Srebreničke maline na tržištu Kanade

Srebreničke maline na tržištu Kanade

Senad Jusić i Radenko Simić iz Donjih Potočara već šest godina bave se malinarstvom, a kažu da je ovogodišnja berba prošla veoma dobro i da su zadovoljni urodom i otkupnom cijenom maline.

Naglašavaju da su prve godine bavljenja malinarstvom bile najteže zbog ulaganja i niske otkupne cijene malina.

– Na početku smo razmišljali da li uopće da se bavimo malinarstvom. Radenko i ja smo napravili zajednički dogovor jer smo željeli da uzgoj maline vilamet i miker bude osnova našeg zajedničkog ulaganja. Do sada smo postigli izuzetno dobra rezultat u proizvodnji. Počeli smo s plantažom od dva dunuma, a sad smo skoro došli do dva hektara pod zasadima maline – kazao je Jusić u razgovoru za Fenu.

Naglašava da malinarstvo zahtijeva intezivni rad i mnogo vremena.

– Zbog terenskih uvjeta otežana je upotreba poljoprivrednih mašina, a također je problem i radna snaga u toku berbe zrelog ploda. Ova godina je bila neočekivana za sve nas kada je u pitanju rod maline i otkupna cijena. Imali smo oko jedanaest i po tona maline i izuzetno smo zadovoljni postignutim rezultatom rada – rekao je Jusić.

Prema njegovim riječima, malinari nemaju nikakav podsticaj za ostvarene rezultate, ali ipak preporučuje i drugima da se bave malinarstvom.

– Naš trud i rad nema selektivnu podršku lokalne zajednice niti od nekog drugog. Jednostavno smo prepušteni sebi i trenutnom dešavanju na tržištu. Moja preporuka onima koji su u mogućnosti da se bave malinarstvom, jer malina je veoma zdrava, a bavljenje malinarstvom poboljšava se i finansijska situacija – ističe Jusić.

On se pohvalio da se maline koje uzgajaju izvoze izvan granica Bosne i Hercegovine.

– Prema infomacija otkupljivača, naša malina se izvozi čak i u Kanadu. Mi smo zadovoljni i ponosni na sebe da smo ostvarili takav kvalitet koji može da se nalazi na tržištu u Evropi, a i dalje. To dokazuje da su naši proizvodi kvalitetni. Naša plantaža maline je izuzetan motiv neovisno jesmo li Bošnjaci, Srbi, Hrvati illi drugi, nego je pokazatelj da zajedničkim trudom i radom možemo da stvaramo nove vrijedosti koje su za sve nas od velike važnosti – potcrtao je Jusić.

Previous Kazandžije su zaštitnici domaćeg kulturnog naslijeđa (Video)
Next Banjaluka: Prikupljanje pomoći porodici Dodik

You might also like

Ekonomija/Biznis

Amer Bukvić izabran među 50 najuticajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji

  Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International (BBI) izabran je među 50 najuticajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji prema izboru „Islamica 500“ za 2018. godinu. Na listi „Islamica 500“ nalaze

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Svečano otvoren prvi BH Telecom Premium Showroom u Sarajevu

Prvi BH Telecom Premium Showroom “Od ideje do uspješne priče” zvanično je otvoren danas u Sarajevu u ulici Branilaca Sarajeva. Zvanicama su se tom prilikom obratili premijer Federacije BiH Fadil

Ekonomija/Biznis

Firma iz Živinica finalizira investiciju vrijednu oko 20 miliona KM – u novoj fabrici posao za 80 novih radnika

U okviru manifestacije „Gradonačelnik sa poslodavcima“ sumirani su rezultati poslovanja živiničkih firmi u prošloj godini, te dodijeljena priznanja za najuspješnije kompanije na području Grada Živinice. Među nagrađenim firmama je i