Srebrenik: Firma Zaharex uskoro počinje s proizvodnjom u punom kapacitetu

Srebrenik: Firma Zaharex uskoro počinje s proizvodnjom u punom kapacitetu

Gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović, zajedno sa svojim saradnicima, posjetio je jučer firmu Zaharex čiji su skoro kompletni proizvodni pogoni bili uništeni u stravičnom požaru koji se dogodio u krugu firme polovinom oktobra prošle godine.

Požar je pričinio višemilionsku štetu u ovom preduzeću koje je jedno od vodećih u BIH u prozvodnji spužvi,madraca i namještaja, a zapošljavalo je 150 radnika čija je sudbina bila neizvjesna.

U cilju očuvanja radnih mjesta i sanaciji posljedica požara, Gradska uprava pomogla je preduzeće Zaharex sredstvima u iznosu od 100 000 KM. Zahvaljujući naporima vlasnika i menadžmenta firme, te pomoći kantonalne vlade i Gradske uprave u Srebreniku, nije došlo do otpuštanja niti jednog radnika Zaharexa, a vrlo brzo nakon požara započela je i obnova proizvodnih pogona.

Na zgarištima uništenih proizvodnih pogona firme Zaharex podignuti su novi objekti u kojima bi uskoro trebala ponovo početi proizvodnja u punom kapacitetu kako je to bilo i prije požara. Jedan dio pogona koji nije pretrpio veću štetu nije ni prestajao s radom,dok bi kompletna proizvodnja u punom kapacitetu trebala započeti za neka dva mjeseca.

Zaharex d.o.o. iz Srebrenika vodeći je proizvođač  madraca, bonel žičanih jezgra, spužve kao i posteljine, prekrivača, štep deka, jastuka, jorgana, nadmadraca u Bosni i Hercegovini.

Previous Iz naše zemlje konvoj pomoći izbjeglicama Sirije
Next U Sarajevu preminuo profesor Fikret Karčić

You might also like

Ekonomija/Biznis

Uspješne poslovne priče: Kompanija FITS proizvodi izolaterske madrace u svrhu uštede energije

  Memnuna Čaklovica je rođena u Bratuncu, a nakon rata i izbjeglištva u Holandiji, vratila se u domovinu. Pokrenula je kompaniju “FITS” u augustu 2017. godine, čiji je fokus na

Ekonomija/Biznis

Bosanske kompanije na sajmu dobavljača Volkswagena u Njemačkoj

 Pod motom „Povezivanje mogućnosti automobila – inteligentno, digitalizovano, autonomno vozilo“, danas je otvoren 11. međunarodni sajam dobavljača kompanije Volkswagen (IZB2022), koji se ove godine održava do 13. oktobra u Wolfsburgu, u Saveznoj

MADE IN BOSNIA-387

Rudnik Soli u Tuzli: Od crnih dana do rekordne proizvodnje (Video)

  Prije dvije godine Rudnik Soli je trebao ići u stečajni postupak. Danas je ovo preduzeće, u prvoj polovini ove godine, ostvarilo dobit od 1,3 miliona KM. Ostvarili su i