Stotine ruža pušteno niz Drinu povodom godišnjice zločina nad Bošnjacima u Foči

Stotine ruža pušteno niz Drinu povodom godišnjice zločina nad Bošnjacima u Foči

U organizaciji Udruženja žrtava rata “Foča 92 – 95” i Fondacije “PRAVDA”, a uz podršku cjelokupne Bošnjačke zajednice Foče, u ovom gradu se obilježava Dan sjećanja na sve fočanske šehide, te 80 i 30 godina od zločina nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu i periodu agresije na RBiH.

Dan sjećanja ove godine obilježava se u izmijenjenom terminu, pa je program počeo u 18 sati, bacanjem ruža sa Karlovog mosta u rijeku Drinu, javlja Anadolu Agency.

Ružu za brata Emira koji je nestao iz Kazneno-popravnog zavoda Foča 21. juna 1992. godine u Drinu je spustio Kemal Emir Frašto, koji uspomenu na brata čuva i tako što je svome imenu dodao i njegovo.

“Postoji i zapisnik u Hagu gdje se spominje ime mog brata, kako je mučen, ali od tada ništa nije poduzeto. Te večeri je izveden kako bi uzeli naš porodični novac, a pošto su to uradili, likvidirali su ga sljedeći dan. Po izjavama svjedoka, likvidiran je ispred kafića Derbi na autobuskoj stanici. Ekshumacija je započeta, ali iako su imali sve informacije, odjednom je otkazana, jer navodno nisu imali adekvatne mašine”, kazao je na Karlovom mostu Kemal Emir Frašto.

Slika može predstavljati 4 osobe, ljudi stoje, na otvorenom i tekst

Svake godine porodice žrtava traže procesuiranje zločinaca i obilježavanje mjesta stradanja.

“Zaista, svake godine s ovoga mjesta Udruženje upućuje iste poruke da se počinioci kazne, da se pronađu posmrtni ostaci naših najmilijih. To nam je velika želja dok smo još živi. I ovaj put upućujemo apel svim institucijama u BiH – pomozite nam, čujte naš glas, dajte da konačno pronađemo kosti naših najmilijih, pomozite da zločinci više slobodno ne šetaju ovim gradom”, izjavila je Midheta Kaloper Oruli, predsjednica Udruženja žrtava rata “Foča 92 – 95”.

U kompleksu Aladža džamije večeras je organiziran prigodan program, a proučen je i jasin pred duše žrtava s prostora ove općine.

Takođe, večeras u 21 sat će biti prikazan dokumentarni film “Foča crna kutija zla”, autora i producenta Avde Huseinovića.

Dan sjećanja održava se pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Melike Mahmutbegović i potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića.

Previous Protest Palestinaca u Nablusu zbog izraelskog napada na Pojas Gaze
Next Stanovnicima Istočnog Sarajeva bit će dopremljena voda iz Sarajeva

You might also like

NAŠI DANI

Haris Silajdžić: Opasno je odvajati zločince i presude od projekta velike Srbije

Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Vlade Republike Bosne i Hercegovine u ratnom periodu, komentarisao je za AA konačnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću, bivšem komandantu

NAŠI DANI

Žarko Korać: Brnabić je politički diletant. Srbija brutalno iskrivljuje očiglednu istinu o genocidu

  Srbija će teško popravljati odnose sa susjedima, posebno sa Bosnom i Hercegovinom, brutalnim iskrivljavanjem onoga što je očigledna istina, a to je da je Haški sud u nizu presuda

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Šest uhapšenih zbog masakra 60 Bošnjaka u mjestu Zaklopača u istočnoj Bosni

Šestorica pripadnika ratnog sastava vojske i policije bosanskih Srba uhapšena su u utorak pod sumnjom da su na području istočne Bosne počinili ratne zločine uključujući ubistva brojnih civlila među kojima je