Stari most u Nevesinju,  svjedok bogate prošlosti

Stari most u Nevesinju, svjedok bogate prošlosti

Turistički potencijali Bosne i Hercegovine su neiscrpni i usljed pandemije koronavirusa stanovništvo naše zemlje tek ih je počelo otkrivati.

Među njima su turističke atrakcije istočne Hercegovine, posebno one u Nevesinju. Malo je onih kojima je poznat nevesinjski stari most Ovčiji brod, blago osmanske arhitekture.

Postojale su brojne legende o njegovoj izgradnji. Jedna kaže da ga je dala izgraditi udovica bega Ljubovića.

– Međutim, prije nekoliko godina pronašli smo ploču koja je bila na mostu i koju je zajedno s ogradom poplava oborila u korito rijeke. Kada smo je uspjeli prevesti dobili smo podatke da je most izgrađen najvjerovatnije početkom 18. vijeka, za vrijeme vladavine sultana Mahmuta – priča Radoš Buha, član Turističke organizacije Nevesinje.

Most se nalazi 13 kilometara istočno od Nevesinja i uvršten je u turističke ture ovoga dijela Hercegovine. Do njega se može doći pješice, iako mnogi radije biraju adrenalinsku vožnju džipovima, kros-motorima i drugim vozilima.

– Što se tiče ponuda, imamo ture od tri, pet i osam sati, zavisno od toga gdje ko želi da ide. Ovčiji brod, Morina, Krekovi, nove lokacije koje su u zadnje vrijeme otkrivene, dosta je stvari koje se mogu obići – ističe Goran Knežević, član NOA Morine Nevesinje.

Proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, zbog lošeg stanja konstrukcije i bioloških naslaga, most je uvršten i na Listu ugroženih spomenika. U toku je izrada tehničke dokumentacije nakon čega bi trebala uslijediti njegova restauracija – izvještava FTV.

Previous Bosna i Hercegovina najbolja u regiji po kvalitetu usluge
Next Međunarodni dan pismenosti u NUBBiH: Gramatika bosanskog jezika iz 1898. godine dostupna za čitanje

You might also like

BAŠTINA

Tragom pisane baštine BiH – Rukopisi Crkve bosanske

Kratki prikaz sredjevjekovnih rukopisa za koje se sigurno zna da su pripadale Crkvi bosanskoj, da li po sačuvanom kolofonu sa imenom pisara “krstjanina” ili po vlasniku koji je bio bogumil

BH RAZGLEDNICA

Halal odmori – uspješni ženski turistički Startup iz Blagaja

Halal Lifestyle je savremeni trend koji objedinjuje vrijednosti islama i potrebe novih mladih generacija od ishrane, rekreacije, odjeće, mode, zabave i putovanja. Zbog povećanog interesa nastaje niz neformalnih grupa koje

TURIZAM

Soumaya T. Hamdi, izvršna direktorica Halal Travel Guide: Bosna ima potencijal da postane prva halal destinacija u Evropi

Soumaya T. Hamdi je izvršna direktorica Halal Travel Guide, britanske turističke kompanije koja uspostavlja bolje iskustvo putovanja za muslimane širom svijeta. Opisana kao “poduzetnik koji redefinira putovanja za milenijske muslimane”,