Stari most u Nevesinju,  svjedok bogate prošlosti

Stari most u Nevesinju, svjedok bogate prošlosti

Turistički potencijali Bosne i Hercegovine su neiscrpni i usljed pandemije koronavirusa stanovništvo naše zemlje tek ih je počelo otkrivati.

Među njima su turističke atrakcije istočne Hercegovine, posebno one u Nevesinju. Malo je onih kojima je poznat nevesinjski stari most Ovčiji brod, blago osmanske arhitekture.

Postojale su brojne legende o njegovoj izgradnji. Jedna kaže da ga je dala izgraditi udovica bega Ljubovića.

– Međutim, prije nekoliko godina pronašli smo ploču koja je bila na mostu i koju je zajedno s ogradom poplava oborila u korito rijeke. Kada smo je uspjeli prevesti dobili smo podatke da je most izgrađen najvjerovatnije početkom 18. vijeka, za vrijeme vladavine sultana Mahmuta – priča Radoš Buha, član Turističke organizacije Nevesinje.

Most se nalazi 13 kilometara istočno od Nevesinja i uvršten je u turističke ture ovoga dijela Hercegovine. Do njega se može doći pješice, iako mnogi radije biraju adrenalinsku vožnju džipovima, kros-motorima i drugim vozilima.

– Što se tiče ponuda, imamo ture od tri, pet i osam sati, zavisno od toga gdje ko želi da ide. Ovčiji brod, Morina, Krekovi, nove lokacije koje su u zadnje vrijeme otkrivene, dosta je stvari koje se mogu obići – ističe Goran Knežević, član NOA Morine Nevesinje.

Proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, zbog lošeg stanja konstrukcije i bioloških naslaga, most je uvršten i na Listu ugroženih spomenika. U toku je izrada tehničke dokumentacije nakon čega bi trebala uslijediti njegova restauracija – izvještava FTV.

Previous Bosna i Hercegovina najbolja u regiji po kvalitetu usluge
Next Međunarodni dan pismenosti u NUBBiH: Gramatika bosanskog jezika iz 1898. godine dostupna za čitanje

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bosanski brdski konj ima osobine drevnih pasmina

  Naučno istraživanje bosanskog brdskog konja otkrilo je potencijalne veze sa konjem dalekih predaka, izvještavaju danas bh. mediji. Tim istraživača i naučnika iz Holandije i Australije boravio je na ergeli

BAŠTINA

AMERIČKI FIZIČAR TVRDI: Piramide u Visokom trenutno su najvažniji arheološki poduhvat na Planeti

Ugledni američki fizičar doktor Paul LaViolette priredio je članak o otkriću bosanskih piramida, a koji je u svom martovskom izdanju objavio popularni magazin Nexus iz Australije. Članak “Nova otkrića iz

BH RAZGLEDNICA

150 sadnica srebrne lipe za zaštitu izvorišta Havdine u općini Doboj Jug

U općini Doboj Jug u toku je realizacija više projekata iz oblasti zaštite životne sredine. Uz projekat nabavke opreme za razvrstavanje otpada na mjestu nastanka, najznačajniji je projekat sadnje 150