Stotinu kadeta Granične policije BiH položilo svečanu zakletvu

Stotinu kadeta Granične policije BiH položilo svečanu zakletvu

 

Stotinu kadeta VIII-1 klase Granične policije Bosne i Hercegovine položilo je danas zakletvu na svečanoj ceremoniji u Sarajevu.

Kadeti su pohađali osnovnu policijsku obuku prvog nivoa i odbranivši završni rad stekli su uslove za čin “policajac”. Sada ih očekuje probni rad od 12 mjeseci.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istaknuo je da se samo svestrano educirani i osposobljeni kadrovi mogu nositi s globalnim izazovima u nadzoru i kontroli prelaska državne granice i boriti se protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta.

– Granična policija se danas susreće s problemom nedostatka kadrova i povećanog broja ilegalnih migranata, tako da će nam novih 100 policijskih službenika itekako dobro doći da osvježimo naše redove i donekle popunimo kapacitete. Nove snage će nam omogućiti da učinkovitije odgovorimo na problem migranata – rekao je Galić i najavio da će uskoro započeti obuka novih 100 kadeta.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ističe da je ovo značajan dan za Graničnu policiju BiH. U svom obraćanju rekao je da službenici Granične policije stoje prvi na granicama BiH, te da su oni ogledalo naše zemlje.

– Budite pravedni i ispravni u vašim postupcima, poštujte pravima i zakone, cijenite i poštujte svakoga, ali postupajte sukladno zakonu. Vaša zadaća je štititi interese BiH i to je nešto što vam nikada ne treba biti upitno – poručio je Krešić novim policajcima.

Dodao je da su veliki izazovi pred BiH, počev od nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudi, ali podsjetio da to nisu jedini problemu s kojima se BiH suočava.

– Suočavat ćete se s organiziranim kriminalom, prije svega s trgovinom drogom, ali i drugim oblicima organizovanog kriminala. Granična policija je spremna za izvršavanje svih zadaća, a njen menadžment je spreman odgovoriti na nove izazove – zaključio je Krešić.

Previous Domaći ručno pravljeni sosevi iz Tuzle - Ljutko planira nabavku nove opreme i petostruko veću proizvodnju
Next Čekić: Kazna mala za zločine koje je počinio Tintor

You might also like

NAŠI DANI

‘Osmorka’ i kod Dodika pred vratima

Nakon što je predsjednik RS-a održao press konferenciju u Administrativnom centru entitetske Vlade, na izlazu su novinari zatekli i predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i potpredsjednika te stranke Vojina Mijatovića… -Iako

NAŠI DANI

Može u Dubrovniku, u Neumu još uvijek ne: Za dvije godine izgradnja džamije s minaretom

Islamski centar u Gružu trebao bi postati realnost kroz dvije godine, piše Dubrovački dnevnik. Naime, tada bi se trebali riješiti svi papiri i moglo bi se početi s gradnjom, za

NAŠI DANI

Alexis Tsipras, bivši premijer Grčke, odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Alexis Tsipras, grčki političar, bivši premijer te zemlje i čelnik koalicije Syriza, odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici.  – Pamti. Poštuj – napisao je Tsipras na Twitteru gdje je podijelio