“Stazom bosanskih vitezova” u subotu u Blagaju

“Stazom bosanskih vitezova” u subotu u Blagaju

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u subotu će u Blagaju biti održana manifestacija “Stazom bosanskih vitezova”. Planiran je pohod mladih i građana prema Starom gradu i defile konjanika, dok će centralni program biti u Stjepan-gradu.

Stazom bosanskih vitezova krenuće mladi Mostara i Blagaja. Okupljanje učesnika predviđeno je kod Šehidskog turbeta Blagaj, gdje će se formirati povorka koja će se potom zaputiti prema Starom gradu.

Saudin Guja iz Doma kulture Blagaj ističe da su se, u saradnji sa partnerima, odlučili da manifestacija bude drugačija od svih drugih, uz okupljanje omladine, defile prema Starom gradu Blagaj, sa časom historije i sa jednim umjetničkim performansom.

Organizatori su ovog puta u odnosu na ranija obilježavanja pripremili i nove sadržaje.

“Imamo i defile konjanika prema Starom gradu Blagaj. Oni polaze nešto kasnije iz tehničkih razloga, da ne bi došlo do nekih problema tokom kretanja kolone. Na tvrđavi Stari grad Blagaj je centralni program koji počinje sa intoniranjem himne, podizanjem zastave, kratkim performansom naših umjetnika i časom istorije profesora Envera Imamovića”, kaže Guja.

U nekim historijskim dokumentima Stari grad Blagaj spominje se 1. marta 1423. godine. I to je jedan od razloga zbog kojih će Dan nezavisnosti, između ostalog, biti obilježen na spomeniku Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Asima Krhana iz Muzeja Hercegovine, područje Starog grada Blagaja svakako puno znači za Bosnu i Hercegovinu.

“To je bilo središte titularne bosanske vlastele vijekovima, od kojih bi izdvojio Sandalja Hranića, Stjepana Kosaču i princezu Katarinu, kasnije kraljicu Katarinu”, ističe Krhan.

Jedan od ciljeva manifestacije je i upoznavanje i učenje mladih o kulturnohistorijskom naslijeđu Blagaja – bisera kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Manifestaciju će osim osnovnih i srednjih škola podržati i Narodno pozorište Mostar.

(BHRT/MiruhBosne)

Previous Ping: Kineski radnici u Bosni i Hercegovini šire prijateljstvo, a ne virus
Next Sektor peradarstva u 2019. godini zabilježio suficit

You might also like

NAŠI DANI

Osam šlepera natovarenih sa 33.540 paketića za djecu: Konvoj “Djeca djeci od srca“ krenuo za Tursku i Siriju –

Konvoj od osam šlepera natovarenih sa 33.540 paketića za djecu i 28 tona druge humanitarne pomoći, krenuo je jutros iz Doboj Istoka ka Turkiye i Siriji, javlja Anadolija. Ispraćaju konvoja

BAŠTINA

Obelisk, usred šume, u Olovu

Neki historičari smatraju da životinja ponovljena četiri puta u gornjem tijelu obeliska predstavlja heraldički znak ‘Reda zmaja’ Sam, sred mitske tišine potrošenih vijekova, pod krošnjama jela, stoji, stamen, steć, kao

NAŠI DANI

Doboj Istok: Krenulo 16 šlepera pomoći za Siriju

Jutros je iz Brijesnice za Siriju krenuo treći, do sada najveći konvoj pomoći, od 16 šlepera domaće, humanitarne, nevladine organizacije MFS-EMMAUS. Donacija se sastoji od 340 t brašna,  22.000 litara