Stoltenberg-Zvizdić: Bosna i Hercegovina i NATO imaju zajednički interes

Stoltenberg-Zvizdić: Bosna i Hercegovina i NATO imaju zajednički interes

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Briselu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kome je rekao da je strateški vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u NATO-u, saopćeno je iz njegovog ureda.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina odlučna da promoviše mir, stabilnost, bezbjednost i prosperitet u regionu i globalno, te da je opredijeljena za produbljivanje saradnje u oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i saradnje s ciljem integracije regiona u evropske i euroatlantske integracije.

Upoznao je generalnog sekretara sa ispunjenjem uslova za aktiviranje Akcionog plana za clanstvo u NATO. Naglasio je da BiH nastoji da zadovolji uslove iz Tallinna kako bi NATO mogao što prije donijeti odluku o aktiviranju MAP-a.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao generalnog sekretara sa napretkom koji je postignut u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini.

Generalni sekretar Stoltenberg je pohvalio progres BiH u realizaciji zadataka za aktiviranje MAP-a i naglasio da je potrebno u potpunosti ispuniti uslove dogovorene u Tallinu.

Rekao je da NATO i BiH imaju zajednički interes, a to je jačanje saradnje u cilju sigurnosti i bezbjednosti. Zahvalio se na učešću BiH u NATO vođenoj misiji u Afganistanu u kojoj je, u ovom trenutku 55 pripadnika Oruzanih snaga BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da BiH treba postati članica NATO-a, ne samo zbog garancije unutrašnje sigurnosti, nego i zbog činjenice da će BiH prilagođavanjem standardima i vrijednostima koje zagovara NATO postati savremena država u kojoj je demokratija, vladavina prava i postivanje ljudskih prava trajna kategorija.

On je naglasio da se Bosna i Hercegovina kroz učešće u NATO-vim aktivnostima aktivno priprema kako bi u budućnosti bila kredibilan, pripremljen i ozbiljan saveznik koji će biti dodatna vrijednost ovom Savezu i da očekuje da će na slijedecem samitu NATO-a biti aktiviran MAP.

Sastanku je prisustvovao i Almir Džuvo, šef Misije BiH u NATO u Briselu.

(Agencije)

Previous Apel za pomoć u liječenju osmogodišnje djevojčice
Next Šest uhapšenih zbog masakra 60 Bošnjaka u mjestu Zaklopača u istočnoj Bosni

You might also like

NAŠI DANI

Općina Ilidža: Telefonske dopune po 15 KM za 650 migranata

Načelnik Općine  Ilidže prof.dr. Senaid Memić 31. januara podijelio je telefonske dopune u iznosu po 15 KM za ukupno 650 migranata koji borave u migrantskom centru u Blažuju. Na ideju

NAŠI DANI

Deaktivirana i treća avio-bomba kod RTV Doma

Još jedna avio-bomba, jutros pronađena na lokalitetu iza RTV doma u Sarajevu, uspješno je deaktivirana intervencijom pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i spremna je za transport koji će biti

NAŠI DANI

Obilježena 31. godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica u Vlasenici

Tradicionalnim Maršom mira od Turalića kod Kladnja do Sušice u Vlasenici obilježena je 31.godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica u kojem su vojska i policija RS nasilno zatvorili, ubijali, silovali mnogobrojne