj izolatorij. Radi se o osobama koji su iz drugih

NAŠI DANI

Kapija 26 godina poslije: Odnosi sa Srbijom ne mogu biti iskreni dok je zločinac Đukić na slobodi

U Aleji mladosti na Slanoj Banji u Tuzli i Kapiji, dijelu grada gdje je 25. maja 1995. godine granata ispaljena s položaja Vojske RS, po naredbi generala Novaka Đukića ubila