Srednjoškolci napuštaju časove kako bi ‘štrajkovali za Gazu’

Srednjoškolci napuštaju časove kako bi ‘štrajkovali za Gazu’

Srednjoškolci iz 13 škola u Marylandu, Virginiji i Washingtonu, DC, preskočili su nastavu kako bi učestvovali u “školskom štrajku za Gazu” i zahtijevali hitan prekid vatre u Palestini.

Više od 100 demonstranata, koji se sastoje od raznolike koalicije mladih ljudi, uzvikivalo je “Nema više bombi i okupacije”, “slobodna, slobodna Palestina” i “ne možemo biti gurnuti u stranu, stati na kraj genocidu” dok su marširali od McPhersona Trg do Bijele kuće u petak.

Govoreći za TRT World, studentica Reb Spring rekla je da podržava prekid američke pomoći Izraelu i prekid vatre u Gazi nakon što je vidjela svu patnju Palestinaca na društvenim mrežama.

“Jako sam protiv rata i sve štete koju on uzrokuje cijelom svijetu. Nadam se da će SAD prestati intervenirati u Izraelu i Gazi, a nadamo se da će se s tim utjecajem Izrael povući i pustiti Palestincima da imaju svoje domove i živite mirno”, rekla je ona.

Nakon marša, učenici su učestvovali u podučavanju kako bi naučili više o ratu u Gazi.

Do sada je najmanje 36.000 Palestinaca ubijeno otkako je Izrael započeo ofanzivu u oktobru, većinom žena i djece, prema vladinim podacima. Više od milion ljudi je raseljeno i nemaju sklonište, hranu, vodu i zdravstvenu zaštitu.

Marš dolazi istog dana kada je najviši sud Ujedinjenih naroda naredio Izraelu da “odmah” zaustavi svoj vojni napad na Rafah u južnoj Gazi. Veliki dio svijeta pozdravio je naredbu, za koju se očekuje da će biti teško provedena. Ali Sjedinjene Države i drugi izraelski saveznici odbacili su presudu.

U razgovoru za TRT World , stanovnik DC-a i učesnik marša Brandon je rekao: “Mora doći do kraja. Mora prestati. To utiče na sve nas. Palestini treba vratiti samoopredjeljenje kako bi mogli shvatiti šta žele naprijed.”

Osvrćući se na milijarde vojne pomoći koju su SAD dale Izraelu, dodao je: “Svi se budimo svakog jutra i svakim danom je sve gore. Vidimo Palestince na društvenim mrežama koje Izrael napada na najodvratniji nehumani način načini koji su zamislivi i sve to finansiramo od nas. Tako da imamo dužnost, imamo odgovornost da se pobrinemo da se ovo završi, i mislim da ne radimo dovoljno. “

Kako se rat u Gazi bliži svom osmom mjesecu, širom Sjedinjenih Država održano je više od 10.000 palestinskih protesta solidarnosti. Ogromnu većinu nisu organizovali studenti, ali posljednjih mjeseci u centru pažnje su mladi demonstranti u fakultetskim kampusima.

Policijski obračuni protiv mirnih demonstranata u SAD-u pomogli su da se pokrenu protesti solidarnosti za Palestinu širom svijeta.

Previous Spomenik "Cvijet Srebrenice" i spomen-soba bit će postavljeni u sjedištu UN-a
Next Važan pravni korak ka vraćanju Hotela Zelenika u vlasništvo sarajevske Općine Centar

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović uputio telegram saučešća i solidarnosti Erdoganu

 Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je telegram saučešća i solidarnosti predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu povodom nesreće u rudniku uglja na sjeveru Turske. – Poštovani predsjedniče Erdogan,

NAŠI DANI

Vukanović Stevandiću spominjao crveni kombi i maltretiranje Bošnjaka Kotor Varoši ’92.

Izlaganje ministrice finansija BH entiteta Republike srpske Zore Vidović o stanju duga tog bh. entiteta u entitetskoj naišlo je na burnu reakciju glavnog opozicionara Nebojše Vukanovića. “Ispada da smo Švicarska,

NAŠI DANI

Općina Stari Grad Sarajevo raspisala javne pozive za dodjele stipendija, planirano 300.000 KM

  Općina Stari Grad stipendirat će u ovoj školskoj godini nadarene učenike i studente, učenike deficitarnih i tradicionalnih zanata, te učenike i studente iz porodica boračke populacije. Ukupno će Općina