Stari grad u Mostaru preplavili turisti; pojačane aviolinije za Sarajevo

Stari grad u Mostaru preplavili turisti; pojačane aviolinije za Sarajevo

Turisti su se definitivno vratili u Mostar. Iako je sredina septembra, reporterska ekipa Anadolu Agency danas se u starom dijelu Mostara uvjerila da je ljetna sezona produžena, te da u ovom trenutku u gradu na Neretvi boravi značajan broj turista.

Riječ je o stranim državljanima, ali i o posjetiocima iz drugih bosanskohercegovačkih gradova, koji tradicionalno u danima vikenda posjećuju Mostar.

Produžena sezona u BiH: Stari grad u Mostaru i danas preplavili turisti

Uživali su danas u lijepom vremenu, provodeći vrijeme na Starom mostu i okolnim ulicama, a brojni su iskoristili priliku i vozili se u čamcu ispod samog mosta.

Otvaranjem granica, život se vratio u Stari grad u Mostaru. Ranije u pandemiji turistički radnici iz Mostara bili su u problemu, jer posjete turista iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, odnosno onih iz zemalja regiona, nisu bile dovoljne za profit.

Ljeto koje je na izmaku bilo je zadovoljavajuće za sve njih. Turistički radnici kažu da još uvijek broj posjeta nije jednak broju u vremenu prije pandemije COVID-a 19, ali su svakako zadovoljni jer je stanje mnogo bolje u odnosu na septembar prošle godine.

Image

Radi navedenih problema udruženja su od vlasnika poslovnih prostora u Starom gradu ranije u više navrata tražila oslobađanje od plaćanja najamnine za određene mjesece.

Pojačane aviolinije za Sarajevo

Da je zainteresovanost turista za našu zemlju visoka, svjedoče nam i informacije o letovima određenih aviokompanija prema glavnom gradu.

Većina letova između Zaljevskih država i Sarajeva obično završava tokom prve sedmice septembra, ali ove godine letovi se produženi do 30. oktobra, i to:

Izvor: flyngbosnian

Pored navedenog, Jazeera Airways povećala je letove Kuvajt – Sarajevo na dnevne, do 2. oktobra 2021. Od 3. oktobra do kraja oktobra aviokompanija će nuditi četiri sedmična leta između Kuvajta i Sarajeva.

Zainteresovanost turista i za period oko Nove godine.

Flydubai najavljuje da će imati dvostruke dnevne letove na relaciji Dubai – Sarajevo, od 24. decembra 2021. do 8. januara 2022., a zbog velike potražnje u prazničnom periodu.

I Lufthansa dodaje drugu dnevnu liniju iz Frankfurta za Sarajevo, ali od početka ljetne sezone 2022. godine. Drugim dnevnim letom i ranim dolaskom u Frankfurt, Lufthansa će ponuditi vrlo široke veze sa svojom mrežom u SAD -u i Kanadi.

(MiruhBosne/AA/flyngbosnian)

Previous Svjetski dan čišćenja u našoj zemlji obilježilo više od 2000 volontera - Let's Do It Bosna i Hercegovina
Next Čanak o sjevernoj Bosni i Hercegovini koja je ambiciozno i potpuno pogrešno nazvana republikom

You might also like

TURIZAM

Uz brojne nove sadržaje Vlašić postaje i centar ljetnog turizma u Bosni i Hercegovini

Zbog situacije s pandemijom koronavirusa i ograničenjima putovanja van Bosne i Hercegovine, mnogi bh. građani okrenut će se domaćim turističkim odredištima, uključujući popularne planinske centre koji se posebno pripremaju za

TURIZAM

Amerikanci pomažu razvoj bosanskog turizma u projektu vrijednom 20 miliona dolara

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokreće novi petogodišnji projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način doprinijet će oporavku turizma od pandemije koronavirusa i pomoći će

BH RAZGLEDNICA

Turisti očarani Mostarom: Most kao iz bajke, rijeka oduzima dah

  Dolaskom toplih dana u Mostaru je počela turistička sezona. Autobusi turista, mahom stranih, dolaze posjetiti grad na Neretvi. U Mostaru im se sviđa sunce, klima, rijeka Neretva, a zatečeni