Srebrenica: Za kolektivnu dženazu u Potočarima spremno 50 žrtava genocida

Srebrenica: Za kolektivnu dženazu u Potočarima spremno 50 žrtava genocida

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, potvrdila je za AA Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Kako je kazala do sada je toliko porodica dalo saglasnost za ukop.

“Postupak identifikacije i davanja saglasnosti za ukop na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi otvoren je još nekoliko dana, tako da one porodice žrtava koje to žele, na ovaj korak se još uvijek mogu odlučiti”, izjavila je Fazlić.

U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 31 žrtve koje su zvanično identifikovane i putem DNK metode i od strane porodica, ali još uvijek nema saglasnosti za ukop ovih žrtava.

“Također, identifikovana je putem DNK metode još 61 žrtva, ali porodice nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji. U oba slučaja razlog tome je uglavnom mali broj dijelova skeleta koji je do sada pronađen, a kada su u pitanju ove žrtve”, kazala je Fazlić.

Dan nakon kolektivne dženaze u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija, te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava, a kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani.

“Reekshumacije će trajati sedam dana, a svakog dana otvorit će se 13 mezarja, dok će se posljednji, sedmi dan otvoriti njih sedam”, dodala je Fazlić.

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopana 6.671 žrtva.

Tabuti s posmrtnim ostacima do sada identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici krenut će iz Visokog 8. jula, saopćeno je ranije iz Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica.

Previous Predstavljena knjiga „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka”
Next 'U Bosni i Hercegovini su dostupni gotovo svi faktori uspjeha i ekonomskog napretka'

You might also like

NAŠI DANI

Zovko: Osigurajte legitimnu zastupljenosti svih konstitutivnih naroda, uključujući i Predsjedništvo BiH!

Zastupnica HDZ-a u Evropskom parlamentu, Željana Zovko, uživila se u samododijeljenju ulogu evropskog nadzornika Bosne i Hercegovine. Zovko je u najnovijem saopćenju pozdravila “najbrže formiranje Vijeća ministara u povijesti BiH”, te izrazila nadu

NAŠI DANI

Rasprava pred ICJ-om: Postupci Izraela u Gazi potvrđuju njegovu genocidnu namjeru

Na raspravi pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) advokati koji zastupaju Južnu Afriku optužili su Izrael za genocid te naveli da “njegovi svjesni postupci protiv stanovnika Gaze dokazuju njegovu genocidnu namjeru”,

NAŠI DANI

Konjic: Centar za obuku pasa deminera vodeća institucija ove vrste u Evropi

  Oko hiljadu kvadratnih kilometara zemljišta u Bosni i Hercegovini, dva procenta cijele teritorije države, zagađeno je minama. Prijete stanovnicima 129 općina na 1.398 različitih mjesta. Minama je izravno ugroženo