Stari Grad u svom punom sjaju dočekao hiljade gostiju iz svih dijelova svijeta

Stari Grad u svom punom sjaju dočekao hiljade gostiju iz svih dijelova svijeta

U ljepotama Starog Grada, njegovoj bogatoj kulturnoj baštini, gostoprimstvu ljudi i najukusnijoj gastronomskoj ponudi, kao i brojnim kulturnim i zabavnim sadržajima, prethodnih dana uživale su hiljade gostiju iz cijelog svijeta.

Na ulicama Starog Grada mogli su se sresti brojni bosanskohercegovački građani koji su doputovali iz dijaspore, ali i gosti iz regije, Njemačke, Italije, Francuske, Turske, Saudijske Arabije i brojnih drugih zemalja. Svi oni ponijeli su iz srca Sarajeva najljepše uspomene i sjećanja zbog koji će sigurno poželjeti da se opet vrate.

Infrastruktura uže starogradske jezgre koja je ključan preduslov za razvoj turizma, sada je bolja nego ikada jer je u prethodnim godinama općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić svjesno potencirao projekte koji će doprinijeti razvoju turizma, a to znači i razvoju privrede i ekonomije ključnih za našu općinu. U novom ruhu prethodnih godina osvanule su ulice Bravadžiluk, Sarači, Ferhadija, Štrosmajerova, Baščaršijski trg koji su srce Starog Grada i Sarajeva i kojima dnevno prođu stotine hiljada građana.

Da bi ovu priču upotpunio, načelnik Hadžibajrić je prije tri godine pokrenuo veliki projekat izgradnje prve javne podzemne garaže u Kantonu Sarajevo koja je završena za nepunih godinu dana. Koliko je taj projekat bio potreban gradu svjedočimo svakodnevno kada je garaža ispunjena do posljednjeg mjesta jer malo gdje u svijetu građani i turisti imaju priliku da parkiraju vozila na svega nekoliko metara od najuže gradske jezgre.

Prema podacima kojima raspolažemo, podzemna garaža u ulici Avdage Šahinagića je u prethodnih sedam dana, tokom trajanja Sarajevo Film Festivala imala dnevni promet od skoro 1.000 vozila, a gotovo svake večeri na ulazu u garažu bili su vidljivi redovi vozila koji su čekali na slobodno mjesto. Na Trgu prve brigade policije Stari Grad iznad garaže svake večeri održavalo se Ljetno kino Stari Grad čiji je kapacitet 520 mjesta, čime dolazimo do broja da je kino za sedam dana posjetilo više od 3.500 ljudi.

Poseban segment je noćni život u Starom Gradu jer zbog činjenice da se i ulica Zelenih beretki u večernjim satima zatvara za saobraćaj, cijela uža jezgra pretvara se u pješačku zonu i omiljeno mjesto okupljanja svih generacija. Dok oni malo stariji biraju nešto mirnija mjesta za šetnju i odmor poput tek obnovljenog Trga oslobođenja-Alija Izetbegović, mlađe generacije rado posjećuju brojne klubove, restorane i barove u ovom dijelu grada gdje zabava traje do kasno u noć.

Općina Stari Grad Sarajevo je ponosni partner Sarajevo Film Festivala i godinama podržava njegovo održavanje, jer zajedničkim djelovanjem ove lokalne samuprave i festivala svjetskog renomea i ugleda, doprinosimo razvoju turizma i dolasku sve većeg broja gostiju, boljoj atmosferi, poslovanju i životu svih građana Starog Grada.

Previous Odbačene optužbe za prevaru protiv bivšeg imama iz Sidneja Jasmina Bekrića
Next Komšić u Olovu: Nismo posustali kad je bilo teže, nikada se nećemo predati i odustati od Bosne i Hercegovine

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Turisti očarani Mostarom: Most kao iz bajke, rijeka oduzima dah

  Dolaskom toplih dana u Mostaru je počela turistička sezona. Autobusi turista, mahom stranih, dolaze posjetiti grad na Neretvi. U Mostaru im se sviđa sunce, klima, rijeka Neretva, a zatečeni

BH RAZGLEDNICA

Tako se čuva priroda: Očišćen lokalitet vodopada Blihe

Klub esktremnih sportova „Condor“ proteklog vikenda oraganizovao je akciju uređenja i čišćenja Vodopada Blihe u Sanskom Mostu. Jedno od popularnih odmorišta u gradu na devet rijeka bilo je zatrpano raznim

BAŠTINA

Kameni most kojeg čuvaju smokve (FOTO)

Nedaleko od Čapljine, u mjestu Klepci, skriven od pogleda, smješten je jedan od najstarijih mostova u Bosni i Hercegovini. Mustajbegov most ime je dobio po Mustafa-begu, tadašnjem Osmanskom namjesniku u