Stojković: Graničar, pravoslavac, mi je rekao da je uz mene zavolio Bosnu i da je veći Bosanac od mene

Stojković: Graničar, pravoslavac, mi je rekao da je uz mene zavolio Bosnu i da je veći Bosanac od mene

Dragan Stojković Bosanac, vrsni je harmonikaš i muzički djelatnik. U prošlosti je sarađivao s mnogim velikanima narodne pjesme u Bosni i Hercegovini i bivšoj državi.


Posljednjih godina prepoznatljivo je lice u žiriju regionalno popularnog programa u kojem se biraju nove muzičke nade i buduće zvijezde, uglavnom folk muzike.


Iako decenijama živi u Beogradu, Stojković je ostao vezan za Bosnu, što nam govori i njegov nadimak.


U razgovoru za RTV Visoko, Stojković je najavio kako će se uskoro više angažovati oko sevdalinke, naše izvorne pjesme. Pokazao je skeptičnost naspram današnjih obrada sevdalinki, dok je u pozitivnom kontekstu spomenuo Amiru Medunjanin. O Safetu Isoviću govori kao o najvećem sevdaliji, koji je bio moderan i ispred vremena.


A Bosanac je ispričao i jednu zanimljivu anegdotu s bosansko-srbijanske granice.
-Desilo se da sam prelazio granicu u Šepaku i jedan momak koji radi, policajac koji gleda pasoše, mi je dao jedan lijep kompliment. Kaže: ‘Gospodine Stojkoviću, mogu Vam nešto reći… Ja sam pravoslavac, ali uz vas sam zavolio Bosnu i veći sam Bosanac sad od Vas.’


Da vam kažem nešto, natavlja Bosanac, ipak je dobrota veća, bolja, ljepša. Uvijek se zlo pobijedi… Prema tome, ljubav, ljubav prema domovini, ljubav prema otadžbini, ljubav prema ljudima će pobijediti. I nema šanse da se to pomjeri – ističe Bosanac.

Previous Boračko jezero, idealno mjesto za odmor i rekreaciju u ljetnim danima (Video)
Next U Stocu otkriven spomenik poginulim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine (Video)

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Općina Novi Grad na jedinstven način obilježila Dan Armije RBiH (FOTO)

„Ja ti odoh majko Bosnu braniti“, samo je jedna od patriotskih pjesama koje su se mogle čuti na koncertu, kojeg je Općina Novi Grad Sarajevo organizirala u povodu obilježavanja 15.

KULTURA I UMJETNOST

Tataragić: Bosanska kinematografija vitalna bez obzira na izuzetno teške okolnosti

Selektorica Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala i predsjednica Udruženja filmskih radnika u Bosni i Hercegovini Elma Tataragić ocijenila je u intervjuu za Fenu da je ovogodišnja

KULTURA I UMJETNOST

Promoviran Rječnik bosanskog jezika Dževada Jahića: Kapitalno djelo za bosansku jezičku zajednicu

U prepunom amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli danas je promoviran Rječnik bosanskoga jezika, autora akademika Dževada Jahića, koji se smatra kapitalnim djelom za bosansku jezičku zajednicu. Inače, promocija ovog