State Department i EU o incidentu u Pazaru: Veličanje ratnih zločinaca i genocida neprihvatljivo

State Department i EU o incidentu u Pazaru: Veličanje ratnih zločinaca i genocida neprihvatljivo

Veličanje ratnih zločinaca i genocida je neprihvatljivo. Pozdravljamo reakciju nadležnih koja je omogućila da se igra bezbjedno nastavi”, reakcija je neimenovanog portparola Stejt departmenta povodom incidenta na superligaškoj fudbalskoj utakmici između Novog Pazara i beogradskog Partizana, na upit Glasa Amerike.

U svojoj reakciji Ana Pisonero Hernandez, portparolka Evropske komisije, istakla je da Evropska unija ima principijelan stav o potrebi pomirenja i načinu tumačenja događaja iz ratnog perioda.

Veličanje ratnih zločinaca, revizionizam i poricanje dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti su sa najosnovnijim evropskim vrijednostima. Potrebno je odati počast žrtvama prošlih sukoba i promovisati demokratiju, pravdu i pomirenje na Zapadnom Balkanu”, zaključila je Pisonero Hernandez u pisanom odgovoru Glasu Amerike.

Meč, igran u nedelju, bio je prekinut na četrdeset minuta, pošto su gostujući navijači klicali haškom osuđeniku Ratku Mladiću i uzvikivali “Nož, žica, Srebrenica” – što aludira na masovno stradanje Bošnjaka tokom jula 1995.

Njih oko 8.000 ubijeno je na području Srebrenice u Bosni i Hercegovini, što je presudama međunarodnih sudskih institucija i sudova Bosne i Hercegovine okarakterisano kao genocid.

Utakmica je prekidana u dva navrata – pred kraj prvog poluvremena i u 57. minutu, pošto su navijači Partizana nastavili sa skandiranjem. Tada se i dogodio drugi duži, prekid.

Meč je nastavljen kada je na intervenciju zvaničnih lica ispražnjena tribina sa navijačima Partizana.

Previous Goražde: Festival prijateljstva i Eko-Drinska regata uz veliki broj učesnika
Next Hasan Hasanović, promoviran u počasnog višeg istraživača Montfort Univerziteta u V. Britaniji

You might also like

NAŠI DANI

Na 95. godišnjicu ‘Rođenih’ – Stari most u bojama FK Velež (FOTO)

Fudbalski klub Velež iz Mostara danas je proslavio svoj 95. rođendan.  Na inicijativu grupe građana, mahom radnika i đaka Učiteljske škole, u Mostaru je 26. juna 1922. godine, na poljani

NAŠI DANI

Memorijalni centar Srebrenica i BIRN predstavili video ‘Životi iza polja smrti

Memorijalni centar Srebrenica i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) predstavili su dio svjedočanstava ljudi koji su preživjeli srebrenički genocid u sklopu projekta „Životi iza polja smrti“. Prvi

NAŠI DANI

Pripadnici OS BiH pokazali vještine na vojnoj vježbi u kasarni Rajlovac

U povodu obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 16. godišnjice njihovog osnivanja, u sarajevskoj kasarni Rajlovac u utorak je održana vojna vježba u okviru koje su