Stockholm: Akademici i novinari traže oduzimanje Nobela za književnost; najavljen veliki protest

Stockholm: Akademici i novinari traže oduzimanje Nobela za književnost; najavljen veliki protest

Novinari i akademici iz različitih zemalja svijeta u švedskom Stockholmu zatražili su da se austrijskom autoru Peteru Handkeu oduzme Nobelova nagrada za književnost zbog negiranja genocida, počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, javlja AA.

Novinari i akademici okupili su se u zgradi ABF-a u Stockholmu.

Među okupljenima je, između ostalih, bila Alida Bremer, njemački pisac hrvatskih korijena, njemačka i francuska novinarka Elke Schmitter i Florence Hartmann, američki novinar Roy Gutman, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, švedska novinarka Christina Doctare, član norveškog Helsinškog komiteta Enver Đuliman, kao i Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza Udruženja logoraša regije Banjaluka.

U ime okupljene grupe govorio je bosanski političar, koji živi u Švedskoj, Alen Musaefendić. Poručio je da okupljeni traže da se Handkeu oduzme nagrada jer podržava srpske ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Smatra da je neprihvatljivo da Kraljevska švedska akademija nauka nagradi pisca koji negira genocid u Bosni i Hercegovini, koji je kao takav prihvatio cijeli svijet.

“Ovdje su se okupili važni svjetski pisci i akademici kako bi reagovali na ovakvu situaciju. Traži se povlačenje nagrade”, rekao je Musaefendić.

Bivši sekretar Švedske akademije nauka Peter Englund, koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, je rekao u petak da će bojkotovati ovogodišnju dodjelu zbog odluke da se nagrada dodjeli austrijskom piscu Peteru Handkeu koji je podržavao srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

-Nakon Kosova, Albanija i Turska također neće neće prisustvovati ceremoniji dodjele Nobelovih nagrada u Stokholmu zbog kontroverznog ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea.
Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Dodela Nobela Handkeu na Kosovu i u regionu izazvala je brojne negativne reakcije, a održan je i protest ispred Ambasade Švedske u Prištini.

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je za 10. decembra u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine u dopisu upućenom Ambasadi Bosne i Hercegovine u Švedskoj izdao je instrukciju da ne prisustvuju sutrašnjoj dodjeli Nobelove nagrade, jer je dobitnik nagrade za književnost Peter Handke koji negira genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici nad stanovnicima ”zaštićene zone UN-a”.

Izvor: Agencije

Previous Vodeći škotski umjetnik Peter Howson naslikao Masakr u Srebrenici
Next Poruka iz Sarajeva povodom dodjele Nobelove nagrade: Sramite se

You might also like

NAŠI DANI

Stanovnik Ukrajine ruskim vojnicima: ‘I ja sam Rus, ali živim u ovoj državi. Vi imate svoju državu, mi imamo svoju’

“Šta radite ovdje, do đavola? I ja sam Rus, ali živim u ovoj državi. Vi imate svoju državu, mi imamo svoju. Zar vi nemate problema u svojoj zemlji da rješavate?

NAŠI DANI

Beč: Tegeltija zahvalio Kurzu na vakcinama

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija danas je u Beču, na marginama Samita o zapadnom Balkanu, razgovarao sa saveznim kancelarom Republike Austrije Sebastianom Kurzom.  Tegeltija je rekao da

NAŠI DANI

U Stocu povrijeđene tri osobe u jakom zemljotresu

Snažan zemljotres potresao je večeras Bosnu i Hercegovinu, u 23.07 sati. Prema podacima Evromediteranskog seizmološkog centra (EMSC), jačina zemljotresa je iznosila 5,7 stepeni po Richteru, a dogodio se na području