Stanovnici Irske ne zaboravljaju pomoć Osmanskog carstva za vrijeme Velike gladi

Stanovnici Irske ne zaboravljaju pomoć Osmanskog carstva za vrijeme Velike gladi

Iako su prošle 173 godine od događaja kada su Osmanlije u vrijeme najveće nestašice hrane pružile pomoć narodu Irske, stanovnici ove zemlje još spominju ovu humanu gestu i velikodušnost Osmanlija i njihovog sultana Abdulmedžida.

Nestašica hrane u Irskoj trajala je od 1845. do 1851. godine, kada je od Velike gladi umrlo milion stanovnika Irske, dok je oko dva miliona moralo da izbjegne u druge zemlje.

Nakon što je čuo vijest o nestašici u Irskoj i problemima s kojima se suočava tamošnje stanovništvo, sultan Abdulmedžid je donio odluku da pokrene humanitarnu akciju u vrijednosti od 10 hiljada funti, u sadašnjoj vrijednosti nešto više od milion funti ili 1,3 miliona dolara.

Kada je engleska kraljica Victoria saznala za ovaj humani gest, izjavila je da od toga može prihvatiti samo 2.000 funti, a njeni savjetnici u Londonu odbili su prihvatiti svaku ponudu koja premašuje pomoć monarha.

Suočen s ovim iznenađujućim prijedlogom, sultan je smanjio iznos i poslao Irskoj 1.000 umjesto 2.000 funti.

Sultan Abdulmedžid je ipak bio voljan pružiti mnogo veću podršku od one novčane te je na kraju u znak solidarisanja s irskim narodom poslao pomoć koja se sastojala od tri broda punih hrane, lijekova i drugih potrepština.

Pošto britanska mornarica nije dozvoljavala pristanak stranih brodova u luke u glavnom gradu Dablinu niti u Corku, osmanski brodovi su morali putovati dalje prema sjeveru i dostaviti pomoć u luku u Droghedi, jednom od najstarijih irskih gradova čiji stanovnici ne zaboravljuju humanu gestu Osmanlija iz 19. stoljeća.

Slika
Izvor: AA

Levent Murat Burhan, ambasador Turske u Dablinu, u razgovoru za AA je istakao da irski narod nije zaboravio velikodušnost i pomoć Osmanlija, što su ovjekovečili i podizanjem spomen ploča i na brojne druge načine.

Tako je na zgradu Grada Drogheda 1995. godine postavljena spomen ploča s natpisom “Velika glad u Irskoj iz 1847. godine – u znak sjećanja i priznavanja velikodušnosti narodu Turske prema narodu Irske”. Također je u znak zahvalnosti na zvanični amblem grada Droghede dodan i osmanski znak polumjeseca.

U jednoj od centralnih ulica u Irskoj nalazi se također plaketa na kojoj se građani Irske zahvaljuju osmanskom narodu za prijateljski čin i solidarisanje.

U znak zahvalnosti, tadašnji zvaničnici u Irskoj uputili su pismo zahvalnosti i prijateljstva osmanskom sultanu Abdulmedžidu.

Osim toga, Mary McAleese, bivša predsjednica Irske, 2010. godine je prilikom posjete Ankari izjavila da njena zemlja i narod nikada neće zaboraviti velikodušnost Osmanlija.

Građani Irske bili su zadivljeni ovakvim prijateljskim činom, te su u znak zahvalnosti i na amblem Drogheda Uniteda, najvećeg fudbalskog kluba u zemlji, stavili osmanski znak polumjeseca.

Postoje i pisma u kojima Irci izražavaju zahvalnost Osmanlijama na velikoj pomoći, a kopiju jednog od njih je ambasador Burhan pokazao i reporteru AA u kojem piše da se irski narod najiskrenije zahvaljuje Osmanlijama i sultanu Abdulmedžidu na svesrdnoj pomoći u momentima kada im je najviše trebala.

U pismu je zabilježeno da Irci “nemaju drugog izbora nego da se oslanjaju na pomoć i darove drugih zemalja koje su manje stradale”, kako bi spasili sebe i svoje porodice od gladi.

“Odgovorili ste na poziv za pomoć. Za ovu pravovremenu i velikodušnu pomoć koja je spasila desetine naših sugrađana od smrti i zbog toga smo vam duboko zahvalni”, navodi se u pismu.

Velikodušnost osmanskog sultana pohvaljena je i u vjerskom časopisu u to vrijeme u tekstu pod naslovom “Sultan filantrop”.

“Prvi put je muslimanski vladar, koji je predstavljao ogromnu islamsku populaciju, pokazao toplu naklonost prema kršćanskom narodu. Neka ovo saosjećanje bude prisutno u svim zajedničkim dobrotvornim ustanovama čovječanstva i neka se od danas održava među sljedbenicima polumjeseca i križa”, navodi se u tekstu.

Čak je i u jednom irskom nacionalističkom časopisu osmanski sultan spomenut kao “dobar, ljubazan i velikodušan čovjek” te je zabilježeno da takav stav nekoga ko vjeruje u islam prema kršćanima predstavlja primjer za njih.

James Joyce, irski romanopisac, je također u romanu “Ulysses”, koji zauzima važno mjesto u historiji književnosti, spomenuo pomoć sultana Abdulmedžida irskom narodu.

Turski ambasador Burhan je istakao da je nekoliko puta posjetio Droghedu i da su ga svaki put srdačno dočekali lokalni političari, dodajući kako se na svakom koraku može osjetiti zahvalnost turskom narodu.

Previous Mostar: Proljeće na jugu zemlje (FOTO)
Next Na Islandu je već 15 godina: Djeca nam pričaju bosanski kod kuće i nikad islandski, takav je dogovor

You might also like

NAŠI DANI

Komšić i Džaferović s njemačkim ministrom: Ukoliko izostane reakcija međunarodne zajednice, državne snage će reagovati i to pod svaku cijenu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se sa njemačkim državnim ministrom za pitanja Evrope Michaelom Rothom Njemački državni ministar za Evropu Michael Roth

NAŠI DANI

Palmer: SAD podržavaju veliku Bosnu i Hercegovinu

Matthew Palmer, prvi američki čovjek za Balkan, specijalni predstavnik State Departmenta i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara gostovao je u Pressingu N1 gdje je izjavio kako SAD podržavaju “veliku” Bosnu

NAŠI DANI

Kako su vraćene ukradene slike iz muzeja AVNOJ-a

Antikvar Stojan Matić iz Novog Sada je u Beču prije 20 godina kupio vrijedne slike Božidara Jakca. Riječ je o slikama koje su ukradene tokom rata iz muzeja AVNOJ u