Srebrenica 27 godina poslije – Činjenice o genocidu su neoborive

Srebrenica 27 godina poslije – Činjenice o genocidu su neoborive

Negiranje činjenica o genocidu koje su utvrdila dva međunarodna suda potkopava prava preživjelih i cijelog čovječanstva na istinu i pravdu, rekla je danas generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger, prenosi Fena.

Povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, Bomberger je kazala kako je međunarodna komisija za nestale osobe pomogla je u istragama genocida u Srebrenici i pružila je neoborive dokaze o identitetu gotovo 7.000 od više od 8.000 osoba čiji su posmrtni ostaci bili skriveni u mnogim masovnim grobnicama u istočnoj Bosni te da se istrage nastavljaju i da će tako još osoba biti pronađeno.

ICMP je pokrenuo proces identifikacije uz korištenje DNK što je omogućilo da se pronađe i identifikuje gotovo 90 posto žrtava genocida u Srebrenici.

– Danas će 50 žrtava identifikovanih u posljednjih 12 mjeseci naći konačni smiraj u mezarju Memorijalnog centra Potočari kod Srebrenice. Deset žrtava pronađeno je u masovnoj grobnici ekshumiranoj prošle godine na lokalitetu Dobro Polje, u blizini Kalinovika, što je oko 150 kilometara daleko od Srebrenice. Ovo je prva ekshumirana masovna grobnica povezana sa genocidom u Srebrenici iz jula 1995. godine nakon ekshumacije grobnice u Kozluku u aprilu 2016. godine i daleko je najudaljenija od Srebrenice. Istraga ovoga slučaja je još u toku. Oko 1.000 osoba nestalih u genocidu u Srebrenici se i dalje vodi nestalim – istaknuto je u saopćenju ICMP-ja.

Više od 40.000 osoba je nestalo uslijed sukoba u bivšoj Jugoslaviji tokom ’90-ih godina. Od toga 30.000 je nestalo tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini. Više od 75 posto nestalih u regiji je pronađeno i identifikovano.

Prema međunarodnom pravu, države su dužne pronaći nestale osobe i istražiti njihov nestanak te porodicama svih nestalih osigurati pravo na istinu, pravdu i obeštećenje, naglašavaju iz ICMP-ja.

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Njegov mandat je osigurati saradnju vlada i drugih organa u pronalaženju osoba nestalih uslijed sukoba, kršenja ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim procesima. Jedina je međunarodna organizacija koja radi isključivo na rješavanju pitanja nestalih osoba.

Previous Ministrica odbrane Holandije Ollongren uputila izvinjenje u Srebrenici
Next Potočari: Klanjana dženaza za 50 žrtava srebreničkog genocida

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Adil Zulfikarpašić: Put u Foču (1957)

  Srce mi je zakucalo od uzbuđenja, kad sam čuo da još danas putujem u Foču, u Vrhovni štab. Tamo sam pozvan od Tita. Foča je moj rodni kraj. Tu

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Biljani kod Ključa: Sjećanje na 260 mještana ubijenih u jednom danu

Medžlis Islamske zajednice Ključ i ove godine organizovao je obilazak lokacija masovnih grobnica i šehidskih obilježja, te učenje jasina i tevhida u džamiji u Biljanima. Podsjećanje je to na Bošnjake

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica progona i stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

U sklopu manifestacije „Ljutočka dolino nikada ne zaboravi“, više stotina mještana Ljutočke doline, te predstavnici gradske i kantonalne vlasti, okupili su se jučer ispred spomen-obilježja “Jama Bezdana”. Tužna godišnjica stradanja