Srednja tehnička škola u Travniku kao primjer drugim školama

Srednja tehnička škola u Travniku kao primjer drugim školama

Srednja tehnička škola u Travniku, koja godinama proizvodi kadar za realno tržište, dobila je priznanje Federalnog ministarstva obrazovanja za prepoznavanje i podsticanje talentovanih učenika.

Za razliku od većine mladih koji se odlučuju za društvena zanimanja, ovo je tvrde, škola za život. Potvrđuje nam to i Lamija, koja je među 27 najboljih srednjoškolaca u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Ja sam smjer Elektrotehničar-informacijiskih tehnologija i ja lično smatram da je budućnost u tom smjeru, jer bilo koja firma zahtjeva informatičkog stručnjaka, a i svako zanimanje zahtjeva te vještine i sposobnosti”, kaže Lamija Mehić, učenica u MSTŠ Travnik.

“Naš zadatak nije samo da ih učimo i prenosimo znanja, nego ustvari da od njih napravimo dobrog čovjeka, nekoga ko će doprinijeti društvenoj zajednici i nekoga ko će biti koristan svima”, ističe Alma Bečiragić Hujdur, profesorica bosanskog jezika i književnosti u MSTŠ Travnik.

Stotine mladih električara, krojača, zavarivača te informatičkih tehničara nakon završetka školovanja pronašlo je svoj „kruh“, jer je ova škola prepoznala potrebe tržišta rada. Zato i jeste, ali i treba biti primjer drugim školama.

“Dosta je onog da proizvedemo zanimanja koja tržištu nisu potrebna i gdje nam mladi odlaze iz države. Ono što je nama bitno je da stvorimo zdravu mladu osobu, jer obrazovanje je jedini resurs koji je potreban u našoj Bosni i Hercegovini”,smatra Izeta Omerdić, pomoćnica direktora u MSTŠ Travnik.

“Razvija te nastavne planove i programe koji su poticajni, proizvodni da ulaže u nove programe, zato ona i jest škola primjer, najbolja škola. Mi ćemo sve učiniti da bude jedan obrazac na koji će se ogledat sve druge škole”, ističe Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK.

Prateći trendove domaćeg tržišta rada u travničkoj Tehničkoj školi, koju pohađa više od 500 učenika, od naredne školske godine uvode još dva nova zanimanja. A sve to kako bi se mladi što bolje pripremili za budućnost u svojoj zemlji.

(Federalna/MiruhBosne)

Previous Navijači bosanske fudbalske reprezentacije ispred sjedišta Saveza: Dosta je!
Next U parlamentu susjedne zemlje zapitanost - 'Jesu li Bosanci pametniji od nas?'

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Grupa bosanskih hirurga napisala kapitalno djelo iz oblasti moderne hirurgije

Iz štampe je izašla knjiga pod nazivom “Hirurgija/Kirurgija“, ima 16 autora urednika, 22 poglavlja i 11 koautora, najistaknutijih hirurga iz cijele Bosne i Hercegovine. Radi se o eminentnim stručnjacima pet

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici iz Bosne i Hercegovine, RH i Irske zajednički prave najveći robotski dron na svijetu

Naučnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, Sveučilišta u Dubrovniku, Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu te Univerziteta u Limercku zajednički u sklopu NATO-ovog programa Science for Peace and Security rade na

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Privredni sektor nudi bolju budućnost omladini u Goraždu

Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ u Goraždu jedina u Bosni i Hercegovini nudi zanimanje obrađivač plastike. To je tražen posao. Dušan Lorić je učenik prvog razreda Srednje stručne škole „Džemal