Stolac: Đul-hanumina kuća data na korištenje BZK “Preporod”

Gradsko vijeće Grada Stoca, na inicijativu Direkcije Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” i uz podršku gradonačelnika Stoca Stjepana Boškovića, danas je donijelo odluku kojom je graditeljska cjelina Đul-hanumine kuće u Stocu data na korištenje Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod”. Ovo nekad veleljepno zdanje, koje je i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, umnogome je uništeno u proteklom ratu, te u nastavku slijedi njegova temeljita obnova, nakon čega će, u skladu s planovima Direkcije Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, graditeljska cjelina Đul-hanumine kuće postati reprezentativni kulturni prostor Stoca, grada koji je i svojevrsni muzej pod otvorenim nebom, ali i cijele Hercegovine.

Direkcija Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” zahvaljuje gradonačelniku Stoca Stjepanu Boškoviću na podršci i Gradskom vijeću Grada Stoca na donošenju ove važne i nadasve društeno odgovorne i konstruktivne odluke, nastojeći da kultura povezuje ljude i narode i služi zajedničkom, općem dobru – “za sreću doma i naroda”!

Direkcija Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”

Previous Ministar odbrane BiH Helez primio vrhovnog komandanta NATO snaga za Evropu generala Cavolija
Next Zašto Izrael može nekažnjeno mučiti zatočenu palestinsku djecu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

U Zemaljskom muzeju izložba ‘Stoljeće Pave Anđelića’

Povodom obilježavanja 100 godina od rođenja Pave Anđelića,  danas je u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu svečano otvorena izložba pod nazivom „Stoljeće Pave Anđelića“. Kustosica Zemaljskog muzeja i

KULTURA I UMJETNOST

Travnička tvrđava dobila svoju poštansku marku (Video)

Travnička tvrđava, raskošna i prkosna, dobila je svoju poštansku marku u 10.000 primjeraka, a autor marke je dizajner BH Pošte, Tamer Lučarević.

BAŠTINA

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci obilježen Dan džamija i džemata

U Ferhat-pašinoj džamiji (Ferhadija) u Banjaluci danas je obilježen 7. maj, Dan džamija i džemata, javlja Anadolija. Tim povodom na platou Ferhadije upriličena je izložba fotografija banjalučkih džamija kroz historiju,