Stotine novih sadnica tuje i crnog bora u Gradskom parku Betanija

Stotine novih sadnica tuje i crnog bora u Gradskom parku Betanija

 Inicijativa za šumarstvo i okoliš (FEA) danas je u sarajevskom Gradskom parku Betanija počela sadnju tuja i crnog bora povodom Svjetskog dana zaštite okoliša.

Tuje su zasađene u saradnji sa UNDP-om Bosne i Hercegovine i općinom Centar, a u okviru projekta ”Akcija za zeleniji Gradski park Betanija” koji je dio Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2.

Uime FEA-e Amina Trle Trbić Feni je kazala da su posadili stotinu sadnica, ali da je to samo početak u okviru projekta pošumljavanja Betanije.

– Izvršit ćemo dodatno pošumljavanje parka, izraditi informativno-edukativne mape, postaviti info table te raditi na podizanju svijesti o značaju zaštite okoliša posebno kod djece od 10 do 15 godina – navela je Trle Trbić.

Park će biti obogaćen sa ukupno 500 sadnica tuje i crnog bora.

– Drveće je najbolja tehnologija za upijanje ugljika iz atmosfere i neutralisanje negatvnih utjecaja klimatskih promjena – poručila je Trle Trbić.

Uime UNDP-a Nađa Čengić kazala je da i ova aktivnost skreće pažnju na štetnosti klimatskih promjena te govori o važnosti aktivnosti koje rade na ublažavanju tih promjena.

Previous Amel Tuka u marokanskom Rabatu večeras prvi put ove sezone trči u trci Dijamantne lige
Next Turković Lavrovu: Bosna i Hercegovina i njeni državljani su platili visoku cijenu mira i braniti će taj mir

You might also like

SPORT

Održana tradicionalna Ključka regata

 Na rijeci Sani jučer je plovilo više od 100 čamaca s učesnicima iz mnogih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i van granica države.  Ključka regata, za mnoge najvažniji ljetni događaj,  startala

BH RAZGLEDNICA

Etno-selo kod Gornjeg Vakufa, netaknuti prirodni biser

Kao nikada do sada, u ponudama domaćih turističkih agencija su obilasci interesantnih destinacija u našoj zemlji, što je najvećim dijelom refleksija još uvijek aktuelne pandemije koronavirusa. U Etno-selu “Mirna dolina“

BH RAZGLEDNICA

Na Jahorini hiljade skijaša, turista, ljubitelja prirode

  Olimpijska planina Jahorina prvih dana 2019. godine bila je prepuna ljubitelja zime i zimskih radosti, posjetioci su u potpunosti iskoristili prelijepe dane za skijanje, bordanje, sankanje, šetnju, odmor ali