“Stazom bosanskih vitezova” u subotu u Blagaju

“Stazom bosanskih vitezova” u subotu u Blagaju

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u subotu će u Blagaju biti održana manifestacija “Stazom bosanskih vitezova”. Planiran je pohod mladih i građana prema Starom gradu i defile konjanika, dok će centralni program biti u Stjepan-gradu.

Stazom bosanskih vitezova krenuće mladi Mostara i Blagaja. Okupljanje učesnika predviđeno je kod Šehidskog turbeta Blagaj, gdje će se formirati povorka koja će se potom zaputiti prema Starom gradu.

Saudin Guja iz Doma kulture Blagaj ističe da su se, u saradnji sa partnerima, odlučili da manifestacija bude drugačija od svih drugih, uz okupljanje omladine, defile prema Starom gradu Blagaj, sa časom historije i sa jednim umjetničkim performansom.

Organizatori su ovog puta u odnosu na ranija obilježavanja pripremili i nove sadržaje.

“Imamo i defile konjanika prema Starom gradu Blagaj. Oni polaze nešto kasnije iz tehničkih razloga, da ne bi došlo do nekih problema tokom kretanja kolone. Na tvrđavi Stari grad Blagaj je centralni program koji počinje sa intoniranjem himne, podizanjem zastave, kratkim performansom naših umjetnika i časom istorije profesora Envera Imamovića”, kaže Guja.

U nekim historijskim dokumentima Stari grad Blagaj spominje se 1. marta 1423. godine. I to je jedan od razloga zbog kojih će Dan nezavisnosti, između ostalog, biti obilježen na spomeniku Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Asima Krhana iz Muzeja Hercegovine, područje Starog grada Blagaja svakako puno znači za Bosnu i Hercegovinu.

“To je bilo središte titularne bosanske vlastele vijekovima, od kojih bi izdvojio Sandalja Hranića, Stjepana Kosaču i princezu Katarinu, kasnije kraljicu Katarinu”, ističe Krhan.

Jedan od ciljeva manifestacije je i upoznavanje i učenje mladih o kulturnohistorijskom naslijeđu Blagaja – bisera kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Manifestaciju će osim osnovnih i srednjih škola podržati i Narodno pozorište Mostar.

(BHRT/MiruhBosne)

Previous Ping: Kineski radnici u Bosni i Hercegovini šire prijateljstvo, a ne virus
Next Sektor peradarstva u 2019. godini zabilježio suficit

You might also like

HISTORIJA

Grad Zenica slavi svoj 580. rođendan (Foto)

Samo ime Zenica, pominje se u dubrovačkom trgovačkom dokumentu 20.03.1436. pa se taj dan slavi i kao Dan grada Zenice. U srednjem vijeku, zeničko područje je bilo jedan od centara

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Kozarcu obilježena godišnjica progona Bošnjaka

Kozarčani su jučer tradicionalnom mirnom šetnjom od centra Kozarca do Šehidskog mezarja u Kamičanima podsjetili na zločine nad nesrpskim stanovništvom ovog kraja koji su se dogodili prije 25. godina. Tokom

SANDŽAK

Sandžak: Najavljena rekonstrukcija i restauracija stare čaršije i Isa-begovog hamama u Novom Pazaru

Grad Novi Pazar, Direkcija za vakufe Republike Turske i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) potpisaće uskoro trojni protokol o izradi projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i restauraciju stare čaršije i