Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele – izložba povodom Dana nezavisnosti

Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele – izložba povodom Dana nezavisnosti

 

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, organizovana je gostujuća izložba muzeja iz Tešnja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine

Izložba srednjovjekovnih povelja i pečata bosanskih vladara i vlastele pruža priliku da se pokuša približiti i dočarati period Bosanskog kraljevstva, ali i da se posmatranjem raznovrsnih dokumenata i pečatnih slika stekne jasnija predstava o bogatoj produkciji vladarskih i vlasteoskih kancelarija u srednjovjekovnoj Bosni.

S obzirom na to da u našoj zemlji nisu sačuvani ni arhivi vladarske, ali ni ostalih velikaških porodica iz srednjeg vijeka, izlaganje i poznavanje ovog materijala postaje time značajnije i korisnije.

Originali dokumenata i pečata predstavljenih na ovoj izložbi danas se nalaze u Državnom arhivu u Dubrovniku i čine izbor iz najkompletnije i najbolje očuvane zbirke povelja i pečata za proučavanje srednjovjekovne bosanske historije.

Izloženi su dokumenti skoro svih bosanskih vladara i u hronološkom smislu obuhvataju najširi mogući raspon, od povelje bana Kulina iz 1189. godine, koja predstavlja prvi pisani trag o vezama između Bosne i Dubrovnika, pa sve do posljednjih sačuvanih povelja i pisama kralja Stjepana Tomaševića iz 1461, pred sam kraj postojanja srednjovjekovne bosanske države.

U te 272 godine bosansko-dubrovački odnosi su prolazili kroz mnoge faze, uspone i padove,
ali su posebno dobili na značaju nakon 1326. kada je ban Stjepan II Kotromanić osvojio područje Humske zemlje i time postao neposredni susjed Dubrovnika.

Od tog momenta, usljed ekonomskog i političkog jačanja i vladara i vlastele u Bosni, kao i zbog pojačanog dubrovačkog interesa za rude i robu koji su se nudili i mogli steći na bosanskom tržištu od druge polovine 14. stoljeća, broj sačuvanih dokumenata značajno raste, a njihov sadržaj postaje raznovrsniji.

-Izložba će biti otvorena 28. februara (14 sati) u prostorijama Muzeja Sarajeva (Brusa Bezistan) i trajaće  do 7. marta 2018.

Previous Otvorena izložba „100 rječnika bosanskog jezika“ u Mostarskoj medresi
Next U Sarajevu predstavljena knjiga Jasmina Imamovića 'Ljetopis o kralju Tvrtku'

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Galerija 11/07/95 nominirana za nagradu Evropske Muzejske Akademije

Galerija 11/07/95 nominirana je za nagradu Evropske Muzejske Akademije u 2017. godini. Proces aplikacije realiziran je početkom godine, a u utorak 25. aprila 2017. godine, Galeriju 11/07/95 je posjetio sudac

RIJEČ

Bešlagić: Kod nas ljudi ne vjeruju u rad, misle da je rad uvijek negdje vani i da će im tamo biti bolje

Enis Bešlagić progovorio je o novom zanimanju, ali i o teretu slave s kojim se suočio. Sigurno ste se pitali gdje je nestao jedan od najduhovitijih glumaca na ovim prostorima i što

KULTURA I UMJETNOST

Lagumdžija dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na 20. Marakeš međunarodnom film festivalu

Asja Zara Lagumdžija dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu na 20. Marakeš međunarodnom film festivalu. Nakon devet dana predstava i debata, žiri kojim je predsjedavala američka glumica i dobitnica Oskara,