Srednjobosanski kanton bilježi rast broja turista

Srednjobosanski kanton bilježi rast broja turista

Značajno povećanje broja turista zabilježeno je u Srednjobosanskom kantonu (SBK), koji s geografskim položajem, prirodnim ljepotama te bogatim kulturno-historijskim nasljeđem postaje nezaobilazna turistička destinacija.

Na travničku tvrđavu posljednjih dana organizovano stižu grupe turista. Među njima je i porodica Šlauer iz Beča, kojoj je posjeta našoj zemlji postala ustaljena praksa.

LEON ŠLAUER, turista iz Austrije

“Već četvrti put sam ovdje i Bosna je predivna zemlja. Historija je neponovljiva i pomalo tužna, ali upravo zbog toga je nekako bliska nama. Ljudi su jako ljubazni prema nama, turistima”.

DRAGICA ŠLAUER, turistkinja iz Austrije

“Samo povijest, povijest Travnika i povijest Bosne. I to je to, i tako mi polako obilazimo Bosnu. Jedanput Mostar, pa Sarajevo, pa sad idemo dalje u Jajce”.

Srednjobosanski kanton, osim kulturnog naslijeđa, ima mnoštvo za ponuditi. Ipak, uz prirodne ljepote, njegovanje tradicije te gostoprimstvo stanovništva su, ističu i sami turisti, pri vrhu ljestvice razloga dolaska.

Travnik

BERENGER, turistkinja iz Francuske

“Odlučila sam da dođem u Bosnu da planinarim, jer imate predivne planine. U putu sam tražila interesantna mjesta, da posjetim. A, Travnik je definitvno jedno od njih”.

SEBASTIJAN, turist iz Urugvaja

“Došli smo prije sat i već smo upoznali lokalne ljude, popili kafu s njima, svi su jako ljubazni. Predivan grad”.

Broj već sada zabilježenih posjeta na početku sezone u ovom kantonu, značajno je veći u poređenju s prošlom godinom, ističu ugosititelji. Upravo zbog toga, očekivanja su velika.

AMIR VRHOVAC, menadžer hotela u Travniku

“Trenutno, popunjenost kapaciteta je negdje oko 50 posto. Mi, naravno, očekujemo u junu, julu i avgustu, koji su udarni za turističku sezonu u Bosni i Hercegovini, popunjenost i preko 90 posto i imamo sve informacije trenutne sa tržišta, i rezervacija koje nam jasno pokazuju da će se to i ostvariti”.

Činjenica da određeni broj turista dolazi samo na jednodnevne izlete ili borave u neprijavljenom smještaju, jedan je od razloga zašto je nezahvalno i teško govoriti o preciznom broju posjeta, ističu iz Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona.

(BHRT/MiruhBosne)

Previous Šta se dešava u KSBiH? Ostavke selektora Bosnića i predsjednika Teletovića
Next Obilježena 30. godišnjica bitaka važnih za odbranu Sarajeva

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Hiljade Brčaka na obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine (FOTO)

Prema podacima organizatora, oko 3.000 građana danas je u Brčkom prisustvovalo obilježavanju 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Aktivnosti u okviru obilježavanja ovog državnog praznika organiziralo je brčansko Udruženje

TURIZAM

Kim iz Južne Koreje: Kako sam se preselio i zavolio Bosnu

  Bosna i Hercegovina privlači mnogo turista iz svih dijelova svijeta. Fascinira ih spoj različitih kultura na jednom mjestu, a rado se ponovo vrate. U Sarajevu teku pripreme za ljetnu

TURIZAM

TURISTIČKI MAGNETI- ENERGIJA PIRAMIDA

  Lagano se bližimo proljeću, a sa buđenjem prirode, probudiće se i naši turistički potencijali. Piramidalna priča i dalje živi, pa se treba prilagoditi jednom njenom segmentu. Energiji koju akumulira