Stolac: Pedeseto izdanje festivala kulture ‘Slovo Gorčina’

Stolac: Pedeseto izdanje festivala kulture ‘Slovo Gorčina’

 Pedeseto izdanje festivala kulture “Slovo Gorčina” otvoreno je sinoć na lokaciji nekropole stećaka Radimlja.

Festival je započeo svečanom akademijom na kojoj su se govornici – Gorčin Dizdar, predsjednik upravnog odbora “Slova Gorčina”, Alija Pirić, književni kritičar, profesor književnosti i dugogodišnji saradnik festivala, te Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine, prisjetili najvažnijih trenutaka u bogatoj povijesti festivala, ali i odali priznanje osnivačima i najzaslužnijim saradnicima festivala.

Program je nastavljen proglašenjem dobitnika nagrade “Mak Dizdar” za najbolju neobjavljenu zbirku poezije u 2021. godini. Od 51 pristiglog rukopisa Luka Ivković iz Šibenika osvojio je treće mjesto sa svojom zbirkom “Gašenje glasova”, mostarka Emina Kovačević sa zbirkom pjesama “Skice iz Unicef sveske” osvojila je drugo mjesto, dok je prva nagrada za najbolju neobjavljenu zbirku poezije u 2021. godini pripala Nikolini Todorović iz Sarajeva, za zbirku “Baštovanka Ofelija”.

Nakon proglašenja dobitnika posjetitelji festivala uživali su na prekrasnoj lokaciji nekropole stećaka Radimlja u poetsko-plesnom performansu “E da ednom prestanu gorčine…”, zasnovan na Makovim stihovima, u režiji Sabrine Begović – Ćorić. Program festivala nastavlja se bogatim kulturnim, umjetničkim i književnim sadržajem i danas, 31. jula i u nedjelju, 1. augusta, kada će festival biti zatvoren.

Previous Izetbegović u istočnoj Hercegovini
Next Vijeće za provedbu mira najoštrije osuđuje eskalaciju tenzija koje dolaze iz RS-a

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

‘Ad modum bosnensis’ – bosanski stil (u umjetnosti) srednjovjekovne Bosne

Bosansko srednjovjekovlje je obilježeno specifičnim kulturno-historijskim tokovima sa trajno prisutnim tradicionalnim elementima protkanim stranim utjecajima. O specifičnostima u kulturnim tokovima, posebice u umjetnosti, u domenu umjetničke obrade metala kao jednoj

KULTURA I UMJETNOST

Opera ‘Hasanaginica’ u subotu će biti izvedena u Tuzli (VIDEO)

  Bosanski kulturni centar Tuzla na pravi način završava polusezonu prvim javnim izvođenjem opere „Hasanaginica“ u ovom gradu u subotu, 23. juna.

HISTORIJA

Povratak kralja: Radovi na spomeniku kralja Tvrtka I privode se kraju

U prvoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj ljevaonici akademskog kipara Ante Jurkića u Donjoj Tramošnici privode se kraju radovi na monumentalnom spomeniku kralja Tvrtka koji treba biti postavljen u studenom/novembru ispred zgrade Predsjedništva