Srebrenica: Klanjana dženaza majci Kadiri Hrustanović kojoj su u genocidu ubijena tri sina

Srebrenica: Klanjana dženaza majci Kadiri Hrustanović kojoj su u genocidu ubijena tri sina

U Srebrenici je danas klanjana dženaza majci Kadiri (rođ. Bektić) Hrustanović, javlja AA.

Majci Kadiri su u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine ubijeni sinovi Rifet, Hajrudin i Hazim, muž Ismet, brojni sestrići i veliki broj ostalih članova familije.

Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica, u obraćanju prisutnima na dženazi istakao je da je vrlo emotivno ispraćati majke Srebrenice na bolji svijet.

“Na prvom mjestu je tuga, jer ispraćamo još jednu majku, pogotovo bližih članova porodice. Postoji i radost, jer vjerujemo da će majka Kadira na boljem svijetu da se spoji sa svoja tri sina, svojim mužem i ostalom rodbinom. Majci Kadiri su u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici ubijena tri sina. Mi možemo biti i ponosni na majku, kao i sve ostale majke, koje su bile ponosne i hrabre. Našu djecu moramo učiti da budu kao naše majke”, rekao je ef. Peštalić.

Dženazu majci Kadiri Hrustanović predvodio je njen unuk, srebrenički imam Ahmed ef. Hrustanović koji je na svom profilu na društvenim mrežama napisao:

“Rifete, Hajrudine, Hazime, Ismete šest godina vas dozivam i na javi i u snu, a nikako da mi dođete. Eto mene vama, kad vas više meni nema… Moja nena Kadira se vratila svome Gospodaru, na Bolji svijet, u susret svojim sinovima, svom suprugu, svojim sestrićima i mnogim drugima. Molim Allah dž.š. da ih sastavi u dženetu”, napisao je ef. Hrustanović.

Majci Kadiri i njenim sestrama Zehti, Zehri i Fatimi u genocidu je ubijeno 13 sinova.

Majka Kadira Hrustanović umrla je juče u 83. godini u Devetaku (Lukavac) gdje je provela posljednje godine života. Dženaza je klanjana u Srebrenici, a ukop obavljen u mezarju Kazani.

Previous Dani povratka „Divič 2021“: Dug prema povratnicima je dug prema domovini Bosni i Hercegovini
Next Tanović: Volim bosanski minimalizam. Htio sam napraviti film da kažem ljudima da su lijepi još uvijek

You might also like

ŽIVOT

Tim KBZ-a uspješno porodio ženu pozitivnu na kakoronavirus

Tim ljekara i osoblja KBZ kojeg su predvodili ljekari dr. Jasmin Hodžić i dr. Tarik Zulović uspješno je obavio prvi porod operativnim zahvatom tzv. “carskim rezom”, porodivši 24-godišnju pacijenticu iz

NAŠI DANI

N. Sarajevo: Dan MZ „Trg heroja“ i „Čengić Vila“ – Edna Mekić kao osamnaestogodišnjakinja rame uz rame sa muškarcima branila svoje naselje

Dan mjesnih zajednica „Trg heroja“ i  „Čengić Vila I“ svečano je obilježen  21. aprila ove godine. Tim povodom, delegacija Općine Novo Sarajevo, predvođena općinskim načelnikom Nedžadom Koldžom, zajedno sa predstavnicima

NAŠI DANI

Sarajevo će dobiti prihvatilište za prosjake i skitnice

Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak kojim se prihvata projekt “Izgradnja prihvatilišta za prosjake i skitnice”, pri Kantonalnoj javnoj ustanovi “Gerontološki centar” Sarajevo. Realizacija projekta planirana je u 2020. godini,