Stotinu kadeta Granične policije BiH položilo svečanu zakletvu

Stotinu kadeta Granične policije BiH položilo svečanu zakletvu

 

Stotinu kadeta VIII-1 klase Granične policije Bosne i Hercegovine položilo je danas zakletvu na svečanoj ceremoniji u Sarajevu.

Kadeti su pohađali osnovnu policijsku obuku prvog nivoa i odbranivši završni rad stekli su uslove za čin “policajac”. Sada ih očekuje probni rad od 12 mjeseci.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istaknuo je da se samo svestrano educirani i osposobljeni kadrovi mogu nositi s globalnim izazovima u nadzoru i kontroli prelaska državne granice i boriti se protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta.

– Granična policija se danas susreće s problemom nedostatka kadrova i povećanog broja ilegalnih migranata, tako da će nam novih 100 policijskih službenika itekako dobro doći da osvježimo naše redove i donekle popunimo kapacitete. Nove snage će nam omogućiti da učinkovitije odgovorimo na problem migranata – rekao je Galić i najavio da će uskoro započeti obuka novih 100 kadeta.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ističe da je ovo značajan dan za Graničnu policiju BiH. U svom obraćanju rekao je da službenici Granične policije stoje prvi na granicama BiH, te da su oni ogledalo naše zemlje.

– Budite pravedni i ispravni u vašim postupcima, poštujte pravima i zakone, cijenite i poštujte svakoga, ali postupajte sukladno zakonu. Vaša zadaća je štititi interese BiH i to je nešto što vam nikada ne treba biti upitno – poručio je Krešić novim policajcima.

Dodao je da su veliki izazovi pred BiH, počev od nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudi, ali podsjetio da to nisu jedini problemu s kojima se BiH suočava.

– Suočavat ćete se s organiziranim kriminalom, prije svega s trgovinom drogom, ali i drugim oblicima organizovanog kriminala. Granična policija je spremna za izvršavanje svih zadaća, a njen menadžment je spreman odgovoriti na nove izazove – zaključio je Krešić.

Previous Domaći ručno pravljeni sosevi iz Tuzle - Ljutko planira nabavku nove opreme i petostruko veću proizvodnju
Next Čekić: Kazna mala za zločine koje je počinio Tintor

You might also like

NAŠI DANI

Pomoć Ukrajini iz naše zemlje sa svih nivoa vlasti: Ministarstvo sigurnosti izdvojiće 200 hiljada eura

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekao je kako je Ministarstvo sigurnosti BiH iz tekuće rezerve predložilo da se odobri od

NAŠI DANI

Komemoracija Jovanu Divjaku: ‘Neka mi je sretna bosanska zemlja s ljubavlju koju nosim sa sobom’ – napisao je u oproštajnom pismu

Umro je čovjek koji je spašavao naše duše, general koji je vikao: “Ne pucaj”, poručeno je na komemoraciji održanoj povodom smrti Jovana Divjaka, bivšeg generala Armije Republike Bosne i Hercegovine,

OTPOR BOSNE

Branioci Hercegovine – Obilježavanje 24. godišnjice Četvrtog korpusa Armije RBiH

Obilježavanje 24. godišnjice Četvrtog korpusa Armije RBiH bit će upriličeno 17. novembra u Jablanici, saopćeno je iz Koordinacije boračkih udruženja. Prema planiranom programu obilježavanja, u 10 sati biti će upriličeno